Οι επιχειρηματίες δεν είναι πλέον ευχαριστημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται ήδη σε έρευνα της Palmos Analysis για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη του. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι ήταν αναποτελεσματικά κάτι που θα καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται.
“Τα μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, είναι κατώτερα των περιστάσεων. Οι επιχειρηματίες δεν είναι πλέον ευχαριστημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται ήδη σε έρευνα της Palmos Analysis για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι ήταν αναποτελεσματικά κάτι που θα καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται. Ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση τελειώνει”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο Πάτρας.
Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις για τα σχολεία και τις συνθήκες διδασκαλίας που προβλέφθηκαν για την πανδημία, ο Στέλιος Κούλογλου παρατήρησε πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνονται σχολικά τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών.
“Αυτό όμως σημαίνει περισσότερες αίθουσες και περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να προσλάβει εκπαιδευτικούς για αυτό και τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν μόνο την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Απεχθάνεται οτιδήποτε έχει να κάνει με το Δημόσιο. Εδώ δεν προσέλαβαν προσωπικό στο ΕΣΥ παρά τα χειροκροτήματα και την αναμονή του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Στην Ισπανία λαμβάνουν μέτρα επιδότησης των γονέων που θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι εάν τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Εδώ έχουμε την κα Κεραμέως να βγάζει μέσους όρους που μας δείχνουν σε καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από την Σουηδία και άλλους επιστήμονες να χάνουν την όποια αξιοπιστία τους λέγοντας ότι δεν έχει διαφορά εάν είναι 15, 25 ή 35 μαθητές στην τάξη. Εάν ο ιός δεν διαδίδεται σε συνθήκες συνωστισμού γιατί έχουμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα; Δίνονται αντιφατικές εικόνες στους πολίτες και η χώρα είναι ανοχύρωτη μπροστά στις κρίσεις που έρχονται το φθινόπωρο”.
Τέλος, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη – και αυτό είναι χαρακτηριστικό της οικογενείας – κάνει εξωτερική πολιτική κοιτώντας στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό έγινε και την περίοδο 1990-93 με την εμφάνιση του Μακεδονικού. Δεν ελήφθησαν τότε γενναίες αποφάσεις για λόγους εσωτερικών ισορροπιών στην κυβέρνηση με την περίπτωση Σαμαρά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα όταν ο πρωθυπουργός σε εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας κάνει κινήσεις για το εσωκομματικό ακροατήριο”.
Αναφερθείς, δε, στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Στ. Κούλογλου υπενθύμισε ότι “δεν υπάρχουν φιλίες στην διεθνή πολιτική – ειδικά όταν ο ισχυρότερος από τους δυο φίλους πουλάει και όπλα. Αυτό συμβαίνει ιστορικά στην χώρα μας. Ακόμη και την περίοδο της χρεοκοπίας, μέρος της συμφωνίας τότε Γαλλίας-Ελλάδας για την όποια στήριξη δόθηκε προς την χώρα μας το 2010, ήταν και η αγορά οπλικών συστημάτων.
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στο ΝΑΤΟ σε εξοπλισμούς παρά την κρίση. Η Τουρκία είναι χαμηλότερα στην λίστα παρά το γεγονός ότι έχει πολλά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα όπως στην Σύρια, τη Λιβύη αλλά και με τους Κούρδους στο εσωτερικό της Τουρκίας”
“Σε κάθε περίπτωση, αν είναι αναγκαίοι οι εξοπλισμοί, πρέπει να γίνουν”, τόνισε ο ευρωβουλευτής σημειώνοντας ωστόσο πως “η θριαμβολογία είναι ενοχλητική. Δεν θα γίνουμε κυρίαρχοι στις θάλασσες επειδή θα κάνουμε εξοπλισμούς. Μόνο οι έμποροι όπλων έχουν λόγο να θριαμβολογούν”.