Η ομάδα διαχείρισης θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, και την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  χαρακτήρισε αναγκαία τη θέσπιση της ομάδας κρούσης, της task force από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.. «Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, η οποία συμμετείχε την Παρασκευή στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως επεσήμανε, «οι προτεραιότητές μας είναι δύο: Να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την τόσο σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».Στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών. Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.

Παπαευαγγέλου: Έτσι θα διαχειρίζονται τα ύποπτα κρούσματα στα σχολεία

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στο πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.

«Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν την σχολική μονάδα» ανέφερε αρχικά. «Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού», πρόσθεσε.

«Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ» συμπλήρωσε.

«Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών. Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα», επεσήμανε ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα» κατέληξε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.