Απάντηση στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και στην πολιτική συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis με το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ, έδωσε σήμερα ο Νίκος Βούτσης στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης  επί του διανεμηθέντος πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο.

  • Επί 4.5 χρόνια, στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  εμμονή στο κράτος δικαίου στη δικαιοσύνη και τη στήριξη της Δημοκρατίας, τότε, τώρα και για το μέλλον.

  • Επιτομή ρεβανσιστικής ομιλίας ο λόγος του κ.  Σαμαρά.

Ολόκληρη η ομιλία :

Θα ξεκινήσω έτσι όπως θα μπορούσα να κλείσω αυτή την αγόρευση, διότι ακούστηκαν πάρα πολλά και με εξαιρετική προσήλωση και υπομονή τα ακούσαμε, για συμμορίες, για σκευωρίες και για βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ξεκινάω λοιπόν όπως, επαναλαμβάνω, θα μπορούσα να τελειώσω.

Επί τεσσεράμισι χρόνια κινηθήκαμε στη βάση δύο μεγάλων αξιακών επιλογών για τις οποίες είχαμε πάρει την εμπιστοσύνη, είχαμε πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό: Η μία ήταν να γίνει κάθε προσπάθεια, σύμφωνα με τον νόμο, για να ξεκαθαρίσουν δυσώδεις ιστορίες οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Και η άλλη ήταν ότι κινηθήκαμε σε κάθε φάση, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, με εμπιστοσύνη και στήριξη στη Δικαιοσύνη, στο τεκμήριο αθωότητας και στη βάση όλων των αρχών του κράτους δικαίου. Αυτή ήταν η εξαιρετική προσήλωση με την οποία προσήλθαμε στα κυβερνητικά καθήκοντα και με βάση αυτά πορευθήκαμε. Όλα τα άλλα τα οποία ακούστηκαν αποτελούν πολιτικές απόψεις αλλά και ύβρεις, αποτελούν προσπάθειες έτσι ώστε να μην ξαναγίνει μια ουσιαστική προσπάθεια κάθαρσης σ’ αυτή τη χώρα.

Ο κ. Σαμαράς προηγουμένως έβαλε στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Έκανε αυτό το βήμα, απάντησε στην πολιτική πρόκληση που είχε γίνει από αυτό το Βήμα από τον κ. Τσίπρα. Έκανε μάλιστα ο ίδιος και αρκετοί προηγουμένως το -να μην το χαρακτηρίσω καλύτερα- ατόπημα να πει ότι σήμερα με την παρουσία του εδώ ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο την ενότητα που χρειάζεται, τη σύμπνοια, τη συναίνεση, εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί και πρέπει να επιτευχθεί μπροστά σε κινδύνους για τη χώρα, να τα συμψηφίσει με μία απόκρυψη, με μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η σημερινή κουβέντα. Δεν είναι μόνον αναληθές -δείτε τα Πρακτικά-, διότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακριβώς επί έναν ολόκληρο χρόνο τη στάση ευθύνης, ακραίας ευθύνης την οποία έχει κρατήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση όλους αυτούς τους μήνες σε κρίσιμα ζητήματα, σε κρίσιμα γεγονότα, σε κρίσιμες γωνιές. Άρα δεν ζητάγαμε κάτι για το σήμερα. Είναι δεδομένο για τους δικούς μας λόγους, για τη δικιά μας ιδεολογία, για τη δικιά μας πολιτική στάση και για τη δικιά μας πολιτική εντολή, που έχουμε πάρει από αυτόν τον λαό, να κινούμαστε ενωτικά, με συναίνεση, όπου αυτό μπορεί να υπάρξει, να κινούμαστε με ευθύνη πατριωτική, με ευθύνη που να οδηγεί πραγματικά τη χώρα προς τα μπρος. Αυτό το έχουμε κάνει ήδη. Δεν ζητήσαμε κανένα αντάλλαγμα σ’ αυτό.

Επίτηδες μία σειρά από ομιλητές και δυστυχώς και η κυρία Γεννηματά μετά από τον κ. Κυρανάκη, από ό,τι θυμάμαι, αλλά και ο κ. Σαμαράς μπήκαν σ’ αυτή τη λογική, ότι δηλαδή ζητάμε κάποιον συμψηφισμό. Με τι άραγε; Και χάρη; Από ποιον; Γιατί; Εσείς πρέπει να προβληματιστείτε που όσον αφορά την πολιτική ζωή του τόπου μετά την πανδημία, μετά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, το κοινωνικό ζήτημα που έχει υπάρξει και θα υπάρξει στη χώρα -το ξέρουμε όλοι πολύ καλά- τους επόμενους μήνες, με υπαρκτούς τους κινδύνους και τις εκκρεμότητες στα εθνικά ζητήματα,  έχετε κάνει τη στρατηγική επιλογή τους τελευταίους δύο μήνες κυριολεκτικά με μία «βιομηχανία» σκανδαλολογίας και φακέλων να διχάσετε τον ελληνικό λαό και να δημιουργήσετε βούρκο στην πολιτική ζωή του τόπου. Εσάς πρέπει να σας απασχολεί πώς μπορούν αυτά τα καρπούζια -είναι και η εποχή τους- να είναι ταυτόχρονα στις δύο μασχάλες. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα από μόνοι μας να ακολουθούμε αυτή την πολιτική της ευθύνης.

Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, αποτόλμησε και έκανε αυτό το οποίο ο κ. Μητσοτάκης επί δέκα μήνες τώρα δεν έχει κάνει, ο απών από αυτές τις διαδικασίες κ. Μητσοτάκης και εσείς οι οποίοι τον εκπροσωπούσατε και στην Επιτροπή, δηλαδή να πει ότι η πολιτική ευθύνη, αλλά όχι μόνο, η ηθική ευθύνη, ο προγραμματισμός, η γνώση ανήκε στον πρώην πρωθυπουργό, στον κ. Τσίπρα. Δεν θα επαναλάβω εκ μέρους του αυτά που έχει πει δυο και τρεις φορές. Αν θέλετε συνεχίστε. Συνεχίστε για όλους, συνεχίστε και για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Βυθιστείτε όσο θέλετε στον βούρκο στην πολιτική ζωή. Εσείς θα βγείτε χαμένοι, αλλά θα βγει χαμένη και η χώρα.

Και μάλιστα αποτόλμησε ο κ. Σαμαράς, όπως και άλλοι συνάδελφοι, να αναφερθούν σε δηλώσεις συντρόφων μας του προηγούμενου διαστήματος, των προηγούμενων δεκαετιών, ηγετικών στελεχών της Αριστεράς οι οποίοι έχουν εκφραστεί με διάφορους τρόπους για πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίες και κύριοι, το έχουμε πει ανοιχτά: υπήρξαμε από ένα σημείο και ύστερα πολιτικοί αντίπαλοι με μία σειρά από όσους κατονομάστηκαν εδώ, πάνω σε καίρια ζητήματα, από το αν θα φύγουμε ή θα μείνουμε στην Ευρώπη και από το ευρώ ή τη δραχμή μέχρι την αξιοποίηση του κυβερνητικού έργου και την αξιολόγησή του. Ως πολιτικοί αντίπαλοι. Όχι με τον Μανώλη Γλέζο μέχρι την τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό να κρατιέστε όταν συμψηφίζετε και ομαδοποιείτε καταστάσεις.

Αλήθεια, με συγχωρείτε -βλέπω και την κ. Μπακογιάννη που έχει μία διαδρομή-, για τον κ. Σαμαρά όλα αυτά τα χρόνια πόση ώρα θα μπορούσε να μιλάει κανείς εδώ με χαρτάκια για το τι έχουν πει οι συνάδελφοί του από την παράταξή σας, από την Κεντροδεξιά, από την ακροδεξιά;

Είναι επιχειρήματα αυτά ενός πρώην Πρωθυπουργού σε μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση για αυτό το ζήτημα; Λίγη σοβαρότητα.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία μαγική εικόνα. Δεν υπήρξε σκάνδαλο. Η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία για διάφορους λόγους τους οποίους ακόμα δεν γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε για τα εξοπλιστικά. Δεν ξέρουμε για τη δαπάνη του φαρμάκου. Δεν ξέρουμε για τις υπερκοστολογήσεις. Δεν ξέρουμε για τις λίστες, την αποθησαύριση, τις λίστες και τα χρήματα τα οποία είχαν πάει κατά δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Δεν ξέρουμε για τις off shore.  Δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν έγινε τίποτα. Δεν τρέχει τίποτα. Ήταν κάτι γιατροί όταν συνταγογραφούσαν πηγαίνανε στα φαρμακεία και συμπλήρωναν πέντε-δέκα έτσι ώστε να προσθέτουνε στο γλίσχρο εισόδημά τους. Μα δεν είναι έτσι. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Έχουμε μιλήσει τόσα χρόνια πολιτικά εδώ μέσα. Υπήρξε σκάνδαλο. Υπήρξαν ευθύνες. Υπήρξαν δισεκατομμύρια τα οποία δόθηκαν στην υπόθεση του φαρμάκου. Τα ξέρουμε. Υπήρξε τεράστιο σκάνδαλο Novartis. Υπήρξε η τελική απόφαση τώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ που είναι εφτακάθαρη καθώς διακτινώνει οριζόντια -και φτάνει μέχρι πάνω- τις ευθύνες τις οποίες ευλόγως μας αποδίδει με ένα τρόπο για να συνεχισθεί η διερεύνηση. Δεν είναι δικαιοδοσία του αμερικανικού δικαιακού συστήματος.

Επ’ αυτού θα επαναλάβω για δεύτερη φορά: ό,τι πει η δικαιοσύνη. Αλλά όχι όταν η δικαιοσύνη -επιτρέψτε μου την έκφραση- πολιτικά δεν μας κάθεται, όταν η δικαιοσύνη δεν μας συμφέρει, όταν η δικαιοσύνη δεν τα πηγαίνει καλά τότε κακό του κεφαλιού της δικαιοσύνης. Πιάνουμε και κάνουμε μηνύσεις και στέλνουμε πρωτοφανώς την επικεφαλής του οικονομικού εγκλήματος της διαφθοράς για να δικαστεί, εκφοβίζουμε δικαστές.

Πείτε μου πόσα πλήγματα μέσα απ’ αυτό το αφήγημα; Θα μπορούσε να ήταν και δημοσιογραφικό. Να έχει γραφτεί από κάποιους από εσάς. Σας βλέπω, κύριε Μαρκόπουλε. Ένα αφήγημα ολόκληρο, συνεκτικό, ωραίο να το παίρνει κανείς και να εντυπώνεται. Πόσα πλήγματα έχουν δοθεί προς ποιες κατευθύνσεις; Πλήγμα προς τη δικαιοσύνη με δεκάδες τρόπους. Από τη μη αναγνώριση των προστατευόμενων μαρτύρων που είναι ζήτημα διεθνούς υποχρέωσης της χώρας, με τις μηνύσεις οι οποίες γίνονται και με τις εγκλήσεις ενώπιον του συμβουλίου των εφετών για την κ. Τουλουπάκη και για όλους τους άλλους για να σταματήσουν την έρευνα. Με απειλές, με αποφάνσεις εντός του Κοινοβουλίου.

Λυπάμαι. Δεν βλέπω τον Κώστα Τσιάρα. Γνωριζόμαστε και τον εκτιμώ. Υπουργός Δικαιοσύνης απεφάνθη ότι έπρεπε όλες, και οι δέκα υποθέσεις, ήδη από καιρό να έχουν αρχειοθετηθεί σαν να παίζουμε κανένα play game εδώ μέσα. Πολλαπλά πλήγματα, λοιπόν, προς τη δικαιοσύνη. Πολλαπλά πλήγματα δυστυχώς προς την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Επιτρέψτε μου να σας πω. Ας δούμε το ιστορικό, κύριε Πρόεδρε, των εξεταστικών και των προηγούμενων προανακριτικών επιτροπών. Για τη Siemens ξέρετε υπάρχει ένα δωματιάκι. Μην το ανοίξετε γιατί θα έρθουν όλα πάνω σας. Ξέρω εγώ πού είναι. Είναι τόσοι πολλοί φάκελοι και τελικά δεν έγινε τίποτα απολύτως. Αλλά τουλάχιστον λειτούργησε σαν προανακριτική επιτροπή με βάση κάποια δεδομένα. Δεν έγινε έτσι. Πάρα πολλά ζητήματα στην προανακριτική επιτροπή από το αν θα συμμετέχουν -εάν είναι δυνατόν!- στελέχη πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για τους οποίους κανείς δεν είχε πει ή δεν λέει τώρα ότι έχουν την παραμικρή ευθύνη.

Στο πόρισμά σας λέτε κάτι για ευθύνη του κ. Τζανακόπουλου και του κ. Πολάκη; Δεν βλέπω τον Παύλο. Λέτε τίποτα; Τότε γιατί τους κόψατε από την επιτροπή; Και μπορούμε να φτιάχνουμε επιτροπές κατά το δοκούν με βάση τις δικές μας συνθέσεις; Σωρεία, λοιπόν, παραπτωμάτων και ατοπημάτων και σε σχέση με την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πολιτικό σύστημα, θα έλεγα η Δεξιά εν προκειμένω και το ΚΙΝΑΛ, όλο αυτό μαζί, στοχοποίησε και τον τύπο. Καθαρά πράγματα. Η δημοσιογραφία παγκοσμίως έχει και αυτόν το ρόλο. Τον ερευνητικό, της αποκάλυψης σκανδάλων. Έχει τις ευθύνες της. Υπάρχει σχετική νομοθεσία αν θέλει κάποιος να προσφύγει για συκοφαντική δυσφήμηση. Οριακά. Είναι δυνατόν; Πιάσαμε ονομαστικά τους εισαγγελείς. Πιάνουμε ονομαστικά την Παπαδάκου, τον Βαξεβάνη, τον Φιλιππάκη και όποιον άλλον ήθελε να γράψει ή έγραψε ή αναπαρήγαγε αυτό που έγραψαν αυτοί γι’ αυτή την υπόθεση. Σωστά ή λάθος κρίνονται κάθε φορά. Έτσι δεν είναι; Είναι δυνατόν να είναι στοιχεία μιας δικογραφίας, στοιχεία μιας συμμορίας στην οποία φέρνετε εδώ ως ηθικό αυτουργό τον κύριο Παπαγγελόπουλο, τον πρώην Υπουργό μας, χωρίς να υπάρχουν, να υποδεικνύετε φυσικούς αυτουργούς αυτού που έγινε; Δηλαδή της συμμορίας, το πώς έδρασε. Δεν υπάρχει στο πόρισμά σας. Σε δυο μεγάλους πάκους  ψάχνει κανείς να βρει τι συνέβη τελικά και παραπέμπεται μέσα από αυτό το αφήγημα, το δημοσιογραφικά φτιαγμένο για να είναι συνεκτικό –επαναλαμβάνω- ένας άνθρωπος ως ηθικός αυτουργός χωρίς να υπάρχουν οι συνέπειες σε σχέση με φυσικούς αυτουργούς.

Ο κ. Σαμαράς είχε πάντοτε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελε και σήμερα να πάρει -έτσι νομίζει- την πολιτική του δικαίωση και την εκδίκηση του. Η ομιλία του υπήρξε πραγματικά μία επιτομή ρεβανσιστικής πολιτικής ομιλίας η οποία μάλιστα δεν είχε έδαφος. Εξαρχής ο κ. Σαμαράς υπέστη τον πολιτικό κόλαφο να έρθει ορμητικά ένα κόμμα πέραν των δεδομένων και πέρα των συγκυβερνήσεων όπου υπήρχαν μέχρι τότε, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να αναλάβει και τις υποχρεώσεις που αυτός ο λαός μας έδωσε για να προχωρήσουμε για τη δημοκρατία και την έξοδο από τα μνημόνια, για το ηθικό πλεονέκτημα και για όλα αυτά τα οποία κοροϊδεύετε. Αυτό δεν του πήγαινε ποτέ του κ. Σαμαρά. Ήταν μια πολύ μεγάλη πολιτική ήττα. Δεν παρέδωσε καν το Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε το θυμάστε.

Τι ήθελε, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς έβγαλε τη στρατηγική της παρένθεσης. Είχε προετοιμάσει τη στρατηγική της παρένθεσης σε συνεννόηση με δυνάμεις πέραν της χώρας, τους δανειστές δηλαδή, για να βρεθούμε στα δύσκολα το πρώτο δίμηνο. Αυτά είναι γνωστά. Είναι καταγεγραμμένα από όλες τις πλευρές. Και ήθελε η Αριστερά να τεθεί εκ ποδών στο πολιτικό σύστημα. Να πάει για δυο τρεις μήνες στη διακυβέρνηση και από κει και πέρα να είναι του μπάτσου και του κλώτσου. Δεν του έγινε η χάρη. Ούτε του γίνεται τώρα η χάρη, ούτε θα του γίνει η χάρη και στο μέλλον.

                Κολλάει δε αυτή η αντίληψη -με βλέπει ο Μάκης Βορίδης και μου στέλνει σήματα- με τη στρατηγική την οποία έχει αναπτύξει Υπουργός της σημερινής Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Όταν είδε ότι δεν βγαίνουν οι παρενθέσεις και τα λοιπά, τι είπε πέρυσι πριν τις εκλογές; Το είπε δημοσίως ο άνθρωπος, φόρα παρτίδα και χωρίς παρεξήγηση. Έτσι δεν είναι, κύριε Βορίδη; Ότι θα πρέπει να βρεθούν όλοι οι θεσμικοί τρόποι, αυτοί δηλαδή που ακούμε από το πρωί, για να βρεθεί η Αριστερά στο διηνεκές διαχρονικά έξω από την εξουσία. Αμ, δε!

Άρα, είναι σαφές ότι φιλοτεχνείτε μια καρικατούρα για την πολιτική ζωή του τόπου. Θέλετε να ξαναγράψετε την ιστορία. Σας πήγε καλά ότι ενώ είστε μία από τις δύο βασικές δυνάμεις που χρεοκόπησαν τη χώρα, με όλα τα στοιχεία -δεν υπήρχε τρίτος, άρα εσείς οι δυο- τη φτάσατε εκεί που φτάσατε και υπέστημεν αυτά που υπέστημεν επί δέκα χρόνια. Σας πήγε καλά διότι ξαναψηφιστήκατε πέρυσι και είστε αυτή τη στιγμή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Μια χαρά.

Τι κάνατε, λοιπόν; Επί τη ευκαιρία, λοιπόν, της Novartis δεν ξαναγράφουμε και την ιστορία, ότι δηλαδή επί τεσσεράμισι χρόνια ήταν μια συμμορία που είχε παραδικαστικό κύκλωμα, παρακράτος, είχε διάφορους ύποπτους;

Σας προκαλώ -το έχω ξανακάνει και δημόσια, αλλά δεν απαντήθηκε- να πείτε έναν επιχειρηματία που ο φάκελός του κατά τη διάρκεια των τεσσεράμισι χρόνων πήγε λίγο πιο κάτω από τη σειρά που ήταν να ελεγχθεί.Σας το έχω πει επανειλημμένα.

Σας προκαλώ επίσης -και τις προκλήσεις αυτές εσείς τις δημιουργείτε, διότι προηγούμενα ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ονομαστικά στην κ. Γεροβασίλη, στη Ρένα Δούρου, στον Παππά, σε μια σειρά από στελέχη και μάλιστα, είπε ότι έρχονται και άλλοι κ.λπ.- να πείτε αν υπάρχει ίχνος διαπλοκής και ίχνος χρηματισμού σε αυτή την κυβέρνηση για τεσσεράμισι χρόνια.

Να ξέρετε ότι η συνέπεια μιας στρατηγικής όπως σας την προδιάγραψα προηγούμενα -και νομίζω ότι μιλάμε ευγενικά και σωστά ανάμεσά μας- θα είναι μια πάρα πολύ σκληρή σύγκρουση, ενώ θα υπάρχει το κοινωνικό ζήτημα, ενώ η χώρα θα περιδινείται διεθνώς. Είδαμε με ποιους συμμάχους που λένε, ας πούμε, για τα αμφισβητούμενα νερά ή για άλλους που θα μας δώσουν χρήματα του χρόνου τέτοια εποχή.

Παίρνετε μια τεράστια, μια ιστορική ευθύνη. Είναι δική σας. Εμείς σας την επισημαίνουμε και μαζί με αυτό σας επισημαίνουμε ότι, όπως υπήρξαμε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή με έναν κώδικα αξιών -διότι και αυτό αναφέρθηκε προηγούμενα- απαρέγκλιτο πάνω στα θέματα του κράτους δικαίου, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, των ελευθεριών, της συναίνεσης όπου μπορεί να γίνει, του αδιάφθορου πολιτικού συστήματος, όπως υπήρξαμε σαφείς, συνεπείς και με μεγάλη προσήλωση, θα είμαστε από εδώ και τώρα όχι για να κάνουμε χάρη σε εσάς -εσείς καταλάβατε, δεν καταλάβατε, θα παρακολουθείτε και ανάλογα θα δείτε τι θα κάνετε, αλλά διότι είναι το μόνο και κύριο όπλο που έχει δώσει αυτός ο λαός στην Αριστερά, που ήρθε στη διακυβέρνηση και που θα ξαναέρθει στη διακυβέρνηση οσονούπω.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

[fvplayer id=”361″]

#επικοινωνούμε_ελεύθερα

#paramenoume_speedy