«Κλείδωσαν» οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Eξοπλιστικά, φοροελαφρύνσεις, προσλήψεις

Τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου η χώρα θα υπερβεί τις πολλαπλές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες αναμένεται να περιγράψει λεπτομερώς απόψε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του «φόρουμ της ΔΕΘ».

Ξεχωριστό, πλην όμως, σημαντικό κομμάτι της πρωθυπουργικής ομιλίας αναμένεται να είναι τα ελληνοτουρκικά στο φόντο του προ 48ώρου κρίσιμου ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του σε ό,τι αφορά την υγειονομική ασφάλεια και την Οικονομία ελέω της επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν από την Πέμπτη πως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις τόσο σχετικά με το δρομολογούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα όσο και με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας. Πρόσωπα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν στο γαλλικό νησί της Μεσογείου κάνουν λόγο για οριστική συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναφορικά με την αμυντική συνεργασία και τα εξοπλιστικά.

Μολονότι, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί, όπως γίνεται ευλόγως αντιληπτό να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των αποψινών πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως σημαντικό κομμάτι του ελληνο-γαλλικού αμυντικού deal είναι η απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale και μένει να αποσαφηνιστεί η αναλογία ανάμεσα σε μεταχειρισμένα και νέα με την Αθήνα να είχε ζητήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτή να «κλείσει» στο 12 – 6, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται και το 10 – 8.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία, που εκτιμάται πως θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν και το νέο ραντεβού θα λάβει χώρα επί γαλλικού εδάφους, που ήταν μέχρι πρότινος το επικρατέστερο σενάριο, αναμένεται να περιλαμβάνει και την προμήθεια και άλλων οπλικών συστημάτων από την γαλλική αγορά.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών το Παρίσι είχε παροτρυνθεί να κομίσει καλύτερη οικονομική πρόταση τόσο για τις φρεγάτες belharra, όσο και για τις αντίστοιχες Fremm, ενώ πάντα στα υπ όψιν είναι και η υποστήριξη – μέσω ανταλλακτικών – των μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Mirage 2000 – 5.

Μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως θα έχουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας οι διατυπώσεις, που θα επιλέγουν για να περιγράψουν την αμυντική συνεργασία των δυο πλευρών και κατά πόσον αυτή θα επεκτείνεται σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με πάνω από 5.000 οπλίτες, ενώ σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθούν και στόχο έχουν να της δώσουν μεταξύ άλλων και μία αναπτυξιακή ώθηση.

Tέτοιο παράδειγμα κατά πληροφορίες αποτελεί η ΕΑΒ για την οποία αναζητείται στρατηγικός επενδυτής, την ώρα, που τελεσφορούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και τον Σκαραμαγκά.

Εν όψει, πάντως και της ειδικής συνόδου των ηγετών της Ε.Ε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου  στις Βρυξέλλες και καθώς η προοπτική πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας υιοθετείται από ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης, ως εργαλείο ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο πρωθυπουργός εννοεί να αφήνει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου έστω και στο παρά ένα της Συνόδου.

Ως εκ τούτου και με την παραδοχή πως το επόμενο δεκαήμερο κρίνεται άκρως κρίσιμο, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως εφ’ όσον ο Ερντογάν αναστείλει τις προκλητικές ενέργειες και αποσύρει τα πλοία του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε η Αθήνα συναινεί στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. 

Στο μέτωπο της Οικονομίας και παρά το γεγονός της δεδομένης οικονομικής στενότητας ελέω του πρόσφατου lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φανεί συνεπής στο οικονομικό του πρόγραμμα. Κατά πληροφορίες λοιπόν αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις με το σκεπτικό πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα διευκολύνουν το πολυπόθητο οικονομικό rebound.

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, πάντως, θα αφιερωθεί στο οικονομικό πακέτο, ύψους άνω των 5 δις ευρώ με στόχο την αποτελεσματική στήριξη του κόσμου της εργασίας. Μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν είναι κατά πληροφορίες ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών ανέργων, ως έξτρα κίνητρο για την πρόσληψη τους, αλλά και ένα αντίστοιχο δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιπλέον επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων στον τουρισμό, στην εστίαση, στις μεταφορές, και τον πολιτισμό τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο με πρόνοια να επιμηκυνθεί, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο έως το τέλος του έτους. Επίσης θα παραταθεί η μείωση του ΦΠΑ έως το τέλος του 2020 στον καφέ, στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο, ενώ το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στο υγειονομικό κομμάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει, ως επιβράβευση της σημαντικής προσφοράς του επικουρικού προσωπικού καθ όλη την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, όπως θα πει χαρακτηριστικά, αλλά και με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ την πρόσληψη με μόνιμα χαρακτηριστικά συνολικά πάνω από 3000 νοσηλευτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την πολιτική βούληση να διατηρήσει ενεργούς στο ΕΣΥ αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια περί τους 4000 συμβασιούχους.