grigoropoylos

Θα μπορούσε ο Δεκέμβρης του 2008 να είναι ένας Δεκέμβρης σαν όλους τους άλλους. Ένας κρύος Δεκέμβρης, με γέλια, γιορτές και κλίμα Χριστούγεννων. Οι μαθητές, θα μπορούσαν να περιμένουν καρτερικά τις διακοπές τους, και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απολαύσουν στιγμές με τις οικογένειές τους και να ξεχυθούν στους δρόμους αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα δώρα. Μα δεν έμελλε να γίνουν τα πράγματα έτσι. Γιατί την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, έλαβε χώρα ένα αδιανόητο έγκλημα για τα ελληνικά δεδομένα. Το όπλο ενός αστυνομικού δολοφόνησε ένα ανήλικο αγόρι. Και ο λαός δεν το συγχώρησε ποτέ.

Το χρονικό της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Σίγουρα αν η δολοφονία δεν γινόταν εν ψυχρώ, όπως κι αν δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες ή το βίντεο ντοκουμέντο που κατέγραψε το περιστατικό, δεν ξέρουμε κατά πόσο η αλήθεια θα έβγαινε στο φως. Τα Εξάρχεια, ήταν ένα μέρος που η αστυνομία δεν μπορούσε να επιβληθεί και το ήξερε. Μπορεί ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος να βρισκόταν στην περιοχή για την γιορτή του φίλου του Νίκου Ρωμανού, αλλά σίγουρα δεν ήξερε πως θα έχανε την ζωή του. Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε γρήγορα, ενώ τα ΜΜΕ καθυστέρησαν αρκετά να το αναπαράγουν. Επικρατούσε ένα χάος με το τί συνέβη, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να κατακρίνουν το ποιόν του Γρηγορόπουλου. Αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει σε επόμενο χρόνο στην εκπομπή “Το κουτί της Πανδώρας” και τον Κώστα Βαξεβάνη, όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που είχε δει με τα μάτια του:

” Είχε μόλις τελειώσει ο αγώνας Ξάνθη – Παναθηναϊκός, και εμείς ακούμε φασαρία και λογομαχίες με βρισίδια μπινελίκια. Βγαίνουμε στο μπαλκόνι και βλέπουμε ένα περιπολικό να διαπληκτίζεται με 4 νεαρούς που τους ζητούσαν να φύγουν. Κάποια στιγμή φεύγει ένα γυάλινο μπουκάλι στο περιπολικό. Κάποια στιγμή φεύγουν στρίβουν στην Χαριλάου Τρικούπη, παρκάρουν το περιπολικό και κατεβαίνουν 2 αστυνομικοί κι ο αστυνομικός πυροβολεί 2 φορές. Μετά οι αστυνομικοί ξανανεβαίνουν πάνω και φεύγουν σφαίρα με το περιπολικό την Χ. Τρικούπη πάνω”.

Με το που βρήκε η είδηση στο φως της δημοσιότητας, οι δρόμοι της Αθήνας άρχισαν να παίρνουν φωτιά, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα βίωνε ένα πρωτόγονο συναίσθημα. Τί είχε συμβεί; Γιατί;

“Αυτή η νύχτα είναι του Αλέξη”

Τις επόμενες ημέρες, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης ήταν συγκλονιστική, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούσαν τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση, αλλά και για απόκρυψη των γεγονότων. Η αστυνομία ενώ υποτίθεται πως περιφρουρούσε την πορεία, παρακολουθούσε χωρίς να αντιδρά, κουκουλοφόρους να σπάνε μαγαζιά επί της οδού Τσιμισκή, να μπαίνουν μέσα και να κάνουν πλιάτσικα. Την ίδια ώρα, κάδοι και αυτοκίνητα έπαιρναν φωτιά. Οι διαδηλωτές συνέχιζαν κανονικά την πορεία τους μέχρι να φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Με το που έφτασαν εκεί, η αστυνομία άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα, δημιουργήθηκε ένα χάος, οι διαδηλωτές έψαχναν να βρουν που να κρυφτούν.

Μα εκείνο τον Δεκέμβρη όλοι ξέραμε. Όλοι γνωρίζαμε πως ένας αστυνομικός δολοφόνησε ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι και πως τίποτα δεν θα ήταν ξανά το ίδιο.

Οι μαθητές ολόκληρης της χώρας τις επόμενες ημέρες ξεκίνησαν καταλήψεις. Στην Θεσσαλονίκη το τοπίο έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη καθώς πέτρες και τούβλα εκσφενδονίζονταν προς πάσα κατεύθυνση. Ο κοινωνικός αναβρασμός δεν μπορούσε να κατευναστεί. Η κοινωνία απαιτούσε δικαίωση, ενώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει λύσεις, ώστε να μην χρεωθεί την πολιτική ευθύνη για το συμβάν.

Η στάση των media

Το πρώτο ερασιτεχνικό βίντεο που κατέγραφε τη στιγμή της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, αρχίκα έφτασε στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA. Όμως, το οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αλλοιωμένο, καθώς είχαν προστεθεί ήχοι από διαδηλώσεις και από σπασμένες βιτρίνες, πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί του Κορκονέα. Φυσικά, το γεγονός αυτό εξαγρίωσε τους αυτόπτες μάρτυρες, καθώς επρόκειτο για εμφανή διαστρέβλωση των περιστατικών. Εναντίον του σταθμού και του διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι επρόκειτο για εσκεμμένη παραποίηση του βίντεο προκειμένου να ελαφρυνθεί η θέση του Κορκονέα. Σε κείμενό του τρία χρόνια αργότερα, ο Παναγιωτόπουλος, έγραψε ότι την αλλοίωση του ηχητικού είχε κάνει αυτοβούλως ένας παραγωγός στον οποίο είχε ανατεθεί η γραφική επεξεργασία του βίντεο. Ακόμη, φωτορεπόρτερ του Ελεύθερου Τύπου, απολύθηκε από την εφημερίδα, , με την δικαιολογία πως διέρρευσε τις φωτογραφίες αστυνομικών στον διεθνή τύπο. Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. Λίγους μήνες μετά, η εφημερίδα έκλεισε.

Οι ποινές και η αντίδραση της Πολιτείας

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία στον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε, Επαμεινώντα Κορκονέα, ενώ στον συνάδελφό του άσκησε δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Οι δύο ειδικοί φρουροί παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές.

Ο αντίλογος των ειδικών φρουρών

Στην απολογία τους οι ειδικοί φρουροί, υπό την καθοδήγηση του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, όχι μόνο προσπάθησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη για την πράξη τους, αλλά και προσέβαλαν την μνήμη του νεκρού Αλέξη. Όμως κανείς δεν βρέθηκε να στηρίξει τα επιχειρήματά τους, καθώς σύσσωμοι καθηγητές και όσοι γνώριζαν τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, έσπευσαν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς που τον παρουσίαζαν ως “κακοποιό στοιχείο”. Ακόμη, ας μην ξεχάσουμε την αρχική υπερασπιστική γραμμή του Επ. Κορκονέα, ο οποίος έκανε λόγο για εξοστρακισμό του όπλου, κάτι που όμως ποτέ δεν αποδείχθηκε. Οι δηλώσεις έγιναν προτού να μεταφερθεί η σφαίρα για χημική ανάλυση και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να καταστεί ευδιάκριτο αν ήταν παραμορφωμένη η σφαίρα πριν να εισέλθει στο σώμα ή μετά, αλλά και πριν τη μεταφορά των ρούχων στο χημείο του κράτους για να εξακριβώσουν οι τεχνικοί αν υπήρχε ξένη ουσία επάνω τους. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η αλλοίωση είναι πιθανό να προήλθε από πρόσκρουση της σφαίρας στα οστά του θανόντος. Παρά ταύτα, η μαρτυρία του κατηγορουμένου για βολή στο έδαφος έρχεται σε αντίθεση με την εξέταση που έδειξε ροπή της σφαίρας στο θύμα με κατεύθυνση προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, έπειτα από εξοστρακισμό στο έδαφος. Συγκεχυμένες και αντιφατικές ήταν οι μαρτυρίες του κατηγορουμένου για τον τόπο, τον τρόπο, τον αριθμό και την κατεύθυνση των βολών.

 

 

Μια δολοφονία που πονάει μέχρι και σήμερα

Δεν έχει καμία σημασία αν ο Κορκονέας φυλακίστηκε, ούτε καμία σημασία έχει ποιοι ανέλαβαν τις πολιτικές ευθύνες. Γιατί από την στιγμή που το κακό έγινε, η οργή του κόσμου πάντα θα είναι εδώ, πάντα θα θυμάται τον Αλέξη. Γιατί η μνήμη, έχει μια ξεχωριστή, δική της δύναμη. Γιατί 10 χρόνια πριν, ο Ρωμανός είδε τον καλύτερο του φίλο να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του από τον Κορκονέα την ημέρα της γιορτής του. Γιατί κάποια χρόνια μετά ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε. Γιατί η Χ.Α, δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Κι αν πρέπει να βρούμε ένα κοινό σημείο ανάμεσα σε όλα αυτά, αυτό παραμένει το ίδιο μέχρι και σήμερα, 12 χρόνια μετά από την φρικτή δολοφονία.

Γιατί, ευτυχώς, πάντα έρχεται η ώρα της μνήμης. Η ώρα που πρέπει να κοιτάξουμε πίσω, να κατανοήσουμε και να σταματήσουμε να δίνουμε δύναμη σε πεποιθήσεις που καλλιεργούν τον δολοφόνο των συνειδήσεων και της ανθρωπιάς. Η ώρα που αναλογιζόμαστε τον κοινό παρανομαστή που οδήγησε σε φρικτά εγκλήματα, και πάντα μα πάντα, αυτός είναι ο ίδιος.
Το μίσος….

 

Άννα Σαϊνίδου