Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού απαντά με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. “Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται εθνική στρατηγική, κάτι που η κυβέρνηση δεν διαθέτει”.
Με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και ειδικότερα την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Κίνημα Αλλαγής επιτίθεται στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως δεν διαθέτει “ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική”.
“Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κ. Πρωθυπουργό, ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που δεν διαθέτει όπως αποδείχθηκε η σημερινή Κυβέρνηση. Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε. Κάτι που ως τώρα δυστυχώς αρνείται.”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα απηύθυνε μήνυμα στο εσωτερικό και εξωτερικό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και δεν θα ανεχθεί εκβιασμούς. Ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε μόνοι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις. “Απαντούμε και δεν προκαλούμε”, είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού:
“Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.
Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.
Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.
Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθόλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.
Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν; Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Πηγή : NEWS247