Κάθε έργο τέχνης που κρέμεται στον τοίχο μιας γκαλερί τέχνης ή εκτίθεται σ’ ένα μουσείο, αφηγείται μια ιστορία που είναι μοναδική και ανεκτίμητη καθώς εκφράζει καλλιτέχνες, εποχές και τόπους που βρίσκονται πολύ μακριά από το σήμερα. Οι πρωτοποριακές λύσεις που βασίζονται στο γραφένιο μπορούν τώρα να διασφαλίσουν τη συντήρηση και προστασία αυτών των ανεκτίμητων θησαυρών.
Είναι γεγονός πως τα έργα τέχνης είναι ευάλωτα μπροστά στην φθορά που μπορούν να προκαλέσουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο χρόνος, με αποτέλεσμα συχνά να κιτρινίζουν ή να αποχρωματίζονται. Ήδη από τον 20ο αιώνα κυκλοφορούν στο εμπόριο νέα καινοτόμα υλικά, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την μακροζωία των έργων τέχνης και να τα κάνουν “αθάνατα”.
Αναμφίβολα, τα έργα τέχνης αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά και σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να καταστραφούν εξαιτίας κακής συντήρησης.
Το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. “GRAPHENART” είναι ένα νέο καινοτόμο πρότζεκτ που έρχεται για να λύσει για πάντα το πρόβλημα της συντήρησης των έργων τέχνης.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μεμβράνες γραφενίου 10 cm x 10 cm που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαφανείς προστατευτικές επικαλύψεις των έργων ενώ επίσης δημιούργησαν μελάνια γραφενίου τα οποία λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια στο υπεριώδες και ορατό φως, ενώ προστατεύουν από την οξείδωση και την υγρασία τόσο για τα παλιά όσο και για τα σύγχρονα έργα τέχνης και τους πίνακες.
Ένα θαυμάσιο υλικό για όλες τις χρήσεις
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του γραφενίου είναι η ικανότητά του να απορροφά το καταστροφικό για τα έργα τέχνης υπεριώδες φως. Έτσι, με την χρήση του γραφενίου το υπεριώδες φως απορροφάται οπότε τα έργα παύουν να κινδυνεύουν.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο χημικής εναπόθεσης ατμών (CVD) για την παραγωγή υψηλής ποιότητας γραφενίου σε μεγάλη κλίμακα και ενός συστήματος roll-to-roll για αυτόματη εναπόθεση των μεμβρανών γραφενίου σε έργα τέχνης. Διαφανείς μεμβράνες εναποτέθηκαν σε αρκετούς πίνακες . Μετά την έκθεση σε κατάλληλες συνθήκες, παρατηρήθηκε πως οι μεμβράνες πρόσφεραν πολύ καλή προστασία από το ξεθώριασμα και τον αποχρωματισμό. Ακόμη, η ενσωμάτωση σκονών γραφενίου σε μελάνια και χρώματα τα έκανε ακόμα πιο ανθεκτικά. Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η χρήση σύγχρονων μελανιών και χρωμάτων δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη για την συντήρηση έργων τέχνης, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς.
Πηγή: cordis.europa.eu
Επιμέλεια: Άννα Σαϊνίδου