Ερώτηση της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να αποδυναμώνει δημόσια νοσοκομεία της Αττικής για να φαίνεται ότι ενισχύει την ΜΕΘ του «Σωτηρία».

Δεν έχει τέλος η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην πανδημία. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αφαιρούν ιατρικό προσωπικό από δημόσια νοσοκομεία που εδώ και μήνες δίνουν άνισα την μάχη κόντρα στον Covid-19, με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, και το μεταφέρουν σε νέες ΜΕΘ που δημιουργούνται, χωρίς τις απαιτούμενες προσλήψεις και την απαιτούμενη εκπαίδευση-εξειδίκευση.

Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή η Δώρα Αυγέρη, Αν. Τομεάρχης Υγείας και  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Β’ Θεσσαλονίκης, με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, την οποία συνυπογράφουν 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις και ποτέ ένα βήμα μπροστά από τη διασπορά της πανδημίας, η κυβέρνηση παριστάνει σήμερα ότι δημιουργεί νέες ΜΕΘ και ότι προσλαμβάνει νέο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες τους, ενώ στην πραγματικότητα στερεί προσωπικό από άλλα νοσοκομεία δημιουργώντας σε αυτά κενά και οξύτατα προβλήματα.

Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία 25 ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, διαφόρων νοσοκομείων του ΕΣΥ, υποχρεώνονται σε αναγκαστική μετακίνηση στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς Covid-19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κυβερνητικών αδιεξόδων είναι η Παθολογική Κλινική του Ερυθρού Σταυρού, την οποία στελέχωναν πέντε επιμελητές και ο διευθυντής, ενώ σήμερα μένουν μόνο τρεις επιμελητές και ο διευθυντής. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στο ίδιο νοσοκομείο, που έχει 49 κλίνες Covid-19 και 60 κλίνες για μη Covid -19 περιστατικά, δόθηκε εντολή μετακίνησης προς το Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», τριών ειδικευμένων παθολόγων από τους εννιά που υπηρετούν σήμερα κι έτσι απομένουν στο νοσοκομείο έξι ειδικοί παθολόγοι για δύο Παθολογικές Κλινικές, τη στιγμή που, το τελευταίο διάστημα, μετά από κάθε γενική εφημερία του νοσοκομείου, στις Παθολογικές Κλινικές βρίσκονται νοσηλευόμενα περίπου 50 περιστατικά Covid-19 και ύποπτα κρούσματα, καθώς και άλλα 40 περιστατικά λοιπής νοσηρότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κάνει τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις, ελλείψει οργανωμένου σχεδίου, που προσπαθεί να καλύψει με πολιτική κουτοπονηριά. Είχε προηγηθεί, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η μετακίνηση γιατρών από τα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ενώ το καλοκαίρι αντίστοιχες μετακινήσεις γιατρών προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, η Δώρα Αυγέρη ζητά την εφαρμογή άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για της στελέχωση-πλήρωση των κενών θέσεων στις νέες ΜΕΘ του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» ως νοσοκομείου αναφοράς, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ν’ απαντήσει ποιες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό κ.ά.) και με ποια μορφή εργασιακής σχέσης έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας:
Θέμα: «Ξήλωνε και μπάλωνε»: Το υπουργείο Υγείας αποδυναμώνει νοσοκομεία της Αττικής, μεταφέροντας το ιατρικό προσωπικό τους  στη νέα ΜΕΘ του «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Η κυβέρνηση, καθ’ όλο το διάστημα των οκτώ μηνών που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, επιδεικνύει πλήρη αδράνεια και παντελή έλλειψη οργανωμένου σχεδίου. Ακόμη και στο πλέον κρίσιμο ζήτημα της ενίσχυσης – στελέχωσης και λειτουργίας νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ, επιδεικνύει προκλητική πολιτική κουτοπονηριά, ολιγωρία και προχειρότητα. Αφαιρεί ιατρικό προσωπικό  από δημόσια νοσοκομεία που εδώ και μήνες δίνουν άνισα την μάχη κόντρα στον COVID-19, με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, και το μεταφέρει σε νέες ΜΕΘ που δημιουργούνται χωρίς τις απαιτούμενες προσλήψεις και την απαιτούμενη εκπαίδευση-εξειδίκευση καθιστώντας ακόμα πιο επισφαλή τη λειτουργία των ήδη υπο-στελεχωμένων κλινικών.

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 43246/5.10.2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας,  25 ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, διαφόρων νοσοκομείων του ΕΣΥ, υποχρεώνονται σε αναγκαστική μετακίνηση στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» (Νοσοκομείο Αναφοράς).

Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται στην απόφαση,  για χρονικό διάστημα τριών μηνών και για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού (COVID -19), μετακινούνται στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων – παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί. Πρόκειται μάλιστα για μη εξειδικευμένους εντατικολόγους (η εκπαίδευση της συγκεκριμένης ειδικότητας διαρκεί κατ’ ελάχιστον δύο χρόνια), οι οποίοι χρειάζονται για τη στελέχωση των συγκεκριμένων ΜΕΘ. Η επιλογή, δηλαδή, δεν έγινε με βάση την απαιτούμενη εξειδίκευση, αλλά προφανώς στην τύχη, θέτοντας σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, μετακινούνται υποχρεωτικά: 3 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος από το ΓΝΑ ΕΕΣ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» (Ερυθρός Σταυρός), 2 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος και 1 καρδιολόγος από το 417 ΝΙΜΤΣ, 1 χειρουργός και 1 παθολόγος από το ΓΟΝΚ «Αγιοι Ανάργυροι» (Ογκολογικό), 3 γιατροί ( 1 καρδιολόγος, 1 παθολόγος και 1 αναισθησιολόγος) από το ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», 2  αναισθησιολόγοι από το ΓΝΑ «Λαϊκό», 2 γιατροί ( 1 παθολόγος και 1 αναισθησιολόγος) από το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», 1 από το ΓΝ Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» (Αγία Όλγα), 1 αναισθησιολόγος από το ΓΝΑ ΚΑΤ, 1 παθολόγος από το ΓΝΑ Σισμανόγλειο «Αμαλία Φλέμιγκ», 1 αναισθησιολόγος από το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, 1 πνευμονολόγος από τον «Άγιο Σάββα» και 1 καρδιολόγος από ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Η παραπάνω τακτική της δια-νοσοκομειακής κινητικότητας δεν είναι καινούρια μεθόδευση της κυβέρνησης, αφού ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας επιδόθηκε σε ανάλογες σπασμωδικές κινήσεις, προκειμένου να καλύψει τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ, μετακινώντας γιατρούς από τα περιφερειακά Κέντρα  Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ενώ το καλοκαίρι αντίστοιχες μετακινήσεις έγιναν προς τους τουριστικούς προορισμούς.
Για παράδειγμα, την Παθολογική κλινική του Ερυθρού Σταυρού  στελέχωναν 5 επιμελητές και ο διευθυντής, ενώ σήμερα μένουν οι 3 επιμελητές και ο διευθυντής σε ένα νοσοκομείο με 49 κλίνες COVID -19  και 60 κλίνες  για μη COVID -19 περιστατικά. Μάλιστα, σε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:  «[…]Το παράδειγμα του «Ερυθρού Σταυρού» όπου δίνεται η εντολή μετακίνησης προς το «Σωτηρία» 3 ειδικευμένων παθολόγων από τους 9 που υπηρετούν σήμερα κι έτσι θα απομείνουν στο νοσοκομείο 6 ειδικοί παθολόγοι για 2 Παθολογικές Κλινικές, τη στιγμή που, το τελευταίο διάστημα, μετά από κάθε γενική εφημερία του νοσοκομείου, στις Παθολογικές Κλινικές βρίσκονται νοσηλευόμενα περίπου 50 περιστατικά Covid-19 και ύποπτα κρούσματα, καθώς και άλλα 40 περιστατικά λοιπής νοσηρότητας!».

Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η κυβέρνηση παριστάνει ότι δημιουργεί νέες ΜΕΘ και ότι προσλαμβάνει νέο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες τους, ενώ στην πραγματικότητα μεταφέρει προσωπικό από άλλα νοσοκομεία δημιουργώντας σε αυτά κενά και οξύτατα προβλήματα.

Χαρακτηριστικές αυτής της κυβερνητικής διγλωσσίας είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ο οποίος σε επίσκεψη του στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» είπε: «Έχω επανειλημμένως ενημερώσει και ανακοινώσει ότι μαζί με την κατασκευή των καινούριων ΜΕΘ, είτε αυτής που είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων , είτε πρόκειται για το τεράστιο έργο της δωρεάς των ΜΕΘ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είτε για τις ΜΕΘ τις οποίες κατασκευάζουμε με κρατική χρηματοδότηση ως Υπουργείο Υγείας, έχει προβλεφθεί μέσα από το ΓΛΚ και η χρηματοδότηση ως προς την πρόσληψη προσωπικού, τα μέσα και τις δωρεές που έχουμε κάνει, τα μηχανήματα, μόνιτορ, αναπνευστήρες κλίνες και η εκπαίδευσή τους για τα επόμενα 5 χρόνια. Οπότε είναι ένα συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης του ΕΣΥ, επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, μια τεράστια παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επειδή, η χώρα διέρχεται μια πολύμηνη περίοδο παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.
Επειδή, η προστασία της υγείας και η πρόσβαση στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι διασφαλισμένα για όλους.
Επειδή, με τις παραπάνω ενέργειες αποκαλύπτεται η επικοινωνιακή υποκρισία και η προχειρότητα στον επιτελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέες προσλήψεις και για την θωράκιση του ΕΣΥ.
Επειδή, ο υπουργός Υγείας δήλωσε δημόσια ότι έχει προβλεφθεί από το ΓΛΚ, η χρηματοδότηση για  την πρόσληψη προσωπικού.
Επειδή, στην παρούσα φάση της πανδημίας το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η επαρκής και εξειδικευμένη στελέχωση των νέων, αλλά και των υπαρχουσών ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Επειδή, με τις αποσπασματικές και πρόχειρες ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου υγείας θα προκληθεί  “lockdown” στα δημόσια νοσοκομεία για την λοιπή, πλην COVID-19, νοσηρότητα.
Επειδή, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή της, αλλά  θέτει σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία και  φέρνει το ΕΣΥ στα όρια της πλήρους  κατάρρευσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την στελέχωση – πλήρωση κενών θέσεων στις νέες ΜΕΘ του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» ως Νοσοκομείου Αναφοράς;
2. Ποιες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό κ.ά.) και με ποια μορφή εργασιακής σχέσης έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία»;