[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τελικά με σημαντικές απώλειες, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν ένα ισχυρό κύμα πωλήσεων που υπερκέρασε ακόμη και το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά
τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,28% στις 638,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 630,34 μονάδων (-3,49%) και 663,50 μονάδες (+1,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 106,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 485 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,20%, στις 1.546,65 μονάδες, ενώ στο -3,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 825,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,62% στις 340,46 μονάδες.
Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη, τα οποία τροφοδοτήθηκαν και από το +5,88% του τραπεζικού δείκτη, μετά την είδηση ότι
η Τουρκία εξέδωσε Navtex
για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, οι ανησυχίες πυροδότησαν πρωτοφανείς εντολές πώλησης στο ΧΑ. Από το +1,58% του Γενικού Δείκτη, οι πιέσεις οδήγησαν την αγορά ακόμη και στο -3,49%, με την ανησυχία να προκαλεί ένα ισχυρό κύμα risk off.
Όπως αναφέρει το
Capital.gr
η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις, βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα φαίνεται να ακολουθεί επιλογές πόλωσης σε όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, με τη Navtex η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.
Σε αυτό το κλίμα η αγορά επί της ουσίας “ξέχασε” ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα για ένα πακέτο μέτρων που θα τονώνει τις οικονομίες τους μετά από την πανδημία. Πάντως αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι
στη χώρα μας εισρέουν πάνω από 70 δισ
., μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τα 19 δισ. θα είναι επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια.
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο
Capital.gr
, τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ παραδοσιακά βάζουν ψηλά τον παράγοντα ‘γεωπολιτικός κίνδυνος’ ακόμη και αν αυτός συνήθως δεν υλοποιείται. Και αυτό διότι αυτές οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών επηρεάζουν άμεσα τη διάρθρωση των δημοσιονομικών δαπανών. Η Ελλάδα χρειάζεται να δαπανήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι για την άμυνά της απέναντι σε έναν προκλητικό γείτονα, σχολιάζει συγκεκριμένα πηγή στο Capital.gr, υποδεικνύοντας γιατί πολλά χαρτοφυλάκια δίνουν μεγάλη σημασία στον γεωπολιτικό κίνδυνο.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα πέρασαν στα… ψιλά και οι στηρίξεις
από την αγορά ομολόγων
, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στο 1,085% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας πλέον στην… κανονικότητα προ πανδημίας. Επιπλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που είχε σημειώσει στα μέσα του Φεβρουαρίου, με το spread να κινείται στις 155 μονάδες βάσης και κοντά στα χαμηλά έτους (1389 μ.β).
Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα σημείωσαν απώλειες 5,39% και 5% αντίστοιχα, με τον ΟΠΑΠ να χάνει 4,76% (λόγω και αποκοπής μερίσματος). Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Λάμδα, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Alpha Bank και Εθνική, ενώ άνω του 2% σε ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Titan, ΟΛΠ και Βιοχάλκο.
Η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Aegean και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Πειραιώς και Φουρλής. Στον αντίποδα, η Jumbo κέρδισε 0,72% και η Coca Cola ενισχύθηκε κατά 1,67%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL