Πολύχρωμες πινέζες, κίτρινοι συνδετήρες, καπάκια bic, καπάκια μπύρας, ένα πορτοκαλί… χαμόγελο και πολύχρωμες κορδέλες, φιλοδοξούν να αναδείξουν το δημόσιο ανοιχτό χώρο ως έναν μεγάλης κλίμακας καμβά ή ένα έργο τέχνης, και πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική έκφραση των πολιτών, προσδίδοντας νέο, φρέσκο αέρα και μία πρωτότυπη και διασκεδαστική όψη σε έξι σημεία της Δημοτικής Ενότητας Συκεών.
Με τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση ενός δικτύου τοπόσημων, από ανακυκλωμένο πλαστικό και μέταλλο, σε υφιστάμενους ανοικτούς χώρους με ένα αξιόλογο κρυμμένο χωρικό δυναμικό, στόχος είναι η ενίσχυση της ταυτότητας των γειτονιών στις Συκιές, η ενεργοποίηση του κοινωνικού ιστού, η ανάκτηση του αστικού τοπίου και η μεταμόρφωσή του σε τόπους διάδρασης και συλλογικής μνήμης.
Η πρωτοτυπία και η καινοτομία του έργου είναι ο πιλοτικός χαρακτήρας του, που οδηγεί
στη φυσική και αντιληπτή σύνδεση όλων των σχεδιασμένων ανοιχτών χώρων, χρησιμοποιώντας τη δύναμη ενός τοποσήμου, καθώς, κατά κανόνα, οι μικροί ανοιχτοί χώροι της γειτονιάς είναι κατακερματισμένοι και αποσυνδεδεμένοι, καθιστώντας δύσκολη την χωρική και κοινωνική αλληλεπίδραση, γεγονός που αποδυναμώνει την χρήση του ελεύθερου χώρου.
Η Πολιτιστική Γειτονιά, το παρκάκι απέναντι από το Δημαρχείο, το πάρκο των Αγίων Θεοδώρων, το πάρκο στη Σουλίνη, η πλατεία Βάρνας και ο κοινόχρηστος χώρος Ελ. Βενιζέλου με Ν. Μπελογιάννη, αποκτούν πλέον το δικό τους ξεχωριστό και ευφάνταστο «τοπόσημο», και μάλιστα με τη… σφραγίδα των ίδιων των περιοίκων της κάθε περιοχής, που συμμετείχαν από την κατάθεση ιδεών, σκέψεων και προτάσεων μέχρι το σχεδιασμό και την αναδιαμόρφωσή τους, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής διαβούλευσης και του ηλεκτρονικού σχεδιαστικού εργαστηρίου, που υλοποίησε ο δήμος σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Sixpackstudio. Από σήμερα, μάλιστα, έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, το ερωτηματολόγιο της δεύτερης φάσης του έργου, προκειμένου, οι περίοικοι να αξιολογήσουν και να σχολιάσουν τα τοπόσημα που τοποθετήθηκαν, και να προτείνουν πιθανές προσθέσεις
ή αλλαγές.
Οι πολίτες επανασχεδιάζουν τις γειτονιές και τα πάρκα…
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη συμμετοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Δίκτυο Τοποσήμων «The Landmarks Net»,το οποίο αποτελεί μία βραβευμένη πρόταση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το πρόγραμμα Designscapes (Σχεδιασμός Καινοτομίας στο Αστικό Περιβάλλον), που διεξήχθη από την Περιφερειακή Ένωση Κοινοτήτων Τοσκάνης.
Όπως εξηγεί η αρμόδια πολιτικός μηχανικός του δήμου Ευγενία Τάκα «πηγή της έμπνευσης στάθηκε το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τους υπάρχοντες ανοιχτούς χώρους όπως πιθανόν θα ήθελαν αλλά και θα μπορούσαν. Η πρόκληση είναι η αποκάλυψη του κρυμμένου αυτού χωρικού και αντιληπτικού δυναμικού, με έναν… παιχνιδιάρικο τρόπο», ενώ σημειώνει ότι «επελέγησαν αρχικά κάποιες περιοχές παρέμβασης και πάρκα σε μια πρώτη πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στις άλλες τρεις Δημοτικές Ενότητες».
«Eπιδιώκοντας την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την ποιοτική βελτίωση των όρων της καθημερινότητάς μας, οι γειτονιές και τα πάρκα έγιναν υπόθεση των ίδιων των περιοίκων και των χρηστών τους, που μέσα από τις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και τα ηλεκτρονικά εργαστήρια που υλοποιήσαμε, είχαν την ευκαιρία, να τα σχεδιάσουν οι ίδιοι και να προτείνουν οι ίδιοι την αναμόρφωση που θα επιθυμούσαν» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «τελικός μας στόχος είναι η ανάκτηση του αστικού τοπίου και τη μεταμόρφωσή του σε τόπους διάδρασης και συλλογικής μνήμης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιστορική διαχρονικότητά του».