Απουσία κυβερνητικού σχεδίου και για τον αγροτικό τομέα

Με μία δήλωση για την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ολομέλεια της Βουλής​. «Η σημερινή επέτειος οφείλει να μάς θυμίζει όχι μόνο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αλλά και την ανάγκη να αγωνιζόμαστε για αυτήν, καθώς μόνο με αγώνες κατακτήθηκε και στην Ελλάδα, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε εμείς και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Είναι ακόμη μία ευκαιρία να σημειώνουμε την ανάγκη να αντιστεκόμαστε σε όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν τη Δημοκρατία, σε όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό, αλλά και σε όσους ασπάζονται τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία. Αυτοί είναι πραγματικοί κίνδυνοι για τη Δημοκρατία».

Συνέχισε την ομιλία του σχολιάζοντας το αριθμητικό «λάθος» δημιουργικής λογιστικής του κυρίου Μητσοτάκη περί των 70 δισ. ευρώ, που τάχα κέρδισε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μία Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να έχει βασικές γνώσεις αριθμητικής. Οφείλουμε να επαναλάβουμε λοιπόν ότι πότε τα 19 δισ. ευρώ δεν ισούνται με 70 δισ. ευρώ και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ο κύριος Μητσοτάκης επαίρεται ότι «κέρδισε» 70 δισ. ευρώ ενώ, συμμετείχε σε μία μόνο προπαρασκευαστική συνάντηση, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Γνωρίζουμε όλοι ότι, παρότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι ένα θετικό βήμα, τα δάνεια είναι τελικά περισσότερα από τις επιχορηγήσεις, οι πόροι για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών μειώθηκαν, όπως και οι πόροι για την Υγεία και την Αγροτική Ανάπτυξη. Υποβαθμίστηκε ακόμη ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας».

Ο Σ.Φάμελλος προχώρησε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που, όπως σημείωσε, δεν περιλαμβάνει κανένα στρατηγικό σχεδιασμό για τον Αγροτικό Τομέα, πρόκειται στην ουσία για επιμέρους ρυθμίσεις και όχι για ουσιαστικό νομοσχέδιο. Τόνισε δε ότι το μόνο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση  για την αγροτική πολιτική είναι η ιδιωτικοποίηση των συνεταιρισμών και των περιουσιών τους. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η παραπλάνηση και η αναξιοπιστία αποτελούν τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής για τους αγρότες και ανέφερε κάποια παραδείγματα. Το νομοσχέδιο επαναφέρει την πρόβλεψη του άρθρου 24 του ν. 4643 σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ένα άρθρο που αμφισβητεί την υψηλή παραγωγικότητα στην Ελλάδα, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, κάτι που είχε σημειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφισή του τον Δεκέμβριο. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφερόταν σε έκδοση Υπουργικής Απόφασης τους επόμενους δύο (!) μήνες για τον προσδιορισμό της εγκατεστημένης ισχύος για κάθε περιφερειακή ενότητα, η οποία, επτά μήνες (!), μετά δεν έχει εκδοθεί. «Είχατε προσπαθήσει να σπεκουλάρετε πάνω στις αντιδράσεις μας, όπως και παραπλανήσατε τους αγρότες ότι θα επιτρέψετε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Έχουν περάσει επτά μήνες, κύριε Βορίδη. Γιατί είπατε ψέματα στους αγρότες στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019; Πού είναι η υπουργική απόφαση;».

Σχετικά με τις προβλέψεις που αναφέρεται στα θέματα Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, ο Σ.Φάμελλος ανέφερε ότι παρατηρείται απίστευτη προχειρότητα στο νομοσχέδιο. Ενώ προβλέπεται στην περίπτωση των υδατοκαλλιεργειών η υποβολή -ως δικαιολογητικού- της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης διοίκησης , δηλαδή σε κτηνιάτρους και γεωπόνους, δεν προβλέπεται αυτή να κατατίθεται στην περιβαλλοντική υπηρεσία, δημιουργώντας υποβάθμιση των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και ένα αλαλούμ για τον αγρότη. Αλλά σε άλλο άρθρο που αναφέρεται στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προβλέπεται η υποβολή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και όχι της μελέτης ΜΠΕ, σε αντίθεση με το άρθρο 1 του νομοσχέδιου. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο που σύστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε, όλες οι υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν τις υποβληθείσες ΜΠΕ από το διαδίκτυο, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ενδιαφερόμενος ή ο επενδυτής.

«Αν δηλαδή λείπει κάποιο έγγραφο η αρμόδια Διεύθυνση για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, θα ρωτά τη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων για τα δικαιολογητικά που λείπουν και όχι τον δικαιούχο της δραστηριότητας;», αναρωτήθηκε.

Στάθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με την ακύρωση των δασικών χαρτών, διότι τώρα πλέον δεν αρκεί για τη μη δασικά τεμάχια μια βεβαίωση του μηχανικού για μια άδεια δόμησης. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και οι κτηνοτρόφοι για να γίνει ένα ποιμνιοστάσιο και θα καθυστερούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και δήλωσε: «Τώρα θα πρέπει να πηγαίνουμε πάλι για πράξη χαρακτηρισμού στις δασικές υπηρεσίες ακόμα και  για το 44% της χώρας που ήταν κυρωμένοι και χωρίς αντιρρήσεις οι δασικοί χάρτες. Και ενώ νομοθετήσατε εσφαλμένα την ακύρωση των δασικών χαρτών στις αρχές του Μαΐου, για διάστημα δύο μηνών για να γίνει τάχατες αναμόρφωση, ήλθατε δύο μήνες μετά να βγάλετε Υπουργική Απόφαση, να παρατείνετε την ακύρωση μέχρι τον Σεπτέμβριο, να ζητήσετε δικαιολογητικά αμφιβόλου νομιμότητας που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, για να πάει στις καλένδες η κύρωση των δασικών χαρτών κι έτσι η Ελλάδα να γυρίσει δεκαετίες πίσω. Η επιλογή σας αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή κανονικότατα. Η διοίκηση πλέον δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις αντιρρήσεις που εξετάστηκαν αλλά και γιατί ακυρώσατε τους κυρωμένους που δεν είχαν καμία αντίρρηση. Γιατί δεν προσλάβατε δασολόγους για να εξεταστούν οι πολλές χιλιάδες αντιρρήσεις που λέτε ότι έχουν σωρευτεί και παγώσατε τις προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως το κάνατε επίτηδες για να καθυστερήσετε κι άλλο την αγροτική ανάπτυξη και να υπάρχει μόνο το φιλικό χτύπημα στην πλάτη από τους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας στους αγρότες που θα μαζεύονται στα γραφεία τους;»

«Το “μπάτε, σκύλοι, αλέστε”, κύριε Βορίδη, είναι και στη δική σας πολιτική ατζέντα ή μόνο στου κυρίου Χατζηδάκη; Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λύσετε αλλά δεν κάνετε τίποτα είναι τα εκχερσωμένα, γιατί πράγματι στα εκχερσωμένα πρώην δασικά τεμάχια υπάρχει ζήτημα, εφόσον απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εφαρμοστική διάταξη του ν. 4280/1914. Αλλά αντί να λύσετε δύσκολα θέματα που ενδιαφέρουν τον αγρότη απλά ακυρώνετε δασικούς χάρτες. Όταν έλθει η Ευρώπη, όμως, να ζητήσει πίσω επιδοτήσεις και αγροτικές ενισχύσεις από την Ελλάδα και τους αγρότες, γιατί δεν θα μας αφήσουν να συνεχίσουμε χωρίς δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο, τότε εμείς θα λέμε ότι οι κύριοι Βορίδης,  Χατζηδάκης και Μητσοτάκης είναι συνυπεύθυνοι, όσο και αν τώρα λέτε στους αγρότες «δεν πειράζει, ας πάει έναν χρόνο πίσω, δεν έγινε τίποτα».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις μυδοκαλλιέργειες, όπου τόνισε ότι, αυτήν τη στιγμή, πάνω από τριακόσιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα περιμένουν εδώ και έναν μήνα απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το τι πράξει η κυβέρνηση για την ενίσχυση ενός εξαγωγικού κλάδου. «Σας το έχουμε πει επανειλημμένως. Έχετε υποτιμήσει τις μυδοκαλλιέργειες. Προ ολίγου μιλήσαμε πάλι με το Συνεταιρισμό οι οποίοι δεν έχουν καμία ενίσχυση και καμιά απάντηση λόγω της πανδημίας. Σε λίγο, κύριε Βορίδη, αν δεν δώσετε απαντήσεις και ενισχύσεις, ένας μεγάλος εξαγωγικός κλάδος της χώρας μας θα οδηγηθεί σε λουκέτα γιατί τα μύδια είναι ακόμα μέσα στη θάλασσα, δεν γίνονται εξαγωγές και τα μέτρα που έχετε λάβει και για τον αγροτικό τομέα, αλλά και συνολικά για την  οικονομία, είναι ανεπαρκή. Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μια χώρα με πλεόνασμα, με δημοσιονομικό «μαξιλάρι», με χαμηλά επιτόκια και την έχει οδηγήσει ήδη σε έξι δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματική αριθμητική του κυρίου Μητσοτάκη που για την Ελλάδα βγάζει έλλειμμα».

#επικοινωνουμε_ελευθερα

#paramenoume_speedy