Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν για πάγωμα των ερευνητικών επιχειρήσεων, αλλά διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο «όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων».

Ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με την Ισπανίδα ομόλογό του, την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια που χθες βρισκόταν στην Άγκυρα, ο Ν. Δένδιας είπε πως «η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, για μας, είναι μια θετική εξέλιξη». 

«Η ελληνική κυβέρνηση έλεγε, και συνεχίζει να λέει, διαμηνύει πάντοτε, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για το διάλογο -ελέχθη πριν και από την Ισπανίδα συνάδελφό μου αν το παρατηρήσατε- είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε: « Κατά συνέπεια, εμείς το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, όταν η γενική, η παγκόσμια, αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας. Επειδή, όμως, η  λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι  ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά  το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά, την οποία έχουμε με τη γείτονα Τουρκία».

Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Ισπανίας με την ομόλογό μου @AranchaGlezLaya. Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και για περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. pic.twitter.com/dKpLDOmP1c

— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 28, 2020

Ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά και στο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μια επιλογή που πρέπει να υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι ακριβώς με την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί και έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα πως αν η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τους κανόνες του δικαίου, πρέπει να αποκτήσει σαφή αίσθηση των ορίων της. 

Ειδική αναφορά έκανε και στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας πως «η Ευρώπη άφωνη βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα ένα μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας». 

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία παραβιάζει ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, για να το μετατρέψει αχρείαστα σε τέμενος. Καυτηριάζοντας περαιτέρω την ενέργεια αυτή της γείτονας χώρας, είπε πως η Τουρκία δίνει την εντύπωση πως επιστρέφει στον 15ο ή στον 16ο αιώνα και επισήμανε πως η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μήνυμα στήριξης από την Ισπανίδα ΥΠΕΞ

Από την πλευρά της η Ισπανίδα ΥΠΕΞ  εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ισπανίας στην Ελλάδα για τη σταθερότητα της Μεσογείου, ενώ για την Αγία Σοφία τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει το επιστέγασμα στο οποίο ο καθένας να μπορεί να χωρέσει.

«Αυτό που αποτελεί μια κατοπινή φιλοδοξία είναι να προσπαθήσουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφερα στην Άγκυρα χθες», με στόχο να δημιουργήσουμε μια συνθήκη εμπιστοσύνης, σημείωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών και προέταξε πως η Ισπανία θέλει τη σταθερότητα της Μεσογείου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις χθεσινές της επαφές στην Τουρκία, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια είπε πως εισέπραξε την επιθυμία από την τουρκική πλευρά για διάλογο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να γίνει πράξη, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να καθίσει κάποιος και να μιλήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλεγεί ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάφορα θέματα, μονομερή, που είδαμε στη Μεσόγειο, που αποτελούν πρόκληση της τελευταίας περιόδου.

Όσο για την Αγία Σοφία η Ισπανίδα ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πως η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Υπήρξε οίκος πολλών θρησκειών και νομίζω ότι εμείς μπορούμε να βρισκόμαστε, ως ορθόδοξοι, ως καθολικοί, ως μουσουλμάνοι, υπό αυτή τη στέγη όλοι μαζί, συμπλήρωσε.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ να έχει έναν ενεργό ρόλο, καθώς και για τις συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχουν κλιμακώσει ποιοτικά τις εχθροπραξίες. Επίσης, συζήτησαν θέματα της Μεσογείου, το μεταναστευτικό και συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους στο πλαίσιο της καινούργιας συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. 

Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης τρέχοντα θέματα της ΕΕ, όπως και η πρόσφατη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται  από την πανδημία.
 



[ad_2]

Πηγή : EFSYN