Το ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων της Χαλκιδικής φέρνει στη Βουλή ο Γραμματέας της και Βουλευτής Πάνας Απόστολος με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε προς αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ζητώντας συγκεκριμένα σχετική ενημέρωση για τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

 

Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής τονίζει πως , ενώ η Κυβέρνηση έχει προβεί σε λήψη αποφάσεων για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ενίσχυση της ρευστότητάς τους – με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και το κεφάλαιο κίνησης μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ – η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν είχαν το «προνόμιο» της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υφίσταται προφανής δυσχέρεια για την επιβίωσή τους.

 

Ο κ. Πάνας αναφέρει σχετικά : « Πολλές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική δεν έχουν ακόμη χρηματοδοτηθεί παρά τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της ρευστότητας τους. Αποτέλεσμα αυτού, πολλές από αυτές αλλά και οι εργαζόμενοί τους , να πιέζονται την περίοδο αυτή κι άλλο οικονομικά. Για τους λόγους αυτούς προχώρησα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, προκειμένου να ενημερωθώ από τους αρμόδιους Υπουργούς για το ποιες επιχειρήσεις στη Χαλκιδική έχουν χρηματοδοτηθεί και με τι ποσό. Τέλος, ζήτησα να ενημερωθώ αναλυτικά  για τον τρόπο κατανομής  του ανωτέρω ποσού σε καθένα από τα παρεχόμενα υποστηρικτικά μέτρα με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρήσεων του τόπου μας ».

Το ακριβές κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:    1)  Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

                                                       2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: «Ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων Π.Ε.Χαλκιδικής »

Κύριοι Υπουργοί,

Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο δεύτερο στάδιό της, έχει προκαλέσει μείζονα προβλήματα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές. Αυτό αφορά άμεσα  τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους και στην Π. Ε.  Χαλκιδικής.

Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε λήψη αποφάσεων για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ενίσχυση της ρευστότητάς τους, με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και το  κεφάλαιο κίνησης μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ.

Παρόλα αυτά όμως η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν είχαν το «προνόμιο» της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υφίσταται προφανής δυσχέρεια για την επιβίωσή τους. Αυτό έχει άμεση αρνητική συνέπεια στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το συνολικό ποσό χρηματοδότησης, που έχει διατεθεί σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Π.Ε. Χαλκιδικής ;
  2. Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί στην Π.Ε. Χαλκιδικής και με ποιο ποσό η κάθε μια από αυτές ;
  3. Πώς κατανέμεται αναλυτικά το ανωτέρω ποσό σε καθένα από τα παρεχόμενα υποστηρικτικά μέτρα για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Π.Ε. Χαλκιδικής;