Οι γιορτές που πλησιάζουν δε χρειάζεται να επαναλάβουμε πως θα είναι διαφορετικές· οι κυβερνήσεις, σύσσωμες με τον ΠΟΥ, μας έχουν καταστήσει πολλάκις σαφές πως τα φετινά Χριστούγεννα δε θα είναι όσο υπέρλαμπρα έχουμε συνηθίσει.
Εμείς θα προσθέσουμε πως μικρό το κακό. Σε αντίθεση με το καλοκαίρι που κάθε κύτταρο του κορμιού μας φωνάζει να βγούμε έξω, τα Χριστούγεννα προσφέρονται για χουχούλιασμα και ποικίλες σπιτικές απολαύσεις.
Μια από τις αγαπημένες μας εξ’ αυτών, είναι η χωρίς τύψεις κατανάλωση άφθονου αλκοόλ, η οποία για τις γιορτές – και όχι μόνο- έχει ξεκάθαρη πρωταγωνίστρια τη βασίλισσα σαμπάνια και κάθε λογής αφρώδη οίνο.
Κι επειδή η απομόνωση θέλει καλοπέραση, ας γνωρίσουμε μαζί λίγο καλύτερα το ασυναγώνιστο αυτό νέκταρ που γλυκαίνει τους ουρανίσκους μας μόλις το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα κάθε 31 Δεκέμβρη.
1. Σαμπάνια από που κρατάει η σκούφια σου;
Από τη Γαλλία φυσικά. Αλλά αυτό πιθανότατα το ξέρατε. Αυτό που ίσως δε ξέρατε είναι πως το διαμέρισμα παραγωγής της, η ομώνυμη επαρχία Champagne, βρίσκεται περί τα 30 λεπτά με το τρένο από το Παρίσι και αποτελεί κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό του Γαλλικού εξαγώνου.
Οι αμπελώνες της καλύπτουν έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, και η εκλεκτή σοδειά τους μας περιμένει για μια εμπειρία αξέχαστης οινογνωσίας στα μεσαιωνικά κελάρια μεγάλων και μικρών παραγωγών.
Όταν δείτε, λοιπόν, ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου που φέρει το αρχικό C, σημαίνει πως είναι γέννημα θρέμμα της γαλλικής Καμπανίας.
2. Οι γαργαριστές φυσαλίδες κάποτε θεωρούταν δείγμα κακής οινοπαραγωγής
Κι αυτό διότι οι φυσαλίδες προέκυπταν όταν, στις αρχές του φθινοπώρου που η θερμοκρασία στις κάβες έπεφτε κατακόρυφα, τα κρασιά δεν είχαν προλάβει ακόμα να σφραγιστούν οριστικά. Ευτυχώς για μας, μετά τον 17ο εκτιμήθηκε η γεύση του αφρώδη οίνου, σε σημείο να γίνει ένα από τα ακριβότερα και πιο περιζήτητα ήδη κρασιού παγκοσμίως.
3. Είναι εφικτό να δημιουργηθεί σαμπάνια κι από κόκκινο κρασί
• Το λεγόμενο κρασί Blanc de Blancs είναι λευκό κρασί από λευκά σταφύλια, το γνωστό λίγο πολύ σε όλους μας Chardonnay
• Το Blanc de Noirs από την άλλη είναι λευκό κρασί από κόκκινα σταφύλια, από το οποίο φτιάχνεται το λεγόμενο Pinot Noir
• Το Rosé είναι συνήθως Pinot Noir που έχει επεξεργαστεί υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης
4. Στη Γαλλία μπορείς να γίνεις μέγας Μάστερ Κελαριού
Ακούγεται εντυπωσιακό και ενδιαφέρον επειδή είναι. Το πόστο περιλαμβάνει την ανάμειξη καθαρού κρασιού με πεπαλαιωμένο για να προκύψει το κράμα τους που παίρνει το όνομα assemblage. Το επάγγελμα του σομελιέ σε άλλο λέβελ, με λίγα λόγια.
5. Με αυτό το κόλπο, θα την ανοίξετε χωρίς να «βγάλετε κάνα μάτι»
• Ένα 20λεπτο πριν την ανοίξουμε, βάζουμε τη σαμπάνια στην κατάψυξη, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού.
• Κρατάμε το μπουκάλι σε γωνία περίπου 45 μοιρών
• Στριφογυρίζουμε το προστατευτικό συρματάκι 6 φορές
• Κρατάμε τον φελλό και το προστατευτικό σύρμα σταθερά με το ένα χέρι, και στριφογυρίζουμε για λίγη ώρα τον πάτο του μπουκαλιού με το άλλο
• Μόλις αισθανθείτε τον φελλό να πιέζει κόντρα στο μπουκάλι, αφήνετε σιγά σιγά τον αντίχειρα με τον οποίο του ασκούσατε πίεση. Ο φελλός θα αποκολληθεί από μόνος του ελεγχόμενα, καθώς όλες οι φυσαλίδες έχουν παγιδευτεί στον πάτο του μπουκαλιού
Santé!
Ντορίνα Παπαγεωργίου