Η παιδικότητα, συμβολίζει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι τα χρόνια που ο άνθρωπος μπορεί να απορροφήσει τις περισσότερες πληροφορίες και να διαμορφώσει βασικά χαρακτηριστικά την προσωπικότητάς του, αλλά και να αποκτήσει χρήσιμες δεξιότητες. Στην εποχή που ζούμε η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε ηλικία είναι γεγονός. Ενώ παλαιότερα, τα παιδιά συνήθιζαν να διασκεδάζουν παίζοντας είτε ακούγοντας μουσική σε κασετόφωνα, πλέον όλες οι δραστηριότητές τους γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τάμπλετ. Πόσο εύκολο όμως είναι ένας γονιός να προστατέψει το παιδί του από τους κινδύνους του διαδικτύου;
Τί λένε οι έρευνες
Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, τo 14% των μαθητών μοιράζεται προσωπικό υλικό στο διαδίκτυο, το 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, το το 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο ενώ το 70% ανοίγει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο κάτω από την επιτρεπτή ηλικία των 13 ετών.
Ακόμη, ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι πως το 61% των παιδιών έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της πλοήγησης του στο διαδίκτυο, γεγονός που αυτόματα σημαίνει πως οι γονείς, δεν μπορούν να ελέγξουν τις σελίδες τις οποίες επισκέπτονται τα παιδιά.
Τραπ: Μια μουσική για “μεγάλους” που όμως την προτιμούν τα παιδιά
Έχει τύχει να βρεθώ στον ίδιο χώρο με ένα 8χρονο και ένα 12χρονο παιδί τα οποία μιλούσαν για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και άκουγαν μουσική στα τάμπλετ τους. Οι μητέρες τους καθόντουσαν στο διπλανό τραπέζι και έλεγαν τα νέα τους, αφήνοντας τα παιδιά να πούνε ” τα δικά τους”. Είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον το πόσο αφοσιωμένα ήταν στην μουσική που άκουγαν, γεγονός που με παρότρυνε να τους ρωτήσω τί τους αρέσει τόσο πολύ στην μουσική που ακούνε και φυσικά ποια είναι. Όμολογω, πως η απάντησή τους με αποστόμωσε: Ο ένας άκουγε Sin Boy, ενώ ο άλλος Snik. Ήταν οι αγαπημένοι τους τραγουδιστές, αυτών και των φίλων τους από το σχολείο. Όταν τους ρώτησα από που τους έμαθαν κι αν ξέρουν πως αυτή η μουσική δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά, η απάντηση ήταν πως όλοι στο σχολείο τους ξέρουν και βλέπουν συνέχεια τα βίντεο κλιπ τους στο διαδίκτυο. Άλλωστε η μαμά τους δεν έχει πρόβλημα να τα ακούνε γιατί φροντίζουν να φορούν ακουστικά.
Σίγουρα τα παιδιά δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς σιγοτραγουδούσαν, ωστόσο η κουλτούρα της τοξικής αρρενωπότητας αλλά και τα σεξιστικά μηνύματα, καταγράφονται αυτόματα στο υποσυνείδητο των παιδιών, τα οποία μπορεί να μιμηθούν και να τα αναπαράγουν. Σίγουρα ο γονικός έλεγχος είναι μια λύση για την αποφυγή της έκθεσης των παιδιών σε παρόμοια θεάματα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσουν να τον εφαρμόσουν 24 ώρες το 24ωρο. Κι άλλωστε ας μην ξεχνάμε την ευρηματικότητα των μικρών παιδιών, όταν θέλουν να πετύχουν τον σκοπό τους.
Διαδίκτυο… με μέτρο
Το να περνά ένα παιδί όλη την ημέρα του μπροστά από το τάμπλετ ή το λάπτοπ, το εκθέτει αυτόματα και σε άλλους κινδύνους πέρα από αυτούς που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο. Η σωματική φυσική δραστηριότητα είναι το Α και το Ω για την εξάλειψη της παιδικής παχυσαρκίας και την φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού. Ακόμη, με τη συνετή χρήση του διαδικτύου, το παιδί μαθαίνει να παίζει, αλλά και να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις που δεν κρύβονται πίσω από το πληκτρολόγιο.
Τέλος, μπορεί η τηλεκπαίδευση πλέον εκ των πραγμάτων αναγκάζει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα οφέλη της τεχνολογίας ώστε να μην χάνουν το δικαίωμά τους στη γνώση. Παρόλα αυτά, στο βαθμό που γίνεται, ακόμα και μέσα στην καραντίνα, θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο να μάθουν τα παιδιά να παίζουν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, να ζωγραφίζουν, να χορεύουν και γενικότερα να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν την παιδικότητά τους. Άλλωστε τα χρόνια της αθωότητας, είναι και αυτά που όλοι οι ενήλικες νοσταλγούμε.
Άννα Σαϊνίδου