Μια χρονιά ζόρικη για την οικονομία, αλλά εξαιρετική για το κρυπτονόμισμα-κολοσσό και τους επενδυτές του· η αξία του Bitcoin, που είχε φτάσει ήδη τα ουράνια στα τέλη του 2019, σημειώνοντας 175% αύξηση, έσπασε απόψε νέο ρεκόρ της τάξεως των 19.783 δολαρίων.
Μετά από μια σημαντική πτώση του τον Μάρτιο του ίδιου έτους, το Bitcoin επανήλθε δυναμικά και, εκμεταλλευόμενο την κάθοδο του δολαρίου των τελευταίων μηνών, ανέβηκε κατά περίπου 9% μέσα σε μόλις σε μια μέρα, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα το προηγούμενο ρεκόρ των 19,783 δολαρίων του Δεκεμβρίου του 2017.
Καθοριστικός παράγοντας που συντέλεσε στην αναπάντεχη αυτή εκτόξευση υπήρξε και η δήλωση της BlackRock, της μεγαλύτερης δηλαδή εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίου, πως το Bitcoin πιθανολογείται να αποτελέσει μια μέρα τον «νέο χρυσό».
Η εικασία αυτή φαίνεται να έπεισε και τους πιο δύσπιστους εκ των επενδυτών, με αποτέλεσμα τα Bitcoin που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή σε κυκλοφορία να αγγίζουν, μετά τις νέες διακυμάνσεις, τη συνολική αξία 365 δισεκατομμύριον δολαρίων.
Το Bitcoin παρέσυρε στον δρόμο του προς την κορυφή κι άλλα νομίσματα του ίδιου βεληνεκούς, όπως είναι το ethereum, το XRP το litecoin και το Stellar, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τον τομέα αυτόν της οικονομίας.
Τα κρυπτονομίσματα είναι πλέον πιο ισχυρά από ποτέ και ανοίγουν μονοπάτια προς σοβαρότερες επενδύσεις για τους ενδιαφερόμενους.
Υπενθυμίζουμε ότι το Bitcoin ξεκίνησε σαν ηλεκτρονικό μέσο συναλλαγής το 2009, ως απάντηση στην κρίση δημοσίου χρέους που μάστιζε την εποχή εκείνη τις μεγάλες οικονομίες του Δυτικού κόσμου. Το Bitcoin δε βρίσκεται υπό κρατική διαχείριση, και από τις πρώτες κιόλας μέρες υποσχέθηκε μείωση των φόρων συναλλαγής στις ηλεκτρονικές αγορές.
Το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να επενδυθεί σε τράπεζα με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς δεν υπάρχει σχετική νομική πρόβλεψη- κάτι που το καθιστά τυπικά παράνομο-, ενώ η αξία του ανταποκρίνεται σε μια τεράστια συλλογή από υπολογιστές που τρέχουν τους κωδικούς «Bitcoin» και τους αποθηκεύουν στα λεγόμενα Blockchains.
Η επενδυτική αξία του από την άλλη καθορίζεται από τις κλασικές ισορροπίες αγοράς και πώλησης, ενώ είναι συνεχώς διαθέσιμη και δημοσίως ορατή στο ευρύ κοινό.