Βουλή: Στα ύψη η αντιπαράθεση για δώρο Χριστουγέννων και εξαγγελίες Μητσοτάκη

«Μάχη» δίνεται από το πρωί στην Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς συζητούνται και ψηφίζονται σήμερα το βράδυ οι διατάξεις των ΠΝΠ του Αυγούστου που αφορούν στα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, αλλά και σειρά τροπολογιών που αφορούν στα δικαστήρια, το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Σημείο τριβής έχουν αποτελέσει οι διατάξεις για τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Υποθέσεων της ΚΟ του Σύριζα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για «εμπαιγμό συνταξιούχων», «αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων», καταλήγοντας:  «Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης, που χθες στη Θεσσαλονίκη είπε πως η εργασία στην Ελλάδα είναι ακριβή και χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση, είναι εκτός του κοινωνικού κλίματος και της μεγάλης αγωνίας και ανασφάλειας που ζει ο ελληνικός λαός. Είναι προάγγελος για ακόμα πιο σκληρό εργασιακό μεσαίωνα».

«Αντιπολίτευση με παγουρίνια και με λογικά άλματα δεν είναι ωφέλιμη για τον τόπο. Στο νομοσχέδιο, το στοίχημα είναι πώς θα προστατευθεί η πληττόμενη ελληνική κοινωνία και πώς θα αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα στον καιρό της πανδημίας. Το σημερινό σχέδιο νόμου ανακουφίζει οικονομικά, και καθησυχάζει εργασιακά τους απασχολούμενους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο «διατηρεί θέσεις εργασίας με τη δίκαιη αποζημίωση σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, προχωρά σε μειώσεις ενοικίων κύριας κατοικίας για όσους εργάζονται σε επιχείρηση που πλήττεται από την πανδημία και μείωση των ενοικίων των φοιτητικών διαμερισμάτων των παιδιών τους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας. Επίσης καταφέρνει να Διασφαλίσει εργασιακές κατακτήσεις όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα παρά την τεράστια οικονομική κρίση».

«Ρωγμή» στο επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση με βασικό επιχείρημα τα εργασιακά ζητήματα. «Στο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία, ακόμη και την πρόσληψη εκπαιδευτικών με τρίμηνη σύμβαση», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.

Την έκρηξη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο οποίος στην τοποθέτησή του, σχετικά με τα «περί αντεργατικής πολιτικής» ανέφερε: “Πού τα είδατε αυτά γραμμένα στο όνειρό σας; Δεν βλέπω αυτά! Είναι αντεργατική η διάταξη  που μειώνει τις ημέρες ασφάλισης σε 50; Η επέκταση αναστολών, το πρόγραμμα Συν-εργασία; Να τοποθετείστε με ρεαλισμό και να φέρνετε και καμία πρόταση».

«Κ. Βρούτση δεν αντιληφθήκατε ότι τα άρθρα για τα εργασιακά έχουν ξεσηκώσει; Αποσύρετε τη διάταξη», είπε ο κ. Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Εργασίας να απαντά: «Αυτά που λέτε είναι εκτός πραγματικότητας, τα βλέπετε μόνο στην κλειστή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για αδήλωτη και απλήρωτη εργασία; Όχι! Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και έχουμε πει ότι είναι έκτακτα μέτρα σε περιβάλλον δύσκολο. Όλα αυτά θα τελειώσουν με τέλος πανδημίας. Δώσαμε ειδική άδεια σε περιπτώσεις παιδιών που θα προσβληθούν από κορονοϊό. Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη να μπει σε καραντίνα ο εργαζόμενος τις μισές ημέρες, τις αναπληρώνει με 1 ώρα υπερωρία στο 8ωρο».

Αχτσιόγλου: «Αυτά που είπε ο κ. Βρούτσης ήταν προσβλητικά»

Για «σφορδρή επίθεση» στα εργασιακά δικαιώματα έκανε λόγο και η Έφη Αχτσιόγλου. «Αυτά που ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Εργασίας είναι ιδιαιτέρως προσβλητικά. Ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν νομοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες. Είναι δυνατόν να λέει κάτι τέτοιο; Είναι σαφέστατο το τι προβλέπει το νομοσχέδιο. Ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι του χρωστάνε οι εργαζόμενοι για τους κάνει “δώρο” το μισό χρόνο. Δεν αντέδρασαν μόνο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και όλοι οι εργατολόγοι της χώρας. Είναι δυνατόν να λέει ότι δεν πειράζει το δώρο Χριστουγέννων; Η μείωση μισθών που κάνει το Συνεργασία είναι υπέρ των εργαζομένων; Το δώρο Χριστουγέννων είναι υπέρ των εργαζομένων; Ολόκληρο το καλοκαίρι έμειναν εργαζόμενοι χωρίς ούτε ένα ευρώ. Αναρωτήθηκε κανείς πως πλήρωσαν το ρεύμα τους; Ανησύχησε κανείς; Μπορεί να λέει ο κ. Βρούτσης “πώς κάνετε έτσι επειδή καθυστερήσαμε ένα μήνα;”».

Έντονη κριτική άσκησε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, λέγοντας για «κακή νομοθέτηση» και καταγγέλλοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση ελαστικών μορφών εργασίας και ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως βάρος και όχι ως πυλώνας για την ανάπτυξη». Στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και το ΚΚΕ, με τον Χρήστο Κατσώτη να ανακοινώνει ότι το κόμμα του υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της αρχής και επί των άρθρων για τις υπερωρίες και τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων.