rallia hristidoy vouli

Στις 18/9 η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, στα οποία συμπεριλήφθηκε και η αναστολή προβολών σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, χωρίς η αναστολή αυτή να συνοδεύεται από κανένα μέτρο ενίσχυσης και υποστήριξης των επιχειρηματιών που είναι ιδιοκτήτες χειμερινών κινηματογραφικών αιθουσών και πλήττονται από το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι εν λόγω επιχειρηματίες, πέραν της μεγάλης οικονομικής ζημίας που έχουν υποστεί όλους τους προηγούμενους μήνες, εύλογα αισθάνονται επισφάλεια και για την επόμενη χειμερινή περίοδο, αφού καμία πρόβλεψη ενίσχυσης τους δεν έχει υπάρξει εκ μέρους της ηγεσίας του Υπ. Πολιτισμού, όπως άλλωστε συμβαίνει και συνολικά για όλους όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού.

Εξαιτίας, ακριβώς, αυτής της απουσίας μέριμνας της Πολιτείας για τους κινηματογράφους, πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά και όχι απλώς να αναστείλουν τη
λειτουργία τους, ιδιαίτερα οι απλές κινηματογραφικές αίθουσες, αυτές δηλαδή που δεν είναι πολυ-κινηματογράφοι (multiplex).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι χειμερινοί κινηματογράφοι αποτελεί η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή εκ μέρους γνωστού ιστορικού κινηματογράφου του κέντρου της Αθήνας, που αναδημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, στην οποία αποτυπώνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες του, εξαιτίας της παρατεταμένης αδιαφορίας που το Υπουργείο επιδεικνύει από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, εδώ και 6 και πλέον μήνες. Αλλά και από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών- Κινηματογραφιστών (ΠΕΑΚ) με επιστολή της προς το ΥΠΠΟΑ, στις 22 Απριλίου, με εύγλωττο τίτλο: « Η συμβολή σας είναι απαραίτητη και η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τους κινηματογράφους», ζητούσε, μάταια, μέτρα υποστήριξης των αιθουσών σινεμά, μέτρα τα οποία, δυστυχώς δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.

Επειδή, όλους αυτούς τους μήνες τις πανδημίας, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προβεί σε κανενός είδους μέτρα υποστήριξης των καλλιτεχνών, των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών στο χώρο του Πολιτισμού, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες που αποδεικνύονται μόνο λόγια.

Επειδή οι ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών αιθουσών, ιδιαίτερα των απλών αιθουσών, έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας των απαγορεύσεων που προέκυψαν από την πανδημία και παράλληλα της παντελούς απουσίας κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Επειδή τα πάγια ετήσια έξοδα των κινηματογραφικών αιθουσών και ειδικά το ενοίκιο τους είναι υψηλότατα, εξαιτίας της στέγασής τους σε κτίρια μεγάλης επιφάνειας, και ταυτόχρονα τα εισιτήρια που αποτελούν το μοναδικό τους έσοδο έχουν μηδενιστεί.

Επειδή τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών προέβησαν σε μεγάλες δαπάνες για την ανακαίνιση των αιθουσών τους και την αγορά τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού (ψηφιακές μηχανές προβολής), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ασύμμετρο ανταγωνισμό.

Επειδή η κινηματογραφική αίθουσα υφίστατο, χωρίς βοήθεια, και πριν την πανδημία, ισχυρό ανταγωνισμό από άλλα μέσα (πχ. διαδικτυακές πλατφόρμες, συνδρομητική τηλεόραση κλπ.) αλλά ο ανταγωνισμός αυτός, εξαιτίας των μέτρων της πανδημίας, έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των αιθουσών κινηματογράφου και θα οδηγήσει στο
οριστικό κλείσιμο πολλών από αυτές με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Επειδή, εξαιτίας των προαναφερθέντων, υπάρχει άμεση ανάγκη έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των αιθουσαρχών, ιδιαίτερα των απλών αιθουσών, εξαιτίας των υψηλότατων ζημιών που έχουν ήδη καταγράψει, αλλά και ενόψει και των ζημιών που είναι βέβαιο ότι θα καταγραφούν στο άμεσο μέλλον καθώς η ψυχολογία και ο φόβος του θεατή θα αργήσουν να εκλείψουν ακόμα και μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που εξαγγέλλονται από την Πολιτεία.

Επειδή οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι πολύτιμες εστίες πολιτισμού και σημαντικοί χώροι κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να ενισχυθούν οι κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας και να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες τους;