Με τις κάλπες να ανοίγουν (τυπικά αύριο 3 Νοεμβρίου) αλλά όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ να έχουν ανοίξει εδώ και πολλές ημέρες (και μέσω της επιστολικής ψήφου) και να έχει ήδη ψηφίσει περίπου το 60% των ψηφοφόρων (από το σύνολο που εκτιμάται ότι θα ψηφίσει) οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, να προηγείται με διαφορά 5,2%.

Η μέχρι τώρα προσέλευση στις κάλπες είναι ασυνήθιστα υψηλή γεγονός που κατά πολλούς εξηγείται λόγω της μεγάλης πόλωσης που επικρατεί εδώ και καιρό στη χώρα εξαιτίας της στάσης της αστυνομίας απέναντι στους αφροαμερικανούς και των μεγάλων διαδηλώσεων κατά του Τραμπ αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον Cοvid-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά ΜΜΕ στις ΗΠΑ εκφράζονται φόβοι για τη μετεκλογική στάση ένοπλων (με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό) ακροδεξιών ομάδων. Πολλοί καταστηματάρχες έχουν ήδη τοποθετήσει ξύλινα προστατευτικά στις τζαμαρίες των μαγαζιών τους στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις όπως για παράδειγμα στο Λος Άντζελες όπου θεωρούν τις συγκρούσεις σχεδόν δεδομένες.

Τα βίαια επεισόδια μπορεί να πυροδοτηθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει προϊδεάσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα αρνητικό για τον ίδιο αποτέλεσμα ειδικά αν η διαφορά είναι οριακή ή ακόμη και σε πολλές πολιτείες όπου θα αμφισβητήσει τους εκλέκτορες. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί την επιστολική ψήφο και έχει δημόσια δηλώσει ότι θα γίνει νοθεία.

Πολλές δεξαμενές σκέψεις στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ότι η αυριανή ψήφος θα είναι μεταξύ των οπαδών του Τραμπ και μεταξύ των λεγόμενων αντι-Τραμπικών.

Σε αυτές τις τελευταίες ώρες Τραμπ και Μπάιντεν έχουν ρίξει το βάρος σε κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων, όπως είναι οι γυναίκες, οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2016 τα 2/3 των ισπανόφωνων είχαν ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον τώρα φαίνεται αρκετοί να επιλέγουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ψήφος στη Φλόριντα όπου ζουν οι περισσότεροι ισπανόφωνοι, κυρίως εξόριστοι από Κούβα, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερική. Αν ο Τζο Μπάιντεν καταφέρει να κερδίσει τους 29 εκλέκτορες τότε πολλοί εκτιμούν ότι η ήττα του Τραμπ είναι δεδομένη.

Σε ό,τι αφορά τέλος του Έλληνες ομογενείς, (απειροελάχιστο δείγμα για να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ) φαίνεται να είναι μοιρασμένοι. Παρά τη στάση Τραμπ στα ελληνοτουρκικά πηγές στην ομογένεια λένε στο Documento ότι «δεν ψηφίζουμε στις ΗΠΑ σύμφωνα με Ελλάδα – Τουρκία κλπ., και ούτε ένας ομογενής ασχολείται ή ενδιαφέρεται με το τι γράφουνε τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Κατά 99,99% η ψήφος πέφτει εκεί που συμφέρει τον καθένα οικονομικά, φορολογικά, κοινωνικές παροχές και συναφή. Είναι πάγια πρακτική…».

Πηγή: documentonews.gr