[ad_1]
Δριμεία και συναισθηματικά φορτισμένη κριτική- εξαιτίας της μακράς θητείας του στην εκπαίδευση- άσκησε από το βήμα της Βουλής, στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία, ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης
«Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ και κάθε φορά που εδώ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε: βαδίζετε λάθος, εσείς να λέτε: μα, εμείς πήραμε την εντολή» επισήμανε, στην αρχή της ομιλίας του, θέλοντας να καταδείξει την αλαζονεία που συνηθίζουν να έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα στο κοινοβούλιο, φέρνοντας προς ψήφιση νόμους με την κοινωνία αντίθετη.
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε ως πρόσφατο παράδειγμα το νόμο Χρυσοχοΐδη για το δικαίωμα του συναθροιζεσθαι ενώ εστιάζοντας στο νόμο της υπουργού Παιδείας, κατέθεσε στη Βουλή, τα έγγραφα όλων των Ομοσπονδιών και συλλόγων των Εκπαιδευτικών, που δείχνουν τη ρητή αντίθεσή τους.
«Σας το λέει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδος. Σας το λέει η ΑΔΕΔΥ, σας το λέει η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, ακόμα ακόμα σας το λέει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής» είπε απευθυνόμενος στην κ. Κεραμέως.
«Και εν πάση περιπτώσει, αν τόσο πολύ θέλετε να τα αφήσετε ελεύθερα στην Παιδεία, αυτών που πάνε στα ιδιωτικά οι γονείς να κάνουν ό,τι θέλουν και οι ιδιοκτήτες μόνο, κάντε αυτό που γίνεται στην Ευρώπη. Υπάρχουν δύο ειδών ιδιωτικά σχολεία: αυτά που είναι ελεγχόμενα από το κράτος και στο πρόγραμμά τους και με ασφαλείς εργασιακές σχέσεις κλπ. και αυτά που είναι ελεύθερα και αυτόνομα, που όμως οι τίτλοι σπουδών τους περνάνε μετά μέσα από τη διαδικασία των εξετάσεων, έτσι ώστε να είναι ισότιμοι. Κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου σε σχέση με την ισοτιμία των πτυχίων».
«Εδώ, κυρία Υπουργέ, για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σας επισημαίνει ότι: “με το άρθρο 10 καταργείται το ισχύον ειδικό καθεστώς που διέπει τη σχέση εργασίας των διδασκόντων στα ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικών, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι η καταγγελία σύμβασης εργασίας υπόκειται σε πολιτικό έλεγχο νομιμότητας από ανεξάρτητη επιτροπή» πρόσθεσε, διαβάζοντας το σχετικό πόρισμα.
«Μπορούμε να τα αφήσουμε όλα να τα κάνουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων;» ρώτησε για να απαντήσει στη συνέχεια αρνητικά, λέγοντας πως η παιδεία είναι ένα ουσιαστικό δημόσιο αγαθό, «το οποίο μας ενδιαφέρει σαν κράτος, σαν κοινωνία».
«Μας ενδιαφέρει σε τι χώρους διδάσκονται τα μαθήματα, τι διδάσκονται, από ποιους διδάσκονται και το πώς διδάσκονται. Είναι δημόσιο αγαθό» επανέλαβε καταλήγοντας πως, στην ουσία, με τέτοιο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία «ζητάτε “πρόθυμους” ανελεύθερους εκπαιδευτικούς για να παράγουν ανελεύθερους μαθητές».
«Στόχος σας είναι οι μαθητές» τόνισε, ο Γιάννης Αμανατίδης.
[ad_2]
Πηγή : AVGI