«Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης», που αποποιείται τις ευθύνες του, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με συνέντευξή του στο iEidiseis και τον Βασίλη Σκουρή, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης. Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, σημειώνει ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο, μπορεί να επαναληφθεί το προηγούμενο με τις τρεις Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου η κυβέρνηση ανέστειλε επ’ αόριστον την ψήφισή τους, λόγω αντιδράσεων του Αντώνη Σαμαρά και της δεξιάς ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Βούτσης εκτιμά ότι οι τρεις κρίσεις της υγείας, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών, ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτικές διεργασίες και πολιτικές ανακατατάξεις.
Παράλληλα αποκλείει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ χρησιμοποιεί τον όρο «πολιτική εξαπάτηση» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά «Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, μετά και από προετοιμασία που ο ίδιος είχε δρομολογήσει, ήταν πάρα πολύ σαφής ότι η σύγκρουση είναι ιδεολογικοπολιτική, επί του συνόλου των δυο στρατηγικών, στο επίκεντρο είναι το κοινωνικό ζήτημα και τα ζητήματα της επιδημίας και της κρίσης και, βεβαίως, τόνισε και σε αυτά τα ζητήματα που και εγώ ανέφερα, υπάρχει μια ισχυρή δόση πολιτικής εξαπάτησης».
Σε ότι αφορά τα πειθαρχικά μέτρα κατά των στελεχών που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες που αποφασίζονται σε συλλογικές διαδικασίες, ο Νίκος Βούτσης σημειώνει μεταξύ άλλων πως στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση -και έχουμε πάρει απόσταση- από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας».
Τέλος ο τ. Πρόεδρος της Βουλής τονίζει «Είμαι αισιόδοξος, το λέω ευθέως, ότι και με την έννοια της αυτοσυγκράτησης και με την έννοια της ευθύνης για το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως μέλλουσα διακυβέρνηση, όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, σε κάθε φάση, θα δίνουν αυτόν τον τόνο στη δημοκρατική κουλτούρα διαλόγου και δεν θα δίνουμε, αναίτια, πατήματα προς την άλλη πλευρά για να αλλάζει την ατζέντα επικοινωνιακά».
-Πώς κρίνετε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη;
Το τελευταίο διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη έδειξε με μεγάλη ενάργεια ότι αποποιείται τις ευθύνες του και είναι ένας πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης. Η κυβέρνηση πλέον βουλιάζει μέσα στην τριπλή κρίση που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει και βουλιάζει όχι μόνο εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά λόγω της κρίσης αξιοπιστίας και της εξαπάτησης που έχει κάνει σε κρίσιμους τομείς, όπως πχ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ή και για τα στοιχεία τα οικονομικά, που είπε ότι έχουν δώσει 15-20 δις για την οικονομική κρίση την ώρα που έχουν δώσει μόλις 4,6 δις. για την πανδημία.
Είναι κρίσιμο ζήτημα ότι η ελληνική Βουλή για λόγους αδυναμίας της πλειοψηφίας αν δεν ματαιώνει παραπέμπει στο άδηλο μέλλον την υπερψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρειο Μακεδονία. Επίσης να σημειώσω ότι όλο αυτό το περιβάλλον το πολιτικό, μέσα στο οποίο ζούμε όλοι μας, διαδραματίζεται μέσα σε ένα μεγάλο κάδρο ευρωπαϊκό, το οποίο θα ήθελα να σημειώσω ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων λόγω και της αναίτιας αναβολής της Συνόδου Κορυφής που έγινε, ότι υπήρξε ένα καινούργιο πισωγύρισμα, μια νίκη των ξενοφοβικών δυνάμεων στις εισηγήσεις για ένα κρίσιμο ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου κυριάρχησαν στον πυρήνα τους οι απόψεις του Βίζεγκραντ για τη μη ανάληψη ευθύνης από όλες τις χώρες για αυτό το ζήτημα.
-Συμφωνείτε με αυτούς που τονίζουν ότι η αναβολή των τριών συμφωνιών είναι αποτέλεσμα της πίεσης του Αντώνη Σαμαρά και της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας; Και εκτιμάτε ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στον επικείμενο διάλογο με την Τουρκία;
Ναι, βεβαίως μπορεί να συμβεί, διότι το έδαφος και σε αυτό το πεδίο έχει ισχυρές αβεβαιότητες εκ των πραγμάτων, αλλά και εκ του ότι ο κ. Μητσοτάκης όλους αυτούς τους μήνες αλλά και επί της μεγάλης καλοκαιρινής κρίσης, δεν μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν συζήτησε, δεν συναποφάσισε, επιτρέψτε μου την έκφραση, για τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς και, άρα, οι όποιες αβεβαιότητες συνοδεύουν εκ των πραγμάτων τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών είναι αυξημένες και εξ αυτού του παράγοντα. Του ότι δηλαδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υπάρχει η ατζέντα, ποια ζητήματα θα τεθούν και με ποιες πιέσεις εξωτερικές. Έχουμε ταυτόχρονα και την Κύπρο η οποία έχει υπαινιχθεί ευθέως ότι θα θέσει βέτο για τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία, όπου και εκεί υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα εκ των πραγμάτων, με την έννοια ότι στην Κύπρο βρίσκονται ακόμα, δεν υποχώρησαν, τουρκικά ερευνητικά σκάφη, τα οποία είναι πάνω στην ΑΟΖ, πάνω στην υφαλοκρηπίδα και κάνουν έρευνες. Άρα είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, στο οποίο οι δυνάμεις οι εσωτερικές στη Νέα Δημοκρατία ξεδιπλώνουν τις δικές τους διαφορετικές ατζέντες. Αυτό το διαπίστωσα και στις συνεδριάσεις της Πέμπτης των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας, όπου είχαμε και ανοιχτή συνδιάσκεψη με τη Βουλή των Κοινοτήτων της Κύπρου. Οι απόψεις που ακούστηκαν είναι ενός ευρέως φάσματος, που μόνο αδυναμία και αβεβαιότητα από την πλευρά των απόψεων στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσδώσουν στην όποια πολιτική του κ. Μητσοτάκη.
Η κατάσταση στην οικονομία κ. Πρόεδρε; Μπορεί να δημιουργήσουν και πολιτικές εξελίξεις τα τρία μέτωπα που υπάρχουν, πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά;
Πολιτικές διεργασίες και πολιτικές ανακατατάξεις ναι, μπορεί να δημιουργήσουν. Πολιτικές εξελίξεις με την έννοια της προσφυγής στις κάλπες, νομίζω απαντήθηκε και από τον πρόεδρο του κόμματός μας. Στη δραματική φάση που βρίσκεται η πανδημία και στην αβεβαιότητα που υπάρχει για τους προσεχείς μήνες, θα ήταν ακραία ανευθυνότητα είτε να ζητήσει κανείς εκλογές, είτε να προσφύγει σε αυτές ο κ. Μητσοτάκης. Πολιτικές αναδιατάξεις, όμως, ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν. Θα ξεκινήσω και πάλι από το διεθνή περίγυρο. Είδα την Παρασκευή να επιβεβαιώνεται πως είναι εφιαλτικά τα στοιχεία παγκοσμίως για τις θέσεις εργασίας και για την εργασία. Και πιστεύω ότι και στην ελληνική περίπτωση, στον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος που έχει κυριολεκτικά μεγεθυνθεί και θα το δούμε και τους επόμενους μήνες να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι το θέμα της εργασίας, της ανεργίας, των εγγυήσεων για την εργασία, του εισοδήματος. Αυτός είναι ο κεντρικός πυρήνας του ζητήματος το οποίο ανακύπτει στη χώρα μετά τη δεκαετή μεγάλη οικονομική κρίση και εκεί είναι φανερό ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απολύτως μεροληπτικά και ως προς τα κονδύλια και ως προς τη νομοθεσία της και ως προς τις προτεραιότητές της, λειτουργεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και υπέρ των συμφερόντων που εκφράζει και αφήνει στο έλεος της κρίσης τους αδύναμους.
-Έχετε κάποια πολιτική εξήγηση γιατί έχει «αποσυρθεί» η ακροδεξιά. Από τις Πρέσπες και τις πανοπλίες, στα ελληνοτουρκικά …πιτζάμες, λέει ο πρόεδρός σας. Εκτιμάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης την ενσωματώνει, την αποδυναμώνει με την πολιτική του, τι ακριβώς;
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν ακραίο και επικίνδυνο λαϊκισμό πριν ενάμισι χρόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κοινή γνώμη το γνωρίζει αυτό. Μέρος της προσπάθειας τότε ήταν -και απέδωσε σε μεγάλο βαθμό- να ενσωματώσει κοινωνικοπολιτικά την ακροδεξιά, μέχρι τις πιο ακραίες της εκφάνσεις. Μέχρι ενός βαθμού το πέτυχε , βεβαίως όμως αυξάνοντας τις ισχυρές αντιφάσεις μέσα στο χώρο της μεγάλης πια πολυκατοικίας της δεξιάς. Αποτέλεσμα εκείνου του τακτικισμού είναι ότι στην πολιτική της, πέραν του νεοφιλελεύθερου πυρήνα που είναι και το βασικό επίδικο της δικής μας αντιπολιτευτικής γραμμής, να υπάρχει και μια ισχυρή δόση εξαπάτησης, το οποίο πέραν των Πρεσπών και του προϋπολογισμού σε σχέση με την επιδημία και σε σχέση με δεδομένα που άπτονται του κρίσιμου τομέα της υγείας και σε σχέση με την απόσταση από την αλήθεια, όπως λέμε, για την ελληνοτουρκική κρίση, είναι σημάδι στην πολιτική της. Βεβαίως δεν συμποσούνται, δεν συμπυκνώνεται η όλη αντιπαράθεσή μας σε αυτό το επίδικο, δηλαδή ότι είναι πολιτικοί απατεώνες. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, μετά και από προετοιμασία που ο ίδιος είχε δρομολογήσει, ήταν πάρα πολύ σαφής ότι η σύγκρουση είναι ιδεολογικοπολιτική, επί του συνόλου των δυο στρατηγικών, στο επίκεντρο είναι το κοινωνικό ζήτημα και τα ζητήματα της επιδημίας και της κρίσης και, βεβαίως, τόνισε και σε αυτά τα ζητήματα που και εγώ ανέφερα, υπάρχει μια ισχυρή δόση πολιτικής εξαπάτησης.
-Και απέναντι στη δεξιά πολυκατοικία, όπως είπατε, ο ΣΥΡΙΖΑ τι πολιτική συμμαχιών επιλέγει;
Έχουμε συμφωνήσει στην Πολιτική Γραμματεία την Πολιτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γιατί έτσι λέμε τώρα και μέχρι το Συνέδριό μας το κόμμα μας, την παράταξή μας… Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει πράγματι και με όρους κοινωνίας να γίνει η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ως νέα σύγχρονη αριστερά, ταυτόχρονα όμως είναι απολύτως αναγκαίο με όμορους πολιτικούς χώρους
-Γιατί μπορεί να αλλάξει το όνομα στο Συνέδριο;
Το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό προβλέπεται καταστατικά και για αυτό θεσμικά κάνω αυτή την επισήμανση-δεν κρατάω την επιφύλαξη, κάνω την επισήμανση.
Λέω, λοιπόν ότι σε όλα τα ντοκουμέντα μας τα κοινά, που έχουν εγκριθεί με ευρύτατες πλειοψηφίες και με ευρύτατες πολιτικές συναινέσεις, έχουμε σημειώσει την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του προοδευτικού πόλου στην προοπτική της προοδευτικής εναλλακτικής διακυβέρνησης. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει πράγματι και με όρους κοινωνίας να γίνει η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ως νέα σύγχρονη αριστερά. Ταυτόχρονα όμως είναι απολύτως αναγκαίο με όμορους πολιτικούς χώρους, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, να αναδιαμορφώσει και να ενισχύσει τις κοινωνικοπολιτικές του συμμαχίες.
-Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα εξετάσετε και πρόταση διαλόγου προς τους όμορους αυτούς χώρους;
Με τους τρόπους που διεξάγεται η πολιτική και δυστυχώς θα διεξάγεται και για πολύ ακόμα και τους επόμενους μήνες, λόγω της πανδημίας, δηλαδή διεξάγεται κυρίως μέσα στη Βουλή και κυρίως σε κεντρικό επίπεδο -και, βεβαίως, σημειώνω ως ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν και κοινωνικές αντιδράσεις- πιστεύω ότι το επίκεντρο αυτού του διαλόγου είναι η Βουλή. Είναι τα νομοθετήματα που έρχονται, είναι τι θέση παίρνει κάθε κόμμα σε πολλά ζητήματα και, πράγματι εκεί, γίνεται προσπάθεια από την πλευρά μας να διαμορφώνονται κοινοί τόποι. Από τώρα κιόλας.
Είναι σαφές πως είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση -και έχουμε πάρει απόσταση- από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας
-Ναι κύριε Πρόεδρε στις κυρώσεις σε στελέχη που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες που εφαρμόζονται από συλλογικές διαδικασίες;
Είναι πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα το οποίο θέτετε. Η γνώμη μου είναι ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και, μάλιστα, διανύοντας μια υβριδική πορεία μετασχηματισμού του ως κόμμα, στην ελληνική πολιτική ζωή, λειτουργεί με διαφάνεια και δημοκρατικότητα και προσπαθεί να συγκροτήσει την κουλτούρα του δημόσιου δημοκρατικού διαλόγου, πράγμα που είναι ζωογόνο για την ίδια την πολιτική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου είναι σαφές πως είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση -και έχουμε πάρει απόσταση- από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας. Είμαι αισιόδοξος, το λέω ευθέως, ότι και με την έννοια της αυτοσυγκράτησης και με την έννοια της ευθύνης για το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως μέλλουσα διακυβέρνηση, όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, σε κάθε φάση, θα δίνουν αυτόν τον τόνο στη δημοκρατική κουλτούρα διαλόγου και δεν θα δίνουμε, αναίτια, πατήματα προς την άλλη πλευρά για να αλλάζει την ατζέντα επικοινωνιακά. Αυτό είναι μια πορεία, είναι μια μετάβαση, την οποία όλοι ακολουθούμε.
-Να σας κάνω ευθέως την ερώτηση: Ελλοχεύει κίνδυνος διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί εδώ μιλούμε για μια ευθεία αντιπαράθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του κόμματος…
Ούτε κατά διάνοια! Αυτή είναι η απάντησή μου, μιλάμε για πολιτικές απόψεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και οι οποίες δεν βρίσκονται στον αντίποδα οι μεν των δε. Είναι μια προσπάθεια που έχει τις ωδίνες της για συνθέσεις, δεν νομίζω ότι το κλίμα είναι κλίμα διπολικό, διχαστικό ή καθοιονδήποτε τρόπο αμφισβήτησης των ρόλων που έχει ο πρόεδρος, τα συλλογικά όργανα του κόμματος ή κάθε στέλεχος ξεχωριστά. Δεν πρόκειται περί αυτού, επαναλαμβάνω είναι μια γόνιμη προσπάθεια διαμόρφωσης συνθέσεων που, προφανώς, έχει και τις καμπές της, που προσπαθούμε όλοι μαζί να τις υπερβούμε.
Το κρίσιμο στοίχημα για εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, είναι να κάνουμε και πολιτικά σε σχέση με το πολιτικό σύστημα καθαυτή πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Εκεί είναι το μέτωπο και όχι στην παραπολιτική και στη μεταπολιτική. Δυστυχώς στις μέρες μας και όχι λόγω των σόσιαλ μίντια, αλλά ευρύτερα, παγκοσμίως και το γνωρίζετε αυτό, πέραν της επικυριαρχίας των αγορών πάνω στη δημοκρατία και την πολιτική, έχουν έρθει στην επιφάνεια και κυριαρχούν παραπολιτικά και μεταπολεμικά μέτωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει κληρονομήσει καλές καταβολές στο να βρίσκεται έξω από αυτό το πεδίο. Αλλά και αυτό είναι ζητούμενο και είναι διεκδικήσιμο κάθε στιγμή. Εγώ το επισημαίνω, για να ξέρουμε ακριβώς τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε μια δύναμη πλέον, η οποία είναι και δύναμη διακυβέρνησης. Μιλάμε για κυβερνώσα αριστερά. Είναι ζητήματα τα οποία η ίδια η εξουσία φέρει με θετικό και αρνητικό τρόπο, επίδικα κίνητρα τα οποία δημιουργεί, στα οποία προφανώς πρέπει να ανταπεξέλθουμε με μια θετική, δημιουργική νέα προσέγγιση στο θέμα της πολιτικής και του διαλόγου.