Προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης είχε, την Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2020, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με τον κ. Ν. Ταγαρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκείνα των δασών και του δασικού περιβάλλοντος, για τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τους δασικούς χάρτες.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η διερεύνηση του ζητήματος των περιπτώσεων των μεγάλων αγροτεμαχίων, που έχουν χαρακτηρισθεί ως Δασωθέντες – Δασωμένοι αγροί (τεχνική ορολογία Α.Δ.), μετά την εφαρμογή των δασικών χαρτών, όπως την επιμελήθηκε, βεβιασμένα και χωρίς καμία προετοιμασία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κ. Μακρή είχε καταθέσει, για το συγκεκριμένο θέμα, σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, στις 15 Δεκεμβρίου 2020 καθώς τα ως άνω αγροτεμάχια, απεικονίζονταν, στις αεροφωτογραφίες του 1945, ως καλλιέργειες και όχι ως δασικές εκτάσεις, ενώ στις πρόσφατες αεροφωτογραφίες της χρονικής περιόδου 2007-2009 παρουσιάζονται ως δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα, σήμερα, να διεκδικούνται, αρμοδίως, από τις κατά τόπους δασικές αρχές και, συνεπώς, το ελληνικό Δημόσιο να στρέφεται εναντίον των καλλιεργητών τους. Η κ. Μακρή έθεσε στον κ. Ταγαρά το ζήτημα της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ως άνω εκτάσεων από τις αρχές, οι οποίες ζητούν από τους καλλιεργητές την προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας προ του έτους 1946. Όμως, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανευρεθούν από εκείνους, αλλά και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υφίστανται, καν, αφού, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία, το 1881, οι εκτάσεις αυτές καλλιεργούνταν και κληρονομούνταν, προφορικώς, από γενιά σε γενιά. Επιπρόσθετα, ακόμη και εάν υπήρχαν οι τίτλοι, ιδίως στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, αυτοί κατεστράφησαν, κατά την γερμανική κατοχή, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η πρακτική της κληρονομικής διάθεσης αυτών από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Τέλος, η κ. Μακρή σημείωσε ότι, στον Νομό Μαγνησίας συμβαίνει κάτι πρωτοφανές. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις δηλώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες – οι οποίες, είναι, νομικά, υποχρεωμένες να το πράξουν – ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου βάσει του από 17-11-1836 δημοσιευμένου Βασιλικού Διατάγματος περί ιδιωτικών δασών. Όμως, η Θεσσαλία απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1881, μεταγενέστερα της ισχύος αλλά και του γεωγραφικού προσδιορισμού, που έχει εφαρμογή το παραπάνω Βασιλικό Διάταγμα και το οποίο χρησιμοποιείται ως τίτλος κτήσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο κ. Ταγαράς, αφού άκουσε με ενδιαφέρον και μεγάλη προσοχή τα όσα του έθεσε η κ. Μακρή, ως άριστος γνώστης του θέματος, επεσήμανε ότι, στο παρελθόν, η νομιμοποίηση προβλεπόταν για τις εκχερσώσεις που έγιναν, αυθαιρέτως, σε δάση και δασικές εκτάσεις, μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007. Με τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το 2019, δινόταν η δυνατότητα εκμετάλλευσης μόνο των δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που έχουν απωλέσει, πλέον, τον δασικό τους χαρακτήρα, αλλά όχι των δασών, και επέτρεπε σε όσους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, που ανάγονται πριν από το 1946 και η έκταση είναι δασική και όχι δάσος, να υλοποιούν όλες τις χρήσεις (θέτοντας την έκταση εκτός δασικής νομοθεσίας), ενώ σε όσους έχουν τίτλους μεταγενέστερους και έως το έτος 2004 να χρησιμοποιούν την έκταση μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες, που, με λεπτομέρειες, έθεσε η κ. Μακρή, ο κ. Ταγαράς είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρα πολλές νομικές πτυχές και, συνεπώς, θα το παραπέμψει στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου προκειμένου να εξετασθεί και να αξιολογηθεί.
Επίσης, ο Υφυπουργός έδωσε απαντήσεις και σε άλλα ζητήματα, που του έθεσε η κ. Μακρή και αφορούν στους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν θα χορηγηθεί παράταση για την υποβολή ενστάσεων, καθώς υπάρχουν μνημονιακές προθεσμίες, που θα πρέπει να τηρηθούν ως προς την αναμόρφωση των χαρτών και, ακολούθως, ως προς την ανάρτηση. Όμως, η υποβολή ενστάσεων είναι δυνατή, αμέσως, μετά την νέα ανάρτηση, η οποία αναμένεται μετά τις 30 Απριλίου 2021. Για την εξέταση των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές της διεύθυνσης Δασών, ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι αυτές λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να εξετασθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αντιρρήσεις πριν από την αναμόρφωση. Ενώ, τέλος, σε ερώτηση της κ. Μακρή για την δυνατότητα εξαγοράς και εκμετάλλευσης των δασωθέντων – δασωμένων αγρών, κατά τα πρότυπα των εκχερσωθέντων δασικών εκτάσεων, ο κ. Ταγαράς τόνισε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη μία τέτοια ενέργεια δεδομένης της εκδοθείσας απόφασης του ΣτΕ.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά της για συνάντηση αλλά και για την διαθεσιμότητά του και την κατανόησή του για τα σοβαρά και εύλογα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τους δασικούς χάρτες και ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, ενώ αισιοδοξεί ότι τα αιτήματα αυτά θα έχουν ανάλογη και ουσιαστική αντιμετώπιση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητές του.