[ad_1]
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:55
Της
Ελευθερίας Κούρταλη
Mε μικρές μεταβολές, επιφυλακτικότητα και κυρίως πτωτικά γύρω από τις 630 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να έχουν τα βλέμματα στραμμένα στον “απρόβλεπτο” παράγοντα Άγκυρα παρά την αλλα΄γη της στάση της Τουρκίας, τη στιγμή που
το κλίμα και στις διεθνείς αγορές
είναι επιβαρυμένο λόγω της έξαρσης της πανδημίας σε πολλές χώρες.
Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών οι οποίες μετά την ανοδική διάθεση που έδειξαν στο άνοιγμα επέστρεψαν πολυ γρήγορα στο “κόκκινο” σε συνδυασμό με την υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και την απουσία των επενδυτών, είναι δύσκολο να στρώσουν ένα ανοδικό έδαφος για το Χ.Α, διατηρώντας την τάση συσσώρευσης που σημειώνει εδώ και εβδομάδες η αγορά κάνοντας έτσι την προσέγγιση των 650-680 μονάδων εξαιρετικά δύσκολη το επόμενο διάστημα.
Ο Ιούλιος πλησια΄ζει στο τέλος του δίνοντας τη σκυτάλη στον παραδοσιακά “χλιαρό” από επενδυτικό ενδιαφέρον Αύγουστο, κάτι που προστίθεται στα εμπόδια για την ανάκτηση του ανοδικού μομέντουμ.
Την ίδια στιγμή, η αγορά ομολόγων συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της προς τα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3,7% και στο 1,062%, έχοντας ήδη βρεθεί σε επίπεδα προ-πανδημίας και “κοιτά” το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο. Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινείται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία υποχωρεί κατά 16% και στο 0,246% και σχεδόν στα… μισά των επιπέδων του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου (0,509%).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,47% στις 630,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα μόλις 14 εκατ. ευρώ ενώ έχουμε διανύσει ήδη τα δύο τρίτα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με την Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 620 μονάδες και δεύτερο οι 610 μονάδες, ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 641 μονάδες (ΚΜΟ 20).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,38% στις 1.522,14 μονάδες, ενώ με πτώση 0,04% κινείται ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 831,03 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά την ενδοσυνεδριακή βουτιά χθες από +4,5% στο +0,81%, υποχωρεί (παρά το ανοδικό ξεκίνημα) κατά 1,33% στις 323,586 μονάδες, με την Alpha Bank στο -1,77%, την Eurobank στο -0,93%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,53% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,10%.
Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα είναι μικτή με αρκετούς τίτλους να έχουν πλεόν “γυρίσει” στα αρνητικά αλλά με τις μεταβολές να είναι ήπιες. Πτώση άνω του 1% σημειώνονται σε ΔΕΗ και Motor Oil. Αντίθετα, κέρδη 0,85% σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, 0,63% η Μυτιληναίος και 0,4% ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Η ομηρεία της πορείας του Γενικού Δείκτη από την εκάστοτε διαμορφούμενη γεωπολιτική κατάσταση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της ελληνικής οικονομίας δεν συνιστά νέο δεδομένο, αλλά στην παρούσα φάση διαμορφώνει καθοριστικά τη βραχυπρόθεσμη κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την Κύκλος Χρηματιστηριακή. Το σενάριο που οδηγεί σε διάσπαση των ορίων στήριξης κάτω από τις 630 µονάδες έχει πλέον αυξημένη πιθανότητα ενόσω ουδείς τιθασεύει τον Ερντογάν και τις επεκτατικές βλέψεις του που περιλαμβάνουν οι “γαλάζιες πατρίδες”…
Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της αγοράς καθώς οι περισσότεροι συνομολογούν στην εκτίμηση ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά το 2021 πάνω από 15 δισ. ευρώ, η αποκάλυψη των οποίων θα γίνει όταν το moratorium μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών ολοκληρώσει την περίοδο εφαρμογής του.
Άλλωστε να σημειώσουμε πως
χθες, ο κ. Γιώργος Ζανιάς
, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank τόνισε μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας, πως σημαντικότερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο αποτελεί αυτή της αντιμετώπισης των νέων NPLs τα οποία θα δημιουργηθούν, κάτι που θα εκδηλωθεί από τον επόμενο χρόνο. Το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από το τελικό βάθος της ύφεσης, το ύψος της ανεργίας και την ταχύτητα επανόδου σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, ενώ ρόλο επίσης θα παίξουν και η τυχόν χειροτέρευση της κουλτούρας πληρωμών/συναλλακτικών ηθών και η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών.
Και ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα τόνισε πως η κρίση αυξάνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία ενός νέου κύματος NPLs στην Ελλάδα, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ειδικά εάν υπάρξει και μία δεύτερη έξαρση της πανδημίας και πως θα είναι δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν το υψηλό απόθεμα των NPLs χωρίς να εγγράψουν ζημιές στους ισολογισμούς τους και χωρίς να δουν επιδείνωση στους κεφαλαιακούς τους δείκτες.
Τα παραπάνω κρατούν τους επενδυτές σε επιφυλακτική στάση απέναντι στον δεικτοβαρή αυτόν κλάδο, εξηγώντας τις πιέσεις που ασκούν συχνά-πυκνά στις μετοχές τους.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL