elies kai ladi

Αξιότιμη κ. Γενικέ Γραμματέα,

Παρακολουθώντας την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού σύνδεσης του πρωτογενή τομέα της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, θα θέλαμε να προτείνουμε με την παρούσα επιστολή μας, μια πρακτική που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και την διαμόρφωση του ελληνικού γαστρονομικού προϊόντος.

Ο Νομός Χαλκιδικής εκτός από τουριστικός, είναι και ένας κατεξοχήν αγροτικός Νομός και μάλιστα είναι ένας σημαντικός παραγωγός της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και άλλων βασικών ελληνικών προϊόντων, όπως το τυρί, το κρασί, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ως φορέας προώθησης της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, επιθυμεί να προτείνει, μια πρακτική για τα πιστοποιημένα εστιατόρια της χώρας με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας, καθώς και για τα πιστοποιημένα Οινοποιεία με το σήμα Επισκέψιμο Οινοποιείο.

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην διάδοση καλής πρακτικής για ένταξη και χρήση της ελληνικής ελιάς. Η ελιά ως παραγόμενο γεωργικό προϊόν έχει μια σημαντική παρουσία στη γαστρονομία. Δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν έχουμε παραδοσιακές συνταγές με ελιές. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική ελιά, ακόμη και ωμή, είναι πεντανόστιμη.

Η χρήση της ελιάς στη μαγειρική παρατηρείται κυρίως στην προσθήκη της στην παραδοσιακή «Ελληνική – Χωριάτικη σαλάτα» ως γαρνιτούρα, στις αλοιφές και ορισμένες φορές σε μορφή πάστα ελιάς, ως καλωσόρισμα των εστιατορίων.

Η πρόταση μας αφορά την προτροπή των επιχειρηματιών, δια μέσου των δυο προαναφερόμενων πιστοποιήσεων, να προσφέρουν «μερίδα ελιά» στους καταλόγους, ή στα συνοδευτικά τους.

Το «Πιάτο με Ελληνικές ελιές» είναι μια πολύ εύστοχη πρόταση food pairing για τα οινοποιεία, διότι η ελιά συνδυάζεται άριστα με τις ελληνικές ποικιλίες οίνου, όπως το Ξινόμαυρο, το Λημνιό και το Αγιωργίτικο.

To ίδιο ισχύει και για τα πιστοποιημένα εστιατόρια με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας, όπου το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να ενταχθεί ως υποχρεωτικό στον κατάλογο τους. Οι ελιές μπορούν να είναι μονοποικιλιακές αλλά και πολυποικιλιακές, μίας ή διαφόρων επεξεργασιών (πράσινη, ξυδάτη, σταφιδάτη, μαριναρισμένη με ελαιόλαδο και βότανα), κρύες ή ζεστές, ακόμη και με μικρή προσθήκη κάποιου τοπικού προϊόντος όπως αυγό, παξιμάδι, τομάτα. Σημειωτέων και απορίας είναι ότι στη συγκεκριμένη πιστοποίηση, είναι υποχρεωτική η παρουσία ελληνικού καφέ, ενώ η Ελλάδα δεν παράγει το συγκεκριμένο προϊόν!

Αξιότιμη κ. Γενικέ,

Ελπίζουμε και προσδοκάμε σε μια παρέμβασή σας στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, για την υιοθέτηση της πρότασης αυτής, ώστε να τονώσουμε την ελληνική αγροτική οικονομία και να συνδέσουμε την αγροδιατροφή με τον τουρισμό, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού γαστρονομικού τουρισμού.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε τις ενέργειες σας.