Στρατιωτικό νόμο κήρυξαν και τα δύο κράτη ♦ Η Αρμενία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα μεσολαβήσει στη διένεξη των δύο χωρών ♦ Διεθνής ανησυχία και εκκλήσεις.
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, μετά την ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κράτη (αμφότερα είναι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες) βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαμάχη για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αρμένικο θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές δεκαετίας 1990. Ο πόλεμος τελείωσε το 1994 με μια εκεχειρία που σε άτακτα διαστήματα παραβιάζεται.
Σήμερα ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων των δύο χωρών για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Άμαχοι και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες, σύμφωνα με τις δύο πλευρές που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.
Αξιωματούχοι στο Μπακού έκαναν λόγο για απροσδιόριστο αριθμό νεκρών αμάχων, ενώ από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε ότι 10 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί. Μια γυναίκα και ένα παιδί βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμενικού Υπουργείου Άμυνας. Η διοίκηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι υπάρχουν 16 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες.
Σημειώνεται ότι και οι δύο χώρες προχώρησαν σε κινητοποίηση του στρατού, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο.
«Με τις πλάτες της Τουρκίας»
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι ο εχθρός της χώρας του, έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον του λαού του. «Το αυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν έχει κηρύξει για άλλη μια φορά πόλεμο εναντίον του αρμενικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε στο χείλος ενός πλήρους πολέμου στον Νότιο Καύκασο, ο οποίος μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες».
Επίσης, κατηγόρησε την Άγκυρα για ανάμειξη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα μεσολαβήσει στη διένεξη των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, και ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν κατηγόρησε την Άγκυρα πως έχει εμπλακεί και πως βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Όπως είπε στο Αλ Τζαζίρα, η «επιθετικότητα είναι προγραμματισμένη, όχι μόνο από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και από τη μαζική υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία έχει στρατιωτική παρουσία… Πρόκειται για μια τεράστια κλιμάκωση», δήλωσε.
Εξάλλου, απέρριψε ότι η Αρμενία ήταν αυτή που επιτέθηκε πρώτη, υποστηρίζοντας πως «Απορρίπτουμε εντελώς αυτήν την απόλυτη παραπληροφόρηση… δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε κάτι που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση».
«Εθνικό μας καθήκον» η επίλυση του θέματος
Η επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί «εθνικό μας καθήκον… Η λύση είναι η ιστορική μας αποστολή», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Από την πλευρά του, ο Χικμέτ Χατσίγιεφ, εκπρόσωπος της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο στόχος της χώρας του είναι να ανακτήσει όλα τα εδάφη του που ελέγχονται από τις αρμενικές δυνάμεις. Υποστήριξε, μάλιστα, πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το έδαφος που κατέλαβε, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση.
«Τριάντα χρόνια, υποφέρουμε από την κατοχή και την επιθετικότητα της Αρμενίας και οι πολίτες μας γίνονται στόχοι των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ο στρατός της χώρας του έχει ήδη καταλάβει έξι χωριά που ήταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Στήριξη Τουρκίας σε Αζερμπαϊτζάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε στους Αρμένιους πως «η ηγεσία σας σας σπρώχνει στην καταστροφή». Μάλιστα, κάλεσε τους Αρμένιους «να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους κατά της ηγεσίας τους και κατά αυτών που τους μεταχειρίζονται σαν ανδρείκελα, καλώ και τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του κατά της εισβολής και της σκληρής βίας».
Επίσης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας καταδίκασε την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και διαβεβαίωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας. «Η Αρμενία παραβιάζει την εκεχειρία και επιτίθεται σε περιοχές αμάχων» υποστήριξε ο Ιμπραήμ Καλίν, συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με το Αζερμπαϊτζάν και το απόλυτο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».
Η Τουρκία έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Araik Harutyunyan. Όπως πρόσθεσε, η Άγκυρα τους μετέφερε αεροπορικώς, υπό το πρόσχημα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έκανε προ ημερών με το Αζερμπαϊτζάν.
Επικοινωνία Πούτιν – Πασινιάν
Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Όπως ανέφερε το Κρεμλίνο, κατά τη συζήτηση τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων και ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση.
Εκκλήσεις από Ε.Ε., ανησυχία από Ελλάδα
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση απεύθυνε έκκληση για «άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις». Όπως είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να προληφθεί περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.
Σε έκκληση προχώρησε και η Γαλλία, μέσω της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας σε άμεση επανέναρξη του διαλόγου και δηλώντας ότι η κυβέρνηση «είναι εξαιρετικά ανήσυχη από τις συγκρούσεις». Η Γαλλία, μαζί με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συμμετέχουν στην λεγόμενη Ομάδα του Μινσκ, η οποία μεσολαβεί μεταξύ των δυο πλευρών.
Εξάλλου, ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στην περιοή. Όπως ανέφερε, το ΥΠ.ΕΞ. παρακολουθεί «με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων» και πρόσθεσε πως «καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ».
Πηγή: efsyn.gr