Η εμπορική συμφωνία στις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου – Η επόμενη μέρα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν τελικά σε εμπορική συφωνία η οποία επιτρέπει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ τους.

«Για τον βρετανικό λαό η συμφωνία επιτυγχάνει τους στόχους του δημοψηφίσματος του 2016 και των εκλογών του 2019 και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Παρέχει συνέχεια τόσο στις βρετανικές όσο και στις οικονομίες της ΕΕ, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Καναλιού της Μάγχης να συνεχίσουν μια βαθιά και στενή εμπορική σχέση, σεβόμενοι πλήρως την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την κανονιστική αυτονομία της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι πολιτικοί έμειναν ικανοποιημένοι από την ιστορική αυτή εμπορική συμφωνία. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν θα είναι εξίσου καλές για όλους.

H λύση που δόθηκε στην αλιεία δεν αναμένεται να ικανοποιήσει τους αλιείς καμίας πλευράς και ακόμη έχουν να λύσουν πολλά ζητήματα που φέρνει η συμφωνία. Η αλιεία περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών αλιέων, τα ποσοστά των ψαριών που θα μπορούν να αλιεύονται και τις περιοχές αλιείας.

Ο Μπόρις Τζόνστον πλέον πανηγυρίζει:«Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας. Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ.»

Η Βρετανία και η ΕΕ δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού. Στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δίνεται η δυνατότητα λήψης «διορθωτικών μέτρων», όπως είναι η επιβολή τελωνειακών δασμών. Εάν κάποια πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών, όπως γίνεται στις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες. Η Αγγλία πέτυχε να μην έχει λόγο και ανάμιξη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ένα «Κοινό Συμβούλιο».

Η Βρετανία ανκοίνωσε ότι αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, μια ανκοίνωση που δυσαρεστεί αρκετούς και ειδικά τους φοιτητές. Αναμένεται να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η αποχώρηση.

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα χρειαστεί να πληρώσουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές.