Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Συνεχίζονται οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο, την ώρα που η μετάδοσή του επιταχύνεται σε αρκετές χώρες με αποτέλεσμα περισσότεροι από 617.600 άνθρωποι να έχουν και 15 εκατομμύρια να έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Τουλάχιστον 206.430 νεκρούς και 2.993.800 κρούσματα μετρά η Ευρώπη, που αποφάσισε να προχωρήσει για πρώτη φορά σε κοινό δανεισμό, αλλά με τίμημα την υποταγή στις απαιτήσεις της ομάδας των «φειδωλών» που κέρδισαν επιπλέον επιστροφές, άνω του 1 δισ., επέβαλαν… ολίγον μνημόνια και ψαλίδισαν κονδύλια για την υγεία, την έρευνα και το κλίμα.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η οικονομία της Νότιας Κορέας σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις της εδώ και πάνω από 20 χρόνια εν μέσω «βουτιάς» των εξαγωγών. Το ΑΕΠ της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας μειώθηκε κατά 3,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και 1,3% για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που καλείται να αντιμετωπίσει νέες εστίες μετάδοσης του ιού.

Επίσης, η Αυστραλία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το έλλειμμα ύψους 61,5 δισ. δολαρίων αναμένεται να αυξηθεί σε 184 δισ. το επόμενο οικονομικό έτος. Στο μεταξύ η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μελβούρνη, κατέγραψε πάνω από 400 νέες κρούσματα. 

Ο Τραμπ κατηγορεί το BLM για την έξαρση του ιού

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού o πρόεδρος των Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμέτωπος με πτώση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις λίγες μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλάζει στρατηγική και παραδέχεται την πραγματικότητα και την αύξηση των κρουσμάτων, μετά την έξαρση στα νότια και δυτικά της χώρας.

Ωστόσο, επέλεξε να επιρρίψει την ευθύνη, μεταξύ άλλων, στο κίνημα του Black Lives Matter. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι περιπτώσεις άρχισαν να αυξάνονται στις ηλικίες των νέων Αμερικανών, λίγο μετά τις διαδηλώσεις «που πιθανώς πυροδότησαν μια ευρύτερη χαλάρωση των προσπαθειών περιορισμού σε εθνικό επίπεδο».

Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν πάνω από 1.000 θάνατοι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, και πάνω από 63.000 κρούσματα, για ένατη συνεχόμενη, με τους συνολικούς αριθμούς να φτάνουν τις 142.942 και 3,9 εκατ. αντίστοιχα, τα 415.000 επιβεβαιώθηκαν μόνο χθες στην Καλιφόρνια, ένα από τα επίκεντρα του ιού στη χώρα.

Συνεχίζει να θερίζει ο ιός στη Λατινική Αμερική

Ακολουθεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, δεύτερη πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων με 167.377 νεκρούς  και 3.956.997 κρούσματα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχεία εξάπλωση του ιού.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας επιβεβαίωσε 67.860 νέα κρούσματα , αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ και αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Οι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 έφtασαν τους 82.771 χθες, αυξημένοι κατά 1.284 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που θεωρούνται πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει επάρκεια των τεστ.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, Ζαίρ Μπολσονάρο, που έχει μολυνθεί όπως και αρκετά ακόμη μέλη της κυβέρνησής του, παραμένει σε καραντίνα, αφού το τρίτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ήταν θετικό.

Παράλληλα, το Μεξικό τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 790 νεκρούς και 6.019 κρούσματα φτάνοντας τους 41.190 θανάτους επί συνόλου 362.274 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Επίσης, στο Περού τα θύματα ξεπέρασαν επίσημα τα 17.400, αφού το υπουργείο Υγείας αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό της πανδημίας, προσθέτοντας χιλιάδες θανάτους ως τον Ιούνιο που δεν αποδίδονταν στην Covid-19 μέχρι τώρα χωρίς να δώσει διευκρινήσεις για ποιον πάρθηκε αυτή η απόφαση.

Ρεκόρ θανάτων στη Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην αφρικανική ήπειρο, είδαν ακόμα 572 θανάτους ασθενών μέσα σε μια μέρα, με τον συνολικό απολογισμό να φτάνει τους 5.940 επί 394.948 κρουσμάτων.

Σχεδόν οι μισοί νεκροί έχουν καταγραφεί στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, ενώ τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην επαρχία Χαουτένγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ -η οικονομική πρωτεύουσα- και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Ο δείκτης θνητότητας στη χώρα πάντως παραμένει χαμηλός, περί το 1,5% ως τώρα. Σχεδόν το 60% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό ανάρρωσε..

[ad_2]

Πηγή : EFSYN