Το πετρέλαιο έχει περάσει φέτος από σαράντα κύματα. Η πανδημία και το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, που αυτή προκάλεσε, αλλά και ένας αιφνίδιος πόλεμος τιμών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία οδήγησαν το πρώτο τρίμηνο σε πλήρη κατάρρευση την αξία του. Ακολούθησε η ανακωχή των δύο πετρελαϊκών δυνάμεων και μία νέα συμφωνία για μείωση της προσφοράς, η οποία συνοδεύθηκε από εντυπωσιακό άλμα τιμών. Τι θα πρέπει να περιμένουμε όμως μέχρι το τέλος του έτους;

Το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη τύπου V έχουν μάλλον «πεθάνει», αφού όλοι πλέον συζητούν τα σενάρια δεύτερου πιο σκληρού κύματος του νέου κορωνοϊού και μία βαθύτερη των αρχικών προβλέψεων ύφεση, την οποία θα διαδεχθεί μία βραδεία σχετικά ανάκαμψη. Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που επιχειρείται δυναμική στροφή στην πράσινη οικονομία. Παρόλα αυτά η μετάβαση θέλει χρόνο και ο κόσμος προς το παρόν παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από τα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που προβλέπεται να διατηρήσει τις τιμές σε τροχιά ελαφράς ανόδου.

Έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν ειδικοί της αγοράς εκτιμόυν ότι η μέση τιμή του μπρεντ για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 41,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το 2021 η μέση τιμή θα σκαρφαλώσει στα 49,85 δολάρια το  βαρέλι. Όσον αφορά στο αμερικανικό αργό (WTI) η μέση τιμή αναμένεται να κυμανθεί στα 37,51 δολάρια φέτος και στα 45,8 δολάρια την επόμενη χρονιά.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας κατά 7,2 έως 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και θα ανακάμψει την επόμενη χρονιά, χωρίς ωστόσο να φτάνει στα επίπεδα του 2019. Δεν αποκλείεται η περσινή χρονιά να ήταν το έτος κορύφωσης για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου.

 

Πηγή : NAFTEMPORIKI