Εδώ και μία εβδομάδα, η Δυτική Αττική είναι στο «κόκκινο» σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Δικαιολογημένα, η ανησυχία των εργαζομένων κι όλου του λαού στην περιοχή μεγαλώνει, όταν βλέπει την κυβέρνηση να κάνει συσκέψεις, αλλά να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται σε υποβαθμισμένες περιοχές, να συνεχίζει να αφήνει αθωράκιστο το Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί ο προσανατολισμός της δεν είναι να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων και του λαού, αλλά να διασφαλίσει -ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες- την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Αν ήταν στην προτεραιότητά της η υγεία των εργαζομένων και του λαού, θα έπαιρνε μέτρα στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μόνιμα απουσιάζουν όλοι απαραίτητοι έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους για τα μέτρα προστασίας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που νοσούν ή χρειάζεται προληπτικά να μπουν σε καραντίνα, να παραμένουν απροστάτευτοι.
Τα όποια τεστ, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή, δεν έγιναν κατά βάση στις βιομηχανίες, τα εργοστάσια και στις αποθήκες, που αντικειμενικά εκεί υπάρχει συνωστισμός αυτή την περίοδο. Ακόμα και σε χώρους που έχουν γίνει τεστ, είναι αποσπασματικά γιατί δεν τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα και για όλα τα τμήματα των εργαζομένων.
Αν ήταν στην προτεραιότητα της κυβέρνησης η υγεία των εργαζομένων και του λαού, θα άκουγε τους εργαζόμενους του Θριάσιου Νοσοκομείου και τα δίκαια αιτήματά τους, θα στελέχωνε τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας της περιοχής, θα έπαιρνε μέτρα έκτακτης ενίσχυσής τους, καθώς σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα τμήμα του ήδη ελλιπούς προσωπικού αναγκάζεται να βγει για ένα διάστημα “εκτός μάχης”.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» όλο το ζήτημα της εξάπλωσης της πανδημίας στη Δυτική Αττική στην ύπαρξη κοινωνικών ομάδων, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή κάτω από αντίξοες συνθήκες με διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Τη στιγμή μάλιστα, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο φροντίδας και ενημέρωσης αυτού του πληθυσμού, με μόνιμη εγκατάσταση συνεργείων του ΕΟΔΥ, με δωρεάν μαζικά τεστ, όπως από την αρχή της πανδημίας ζητούσε το ΚΚΕ. Σήμερα, είναι ακόμα περισσότερο αναγκαίο κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εξασφαλίσουν όλες τις αναγκαίες υποδομές, με επίταξη ακόμα και ξενοδοχειακών μονάδων για να διασφαλιστεί η απομόνωση των κρουσμάτων σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες.
Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη Δυτική Αττική ζουν μόνιμα σε μια «έκτακτη κατάσταση» με διαχρονικές ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων. Είναι καταδικασμένοι να ζουν στην «πίσω αυλή» της Αττικής, με τον καρκίνο του ΧΥΤΑ Φυλής, με αποθήκες επικίνδυνων αποβλήτων, με την ανεξέλεγκτη δράση των ομίλων που δραστηριοποιούνται γύρω και μέσα στον οικιστικό ιστό που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος, μόνιμο κίνδυνο βιομηχανικών ατυχημάτων και επιβαρύνουν την υγεία του λαού της περιοχής.
Αντί η κυβέρνηση λοιπόν, να δείχνει την πυγμή της στο λαό της Δυτικής Αττικής που αγανακτεί βλέποντας την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προφύλαξης της υγείας και της ζωής του, καλό θα ήταν να τη δείξει στους επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν λάστιχο τα μέτρα προστασίας, για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους και να πάρει έστω και τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα.