[ad_1]
Ο φερόμενος χρηματισμός Βρετανών βουλευτών και υπουργών από Ρώσους κροίσους, η τηλεοπτική συνέντευξη Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, η λανθασμένη καταμέτρηση κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στις ΗΠΑ, καθώς και η αποφυγή στο παρά πέντε ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Καστελόριζο, συνιστούν ορισμένες από τις κυριότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Υπουργοί χρηματίστηκαν από δωρητές που σχετίζονται με τη Ρωσία» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα τονίζει ότι, τα οικονομικά του Συντηρητικού Κόμματος δέχθηκαν χθες σκληρή κριτική καθώς έγινε γνωστό ότι δύο μέλη της Επιτροπής Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας αλλά και 14 υπουργοί και υφυπουργοί δέχθηκαν δωρεές που σχετίζονται με τη Ρωσία. Όπως γράφει η εφημερίδα αυτό προκύπτει από την έκθεση της Εκλογικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία έξι υπουργοί και οκτώ υφυπουργοί έλαβαν δεκάδες χιλιάδες λίρες από ιδιώτες ή επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν σχέσεις με τη Ρωσία με τα χρήματα να δίδονται είτε στους ίδιους, είτε στις παρατάξεις των περιφερειών τις οποίες εκλέγονται. Οι αποκαλύψεις ήρθαν ένα μόλις 24ωρο μετά την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας για την φερόμενη παρέμβαση της Μόσχας στο δημοψήφισμα για το Brexit και θέτουν το ερώτημα εάν τελικώς η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια επιτρέποντάς στους Ρώσους ολιγάρχες να επενδύσουν εκατομμύρια στη Βρετανία και να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου πολιτικές διασυνδέσεις.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι κατά τη διάρκειας χθεσινοβραδινής συνέντευξης στο κανάλι TF1 της γαλλικής τηλεόρασης ο πρόεδρος Μακρόν υπερασπίστηκε την απόφαση των 27 για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα του θα λάβει 40 δις. ευρώ διευκρινίζοντας σε όλους τους τόνους ότι το ποσό δεν θα χρηματοδοτηθεί από τους Γάλλους φορολογούμενους. Στο ίδιο φύλλο σε συνέντευξή του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, μέλος της ισπανικής κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος των Ποδέμος χαιρέτισε το Ταμείο Ανάκαμψης υπογραμμίζοντας ότι «συνιστά μια ιστορική αποκήρυξη μια Ευρώπης της λιτότητας». Η Le Figaro από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : Λίβανος : Η Κάθοδος στην Κόλαση» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι η σχεδόν χρεωκοπημένη χώρα όπου οι τιμές των αγαθών αυξάνονται ιλιγγιωδώς την έχουν βυθίσει στη μιζέρια και στην πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Σε τροχιά σύγκρουσης» επισημαίνει, μεταξύ άλλων :«Ο κίνδυνος η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος να οδηγήσει σε ναυμαχία μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ εντάθηκε και πάλι από τότε που τα οράματα του προέδρου Ερντογάν για μια τουρκική ηγεμονία στην περιοχή επεκτάθηκαν στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσόγειο». Υπογραμμίζει ακόμη ότι : «Αντιδρώντας η ΕΕ, απείλησε την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τερματίσει τις προκλήσεις με ερευνητικά και πολεμικά σκάφη, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά αφήνουν παγερά αδιάφορα τον τούρκο πρόεδρο, ακριβώς όπως συνέβη και με τις διαμαρτυρίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αποτρέψει μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».
Στις ΗΠΑ τέλος η USA Today γράφει στο πρωτοσέλιδο της : «Εκατομμύρια κρούσματα του κορονοϊού δεν έχουν μετρηθεί» και στην σχετική μεγάλη δημοσιογραφική της έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό δεν περιλήφθηκαν στην επίσημη καταμέτρηση λόγω λανθασμένων διαγνωστικών τεστ, λανθασμένης κλινικής διάγνωσης και εξαιρετικά βραδείας αντίδρασης των Υγειονομικών Αρχών τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Επισημαίνει δε ότι τα κρούσματα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από τα αναφερόμενα.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN