Με ράλι άνω των 200 μονάδων ο Dow Jones έκλεισε το καλύτερο τρίμηνο από το 1987

[ad_1]

Με μεικτά πρόσημα και μακριά από τα χαμηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street, καθώς η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών εν αναμονή των αποτελεσμάτων των Big Tech μετά τη λήξη της συνεδρίασης βοήθησε την αγορά να περιορίσει τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Ή συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα πτωτικά, καθώς τα ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη και έδειξαν τρομακτική υποχώρηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο αλλά και τη διατήρηση της ανεργίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εξανέμισαν την αισιοδοξία που προκάλεσε εχθές η δέσμευση της Fed ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία έως ότου ανακάμψει.

 

Τα αρχικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία “βυθίστηκε” με πρωτοφανή ρυθμό την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και των μαζικών μέτρων περιορισμού που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι αμερικανικές πολιτείες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1947, οπότε και άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία. Η προηγούμενη χειρότερη μέτρηση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 10%.

Το κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να “αιμορραγεί”. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι υπέβαλαν αίτημα παροχής επιδόματος εργασίας για 19η διαδοχική εβδομάδα, με το σύνολο των Αμερικανών που έχουν βρεθεί εκτός της αγοράς εργασίας ξεπερνά πλέον τα 50 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στα 1,434 εκατ., αυξημένες κατά 120.000, έναντι των 1,445 εκατ. που αναμενόταν και έναντι των 1,416 εκατ. την εβδομάδα πριν από αυτή που εξετάζεται.

Ο αριθμός όσων λαμβάνουν ήδη επιδόματα, αυξήθηκε κατά 867.000 στα 17,06 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει δεχθεί ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, γεγονός που αυξάνει την πίεση προς το Κογκρέσο αλλά και τον Λευκό Οίκο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών, Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου συνεχίζονται, χωρίς όμως να καταγράφεται σημαντική πρόοδος, γεγονός που εντείνει τον εκνευρισμό των επενδυτών.

Και σαν έφταναν όλα τα παραπάνω, “χτύπησε” ξανά και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μέσω Twitter πρότεινε να σκεφτούν οι ΗΠΑ την αναβολή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η ψήφος διά αλληλογραφίας που προτείνουν κάποιες πολιτείες, για την προστασία των ψηφοφόρων από την πανδημία, θα οδηγήσει στις “πιο ανακριβείς και πιο νόθες εκλογές στην ιστορία”.

Ωστόσο, μετά το πρώτο “μούδιασμα” που επέφεραν τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι δείκτες κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειές τους χάρη στην άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, με τον Nasdaq μάλιστα να γυρνά σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να περιμένουν τα τριμηναία μεγέθη που ήταν προγραμματισμένο να ανακοινώσουν μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Apple, Facebook και Amazon. 

Έτσι, ο Dow Jones, που στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σημείωσε πτώση άνω των 500 μονάδων, περιόρισε σταδιακά τις απώλειές του και έκλεισε τελικά 225 μονάδες ή 0,85% χαμηλότερα, στις 26.313,65 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη, μόνο πέντε έκλεισαν με κέρδη, ενώ όλες οι υπόλοιπες τερμάτισαν πτωτικά. Των κερδών ηγήθηκαν οι Procter & Gamble (+2,42%) και Apple (+1,21%), ενώ αντίθετα των απωλειών πρωταγωνίστησαν οι Exxon Mobil (-4,72%), Dow (-4,14%) και Chevron (-4,12%).

Αντίστοιχη εικόνα εμφάνισε και ο S&P 500, ο οποίος τερμάτισε στις 3.246,22 μονάδες, με απώλειες 0,38%, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να “χάνει” έως και 1,5%.

Την εξαίρεση σήμερα έκανε ο Nasdaq, ο οποίος κατάφερε σχετικά γρήγορα να “σβήσει” απώλειες σχεδόν 1% και να περάσει σε θετικό έδαφος, για να κλείσει τελικά με κέρδη 0,43% στις 10.587,81 μονάδες, χάρη στις Big Tech. Η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε 0,52%, της Alphabet σχεδόν 1%, της Amazon κέρδισε 0,60%, ενώ της Apple 1,21%.

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL