Στις κλαδικές εκθέσεις Philoxenia και Zootechnia, που μαζί με την Agrotica αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» στο εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ-Helexpo AE κι αποδίδουν από κοινού τζίρο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στρέφει τώρα το βλέμμα της η διοίκηση της εταιρείας.

Μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού και οικονομικού φόρουμ «Thessaloniki Helexpo Forum», για το οποίο εξετάζεται η θεσμοθέτησή του ως ένα περιφερειακό «Νταβός», που θα πραγματοποιείται πιθανότατα τις ίδιες ημέρες με το εμπορικό σκέλος της εκάστοτε ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, το τι μέλλει γενέσθαι με τη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia αποτελεί τώρα το βασικό θέμα συζήτησης στις συσκέψεις των στελεχών της εταιρείας.

Philoxenia: υβριδική ή απούσα φέτος;

«Έχοντας λάβει έμπνευση και από την επιτυχία του υβριδικού Thessaloniki Helexpo Forum, σκεφτόμαστε μήπως διοργανώσουμε τη 36η Philoxenia (13-15 Νοεμβρίου), με αντίστοιχο υβριδικό τρόπο, δηλαδή με περιορισμένη φυσική κι αυξημένη ψηφιακή παρουσία. Το άλλο σενάριο είναι η έκθεση -όπως και η Hotelia, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα- να ακυρωθεί, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, θα τις λάβουμε άμεσα, γιατί ο χρόνος “τρέχει”. Για τη Zootechnia, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Ιανουαρίου, έχουμε ακόμα ελπίδες ότι η εξέλιξη της πανδημικής κρίσης θα είναι τέτοια, που ίσως καταφέρουμε να τη διοργανώσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με φυσική παρουσία, τηρώντας εννοείται πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας.

Η πανδημική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν ήδη δύο κλαδικές εκθέσεις: πρώτη ακυρώθηκε η Beyond 4.0, το διεθνές γεγονός καινοτομίας και τεχνολογίας, που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών μετατέθηκε για το 2021. Η έκθεση επρόκειτο να διοργανωθεί για πρώτη φορά φέτος, στις 1-4 Οκτωβρίου (και μάλιστα είχε συμφωνηθεί να είναι τιμώμενη πόλη το Σαν Φρανσίσκο), βάζοντας τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εκθέσεων. Η δεύτερη ήταν η 35η διεθνής έκθεση κοσμήματος Kosmima (17-19 Οκτωβρίου), ενώ ανοιχτό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί τον Μάιο, αλλά λόγω της COVID-19, αναβλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2020.

«Η ανάγκη μάς έκανε να ανακαλύψουμε μια ευκαιρία»

Πάντως, μετά την επιτυχή διοργάνωση του Thessaloniki Helexpo Forum, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, που ήδη άρχισε να προετοιμάζει την 85η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα αυτή τη φορά τη Γαλλία, προσεγγίζει το μέλλον με περισσότερες ιδέες: η θεσμοθέτηση του Φόρουμ, αλλά και η διοργάνωση υβριδικών εκθεσιακών γεγονότων είναι μόνο δύο από αυτές.

«Η ανάγκη μάς έκανε να ανακαλύψουμε μια ευκαιρία», λέει ο Τάσος Τζήκας αναφερόμενος στην ακύρωση -λόγω πανδημίας- της 85ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και στη διοργάνωση, στη θέση της, του Thessaloniki Helexpo Forum, ώστε η πόλη της Θεσσαλονίκης να μη μείνει με τα φώτα «σβηστά» τον φετινό Σεπτέμβριο.

«Παρόλο που είχαμε στη διάθεσή μας πολύ λίγο χρόνο για να σχεδιάσουμε το Φόρουμ, η επιτυχία του νομίζω πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είχαμε 25 συνεδρίες -χωρίς να συνυπολογίζονται οι πολιτικές ομιλίες, που φέτος διοργανώθηκαν πολύ καλά σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βέβαια ο πρωθυπουργός έμειναν πολύ ικανοποιημένοι. Συνολικά είχαμε περισσότερους από 160 ομιλητές από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Καθημερινά καταγράφονταν πάνω από 5000 views των ενοτήτων του Φόρουμ στο Facebook, το Youtube και το σάιτ της διοργάνωσης. Κατά γενική παραδοχή, στο φόρουμ έγινε υψηλού επιπέδου διάλογος με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων, παρότι είμαστε σε πολύ κρίσιμη εποχή και θα μπορούσαν να υπάρξουν εντάσεις. Ακούστηκαν πολλά χρήσιμα πράγματα για όσα έχουμε μπροστά μας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατά κάποιο τρόπο, το Φόρουμ ήταν κι ένα δεκαήμερο σεμινάριο για όλους μας, ως προς τα όσα επίκεινται, στην επόμενη μέρα μετά την πανδημική κρίση» , τονίζει.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που το φόρουμ θεσμοθετηθεί, θα πραγματοποιείται τις ίδιες ημέρες με την εκάστοτε ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου ή σε διαφορετικές ημερομηνίες, ο Τάσος Τζήκας απαντά: «Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να γίνεται τις ίδιες ημέρες με το εμπορικό κομμάτι, γιατί κερδίζει το ένα από το άλλο. Βέβαια οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί» εξηγεί.

Άρχισε η προετοιμασία της «γαλλικής» 85ης ΔΕΘ

Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων για τις κλαδικές εκθέσεις και τη θεσμοθέτηση του Φόρουμ, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE βρίσκεται υπ’ ατμόν, καθώς έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για τη διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ: «Ήδη αρχίσαμε τις επαφές με τη γαλλική πρεσβεία και συζητάμε για το χρονοδιάγραμμα των πρώτων συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς της Γαλλίας. Παράλληλα, σε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να δούμε πότε θα μπορούσε να επανέλθει ως τιμώμενη χώρα η Γερμανία, η οποία είναι σημαντικός εταίρος για την ελληνική οικονομία και η συμμετοχή της στη ΔΕΘ είναι πάντα σημαντική», καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE._

Πηγή: ΑΠΕ