Χωριά αποκλεισμένα ή με επικίνδυνο χωμάτινο οδικό δίκτυο, περιοχές χωρίς υδροδότηση, καταπτώσεις βράχων, γκρέμισμα γεφυρών, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες ακόμα μέσα στο νερό, είναι το σκηνικό που συναντά κάποιος αν βρεθεί αυτές τις μέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιανού. Εκείνο που ανησυχεί κατοίκους και αρχές είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε βασικές υποδομές, πριν από την έλευση του χειμώνα.
Στον δήμο Αργιθέας τα πιο σημαντικά προβλήματα έχουν να κάνουν με το κεντρικό οδικό δίκτυο. Στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τη Δυτική Αργιθέα, στο σημείο του χωριού Αργιθέα έχει υποχωρήσει η άσφαλτος, με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται μέσω ενός χωμάτινου παράδρομου που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το πιο σημαντικό ωστόσο πρόβλημα, αφορά στον κεντρικό δρόμο, από Μουζάκι προς την Παναγία Σπηλιά και το χωριό Πετρίλο, όπου έχουμε καταπτώσεις βράχων, ενώ στον οικισμό Λιβάδια, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το οδικό δίκτυο. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, σε τρία με τέσσερα χωριά του δήμου έχει διαλυθεί το δίκτυο υδροδότησης. Επίσης σε τρία χωριά, οι ασφαλτικές συνδέσεις έχουν αντικατασταθεί από χωμάτινους παράδρομους. Γίνεται μάχη με το χρόνο, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές πριν τον ερχομό του βαρύ χειμώνα για την περιοχή της Αργιθέας.
Στον δήμο Παλαμά, χωριά όπως τα Καλογριανά βρίσκονται μέσα στο νερό, όπου οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, έρχεται νερό από τον ποταμό Πάμισο και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αποκοπεί ο τεράστιος όγκος νερών που περνά μέσα από Παλαιοχώρι και Καλογριανά. Οι κάτοικοι ζητούν άμεση αποκατάσταση πριν από τον χειμώνα.
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Μουζακίου. Έχουν καταρρεύσει γέφυρες με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η σύνδεση χωριών και οικισμών με το Μουζάκι και την Καρδίτσα. Αλλά και οι περισσότερες οδικές συνδέσεις που γίνονται εκτός από δυσκολία κρύβουν και κινδύνους. Ο δήμος Μουζακίου εμφανίζει τεράστιες καταστροφές γενικότερα στις υποδομές.
Στην πόλη της Καρδίτσας, ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο, προκειμένου η αγορά να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς τα καταστήματα είχαν δεχθεί τεράστιες ποσότητες νερών, από την κακοκαιρία.
Από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καρδίτσας, άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται. Το ποσό που πιστώνεται είναι της τάξης των 600 ευρώ. Να σημειωθεί ότι καθημερινά η διαδικασία θα επιταχύνεται ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και η πληρωμή των πρώτων δικαιούχων για τις ζημιές στην οικοσκευή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
«Ο Αζίζ, ο Μουσταφά είναι γείτονες και πλέον φίλοι. Έτρεξαν αμέσως και έβγαλαν τη λάσπη από την επιχείρησή μας. Η Φεριντέ μας έκανε φαγητό. Όποιος έχει χάσει τα πάντα καταλαβαίνει. Τους ευχαριστούμε!». Έτσι σχολίασε κάτοικος στην Καρδίτσα τη βοήθεια που δέχθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι προσέτρεξαν να συνδράμουν, με όσα μέσα μπορούσαν, τους πληγέντες. Σαν τον Αμπντούλ από το Ιράν ο οποίος, όπως σχολίασε και πάλι κάτοικος της περιοχής, «δεν έχει σταματήσει λεπτό να μας βοηθάει».
Στο πλευρό των κατοίκων, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές καταστροφές, βρέθηκαν πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Καρδίτσα και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Αναπτυξιακής Καρδίτσας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων στην πόλη ESTIA, μέσω σύμβασης της Ύπατης Αρμοστείας.
«Από την πρώτη στιγμή επικοινωνήσαμε με όλους τους ωφελούμενούς μας-συνολικά είναι 433 άτομα, εκ των οποίων περίπου 150 είναι παιδιά- και ζητήσαμε εθελοντική εργασία καθώς το κοινοτικό μας κέντρο “Σταυροδρόμι”, στο κέντρο της Καρδίτσας, που χρησιμοποιείται και ως τόπος συνάντησης και μαθημάτων για τις προσφυγικές κοινότητες, υπέστη μεγάλη ζημιά από πλημμύρα. Μια ομάδα προσφύγων και αιτούντων άσυλο, μαζί με προσωπικό της Αναπτυξιακής ανέλαβε δράση και βοήθησε στην αποκατάσταση και τον καθαρισμό του χώρου από τα νερά και τη λάσπη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του έργου ESTIA Χρυσαυγή Σέγγη.
Εκτός από τα γραφεία του κοινοτικού κέντρου που υπέστησαν σημαντικές ζημιές και οι πρόσφυγες συνέδραμαν στην αποκατάστασή τους, πολλοί ήταν αυτοί που βοήθησαν, με δική τους πρωτοβουλία, διάφορους καταστηματάρχες. «Είδαμε πολλές αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με ευχαριστίες ντόπιων σε πρόσφυγες για τη βοήθειά τους στον καθαρισμό των επιχειρήσεών τους» εξήγησε η κ.Σέγγη.
Σημειώνεται ότι και σπίτια όπου στεγάζονται πρόσφυγες υπέστησαν ζημιές και κάποια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
«Είχαμε καταστροφές σε 7 σπίτια εκ των οποίων τα δύο που είναι πλίνθινες μονοκατοικίες, κρίθηκαν ακατάλληλα», δήλωσε η κ. Σέγγη προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος στην πόλη και υπάρχουν πολλά προβλήματα στα δίκτυα επικοινωνίας.