Δυσάρεστα αλλά και λίγο πολύ αναμενόμενα τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρία Ερευνών και Δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –Νέοι Ορίζοντες.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων έχει πληγεί σημαντικά λόγω της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός. με χαρακτηριστικό το ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις να καταγράφουν μείωση τζίρου η οποία –κατά μέσο όρο- διαμορφώνεται στο 45%.
Ωστόσο, περίπου οι μισές επιχειρήσεις (48%) διατήρησαν τις θέσεις εργασίας και μόνο το 16% προχώρησε σε απολύσεις, ενώ ένα 6% έκανε προσλήψεις.
Η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων παραμένει δύσκολη και κατά το β’ εξάμηνο. Σύμφωνα με την έρευνα κατά την περίοδο του lockdown του Μαρτίου και αυτού που είναι τώρα σε εξέλιξη, 7 στις 10 επιχειρήσεις χρειάστηκαν επιπλέον κεφάλαια για τη συνέχιση της λειτουργίας τους (για πληρωμή δανείων, λογαριασμών, προμηθευτών, προσωπικού κλπ.).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις σχετικά με την επάρκεια των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. «Είναι λίγα, δεν επαρκούν», απαντά για τα μέτρα το 76%, ενώ το 18% εκτιμά πως «Είναι αρκετά και προς την σωστή κατεύθυνση».
Πάντως, περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις (69%) έκαναν χρήση κάποιων μέτρων/δράσεων της κυβέρνησης (επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού κλπ.) που σχεδιάστηκαν για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας λόγω της πανδημίας, ενώ τα μέτρα δεν άγγιξαν το 31% των ερωτηθέντων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της οικονομικής ασφυξίας και της δραματικής «βουτιάς» στα έσοδα περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (το 56% του δείγματος της έρευνας) συνεχίζουν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς την Εφορία. Την ίδια ώρα το 35% απαντά πως έχει αναστείλει τις πληρωμές για τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ υπάρχει ένα 4% που δεν έχει οφειλές προς τις Εφορία.
Με δυσκολία καταφέρνει και πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά Ταμεία το 65% των ερωτηθέντων, ενώ το 13% δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Αντίθετα με ευκολία καταβάλλει τις εισφορές το 20% των ερωτηθέντων.
Όσον αφορά στις εκκρεμότητες που έχουν αφήσει οι επιχειρηματίες ελλείψει ρευστότητας, σύμφωνα με την έρευνα το 25% δεν έχει πληρώσει προμηθευτές, το 20% τον ΕΦΚΑ, το 19% την Εφορία, το 11% λογαριασμούς (κοινόχρηστα, ρεύμα, τηλέφωνο, νερό κλπ), το 11% τα ενοίκια και το 10% τις δόσεις στις τράπεζες, ενώ το 42% δήλωσε πως πληρώνει κανονικά όλες τις υποχρεώσεις.
Και παρότι η πανδημία έφερε τα πάνω- κάτω στην καθημερινότητα, μία πτυχή της παρέμεινε… ακλόνητη: Η σχέση επιχειρήσεων –τραπεζών. Τα προβλήματα φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς για το 78% των επιχειρήσεων η σχέση με τις τράπεζες παρέμεινε η ίδια, ενώ επιδεινώθηκε για το 15%. Βελτίωση των σχέσεων με τις τράπεζες «είδε» ένα μικρό ποσοστό του δείγματος, της τάξης του 3%.
Οι επιχειρηματίες είναι απογοητευμένοι από τη στάση των Επιμελητηρίων, καθώς το 62% θεωρεί πως δεν έπαιξαν –υποστηρικτικό προφανώς- ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με το 15% που απαντά πως «Ναι, έπαιξαν/Μάλλον έπαιξαν».
Όσο για τις προσδοκίες τους για την επόμενη χρονιά; Το 35% θεωρεί πως το 2021 θα είναι χειρότερο από το 2020 και το 22% «το ίδιο». Ένα καλύτερο 2021 περιμένει το 29% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 14% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά, γεγονός που αποτυπώνει την αβεβαιότητα που έχει φέρει μαζί της η πανδημία.