Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που ακούμε δυσάρεστη είδηση για την Πολωνία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς έχει κατά συρροήν υιοθετήσει εξαιρετικά αμφιλεγόμενες πρακτικές κι έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα των σχετικών υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αυστηρά καθολική χώρα της ανατολικής Ευρώπης, υπό συντηρητικές και ακροδεξιές επιρροές, παίρνει τη μια καταπιεστική για τις μειονότητες απόφαση μετά την άλλη. Εξ’ ου και η, προ ολίγων ωρών, θλιβερή απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της χώρας να απαγορεύσει σχεδόν καθολικά τον τερματισμό κύησης, εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.
Μέχρι στιγμής, η έκτρωση στην Πολωνία ήταν επίσης παράνομη σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις, με μια ωστόσο σημαντική εξαίρεση: επιτρεπόταν ο τερματισμός της εγκυμοσύνης σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας του εμβρύου.
Το 2016 υπήρξε κυβερνητική πρόταση στο να απαγορευτούν -όπως κι έγινε χθες – και οι εξαιρέσεις που προέβλεπε ο ποινικός κώδικας, ωστόσο οι διαδηλώσεις που υποκινήθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου κατέστησαν την απόφαση αυτή σχεδόν αδύνατη.
Φαίνεται όμως πως οι πολωνικοί θεσμοί περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να επαναφέρουν την ιδέα στο τραπέζι, καθώς το πλήρωμα του χρόνου έφτασε· σαν από μηχανής θεός, το μερικό lock-down για τον covid-19, που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, έδωσε την τέλεια ευκαιρία στις αρχές για να περάσουν απαγόρευση, καθώς ο λαός στέκεται ανήμπορος στο να εκφράσει την αγανάκτησή του, μη μπορώντας να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα στη διαμαρτυρία.
Πέρα από το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τρομακτική οπισθοδρόμηση και θάβει στην άμμο ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα συμβάλει στην κακοποίηση των Πολωνών γυναικών, η είδηση αυτή μας κάνει να αναρωτιόμαστε κατά πόσο η αναγκαία άρση κάποιων πολιτικών δικαιωμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας, δύναται να αποτελέσει εργαλείο εκμετάλλευσης από καλοθελητές που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την καταστολή της δημόσιας δράσης προς όφελός πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Ντορίνα Παπαγεωργίου