[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Αυξημένες είναι οι πιέσεις που δέχεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις και αποτυπώνει τις ανησυχίες της αγοράς αναφορικά με την πορεία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,69% στις 636,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,75% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.541,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,84% στις 335,33 μονάδες.
Μπορεί να έχουν υπάρξει πληροφορίες για αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων, ωστόσο η αγορά βλέπει πως η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή και θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον τις 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με την οποία δεσμεύει το Καστελόριζο για έρευνες. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση “απλώνει” τα διπλωματικά της δίχτυα και αυξάνει την κινητικότητά της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στο μεταξύ, οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ζοφερές εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, με την Εθνική μάλιστα να εκτιμά ότι η πτώση το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα φτάσει το 16%. Η ύφεση ωστόσο τον Ιούνιο αναμένεται να είναι σημαντικά πιο ήπια (-7,7% από -17,3% που εκτιμήθηκε το Μάιο). Για το σύνολο του 2020, η Citigroup εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι της τάξεως του 7,1% (από 6,9% που προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 2021 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 3,7%, το 2022 στο 2,9% και το 2023-2024 τοποθετείται στο 2,3%.
Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο,
η Citi σημειώνει πως
το μεγαλύτερο μέρος του “χτυπήματος” της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα γίνει αισθητό το καλοκαίρι που διανύουμε, λόγω της “βουτιάς” του τουρισμού. Η Ελλάδα σημειώνει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το μεγαλύτερο μεταξύ των συνηθισμένων προορισμών της ευρωζώνης (8,2% του ΑΕΠ το 2019), όπως τονίζει. Με τις διεθνείς τουριστικές ροές να αναμένεται να πληγούν σημαντικά από τον Covid-19, η Citi αναμένει ότι η Ελλάδα θα υποφέρει για μεγαλύτερη περίοδο όπου η δραστηριότητα θα κινείται κάτω από τα επίπεδα κανονικότητας, ίσως και έως τις αρχές του 2021.
Ο συνδυασμός αυτός, γεωπολιτικές εντάσεις, οικονομικό πλήγμα του κορονοϊού και η προοπτική ενός δεύτερου κύματος πανδημίας οδηγούν τους περισσότερους τίτλους σε ισχυρές απώλειες. Η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%, ενώ η πτώση σε ΔΕΗ, Motor Oil και Βιοχάλκο ξεπερνά το 3%. Ο Μυτιληναίος υποχωρεί κατά 2,06%.
Άνω του 1% είναι η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Jumbo, Titan, Λάμδα και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ κερδίζει 0,35% και η Coca Cola είναι στο +0,66%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL