Με μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η υπουργός Πολιτισμού αναζητά επικοινωνιακό
«σωσίβιο» από την δύσκολη θέση στην οποία την έχει φέρει η σύγκρουσή της με το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων του πολιτισμού.

Προφανώς σε φίλιο μέσο και σε μια δημοσιογράφο γνωστή για την προνομιακή της σχέση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ (δύο μεγάλες αποκλειστικές συνεντεύξεις μέσα σε λίγους μήνες), που, ακόμη κι όταν δήθεν μεταφέρει τις αιτιάσεις του καλλιτεχνικού κόσμου προς την κ. Μενδώνη, στην ουσία της «δίνει πάσα» για να… πει τα δικά της.

Πέραν του θέματος των ημερών, δηλαδή την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει
περιέλθει ο χώρος του ζωντανού θεάματος, η συνέντευξη καταπιάνεται με όλα σχεδόν τα
θέματα του υπουργείου, δίνοντας την ευκαιρία στην υπουργό να καλύψει τις καθυστερήσεις της σε διάφορα ζητήματα (π.χ. διορισμούς καλλιτεχνικών διευθυντών, διευθυντών και συμβουλίων σε φορείς όπως το ΕΜΣΤ ή το Ακροπόλ), να παρουσιάσει με τον δικό της τρόπο την κρίση στο Κέντρο Κινηματογράφου αποσιωπώντας πολλές παραμέτρους της, να υποσχεθεί αορίστως πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων (για τον κινηματογράφο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τον τρόπο που θα πληρώνονται και θα ασφαλίζονται οι πρόβες κ.ά.) ή να βάλει στον ορίζοντα και πάλι με τρόπο αόριστο μεγάλες και μάλλον αβέβαιες χρηματοδοτήσεις.

Παραδόξως (;) από τη συνέντευξη-ποταμό της υπουργού απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε ένα μείζον θέμα της επικαιρότητας: τα αρχαία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, για τα οποία έχει υπάρξει πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και αναμένεται η εκδίκαση των σχετικών προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στο χώρο του ζωντανού θεάματος, η υπουργός
προαναγγέλλει τα μέτρα που επίσημα θα ανακοινωθούν σήμερα, χωρίς ωστόσο να
αποκαλύπτει ότι αυτά κρίνονται μη βιώσιμα από το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων και των επιχειρηματιών του πολιτισμού και χωρίς να λέει τίποτα για τα επιπλέον μέτρα στήριξης που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των πολλών που θα μείνουν χωρίς εργασία το χειμώνα που έρχεται. Δεν διστάζει μάλιστα να «καρφώσει» και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που κατά τα λεγόμενά της δεν αντιλαμβάνεται τον «αγώνα» της να σώσει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Συστηματικά δε, υποβαθμίζει τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων στον πολιτισμό, για να προκρίνει προσωπικές σχέσεις και συζητήσεις με φίλους της καλλιτέχνες.

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα, καλούμε την υπουργό να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και να προσέλθει μεταξύ άλλων, όπως της έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει, σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των ειδικών επιστημόνων και όλων των κοινωνικών φορέων με στόχο την εξεύρεση λύσεων προς όφελος του πολιτισμού και των ανθρώπων του.