·         Η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας για την κοινωνία σε σχέση με την πανδημία είναι η ίδια η Κυβέρνηση και η μέχρι τώρα πολιτική για την αντιμετώπισή της.

·         Το «ακορντεόν» των λοκντάουν δυστυχώς δεν σημαίνει αλλαγή στρατηγικής και λήψη των αναγκαίων μέτρων για να μην έχουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις από τα επόμενα κύματα της πανδημίας.

·         Είναι απολύτως ανεύθυνη η διαρροή κύκλων της Κυβέρνησης περί πρόωρων εκλογών. Υπεύθυνο θα ήταν να ξανασκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχει κατατεθεί εγκαίρως. Να σταματήσουν δηλαδή να έρχονται νομοσχέδια που έχουν πολύ βλαπτικές κοινωνικές, οικονομικές και άλλες συνέπειες και να υπάρξει μία από κοινού συναινετική εξάμηνη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τοποθέτηση στο υπουργείο Υγείας ενός κατάλληλου προσώπου κοινής αποδοχής.

·         Οι ανάγκες κάθε συγκυρίας και κάθε περιόδου με τα κοινωνικά διακυβεύματα και τα επίδικα διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο νομιμοποιείται και στη συνείδηση του κόσμου μία συμμαχία. Είναι σαφές λοιπόν ότι υπάρχει μία αναγκαιότητα και ένα πεδίο συνεργασιών και συγκλήσεων του ευρύτατου χώρου της δημοκρατικής προοδευτικής Παράταξης. Αυτό το ζήτημα, αυτό το στοίχημα είναι ανοικτό πάνω σε ένα έδαφος αντινεοφιλελεύθερης στρατηγικής.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Ν. ΒΟΥΤΣΗ:

 

ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πιστεύω ότι η συζήτηση περί εκλογών δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τα εν εξελίξει κύματα της πανδημίας. Είναι προφανές ότι αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν αφού λήξει και αφού κλείσει αυτός ο πολύ επώδυνος κύκλος. Νομίζω ότι και όλη η πολιτική, την οποία έχουμε ασκήσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή στα ζητήματα που αφορούν στα νομοσχέδια που έρχονται και στις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις εν καιρώ πανδημίας θα αποδώσει και σε μία εκλογική ετοιμότητα φέρνοντας και την πολιτική κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο καιρός που θα συζητήσουμε κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να έκανε ο Πρωθυπουργός τέτοιες σκέψεις σε αυτήν τη φάση.

Αντίθετα θα ήταν υπεύθυνο να ξανασκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχει κατατεθεί εγκαίρως. Να σταματήσουν δηλαδή να έρχονται νομοσχέδια που έχουν πολύ βλαπτικές κοινωνικές, οικονομικές και άλλες συνέπειες και να υπάρξει μία από κοινού συναινετική εξάμηνη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τοποθέτηση στο υπουργείο Υγείας ενός κατάλληλου προσώπου κοινής αποδοχής. Την πρόταση αυτή την επανέφερε επανειλημμένως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης εκώφευσε. Ενδεχομένως πίστευε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» θα έφερνε με το τέλος του έτους και το τέλος της πανδημίας. Δυστυχώς όμως για την κοινωνία δεν έγινε έτσι. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε. Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται και παρεμβαίνει και προσπαθεί να βοηθήσει την κοινωνία.

ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΗΣΕΩΝ

Οι ανάγκες κάθε συγκυρίας και κάθε περιόδου με τα κοινωνικά και πολιτικά διακυβεύματα αλλά και τα επίδικα διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο νομιμοποιείται και στη συνείδηση του κόσμου μία συμμαχία. Ακόμα περισσότερο βεβαίως με το εκλογικό σύστημα που είναι η απλή αναλογική. Είναι σαφές λοιπόν ότι υπάρχει μία αναγκαιότητα και ένα πεδίο συνεργασιών και συγκλήσεων του ευρύτατου χώρου της Αριστεράς και της δημοκρατικής προοδευτικής Παράταξης, κάτι το οποίο φαίνεται και μέσα στο Κοινοβούλιο με τις τοποθετήσεις των κομμάτων αλλά και των Προέδρων τους. Αυτό το στοίχημα είναι ανοιχτό και δεν αφορά μόνο στο ΚΙΝΑΛ αλλά και άλλες δυνάμεις μέσα στη Βουλή, έξω από τη Βουλή και στο ζήτημα της Δημοκρατίας, των ελευθεριών, της αυταρχικής διακυβέρνησης. Είναι θέματα που παράγουν ύλη και ατζέντα για συνεργασίες και σε επίπεδο μελλοντικής διακυβέρνησης. Από την πλευρά μας εργαζόμαστε και είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιου είδους συγκλήσεις όπως κάναμε και με το θέμα της Προοδευτικής Συνεργασίας και Συμμαχίας στο οποίο έχουμε συμπράξει σε κλίμακα Ευρώπης μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με τους Πράσινους, με τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά και βεβαίως με δυνάμεις σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές πάνω σε ένα έδαφος αντινεοφιλελεύθερης στρατηγικής και αντιμετώπισης των καίριων προβλημάτων του λαού και στήριξης του δημόσιου τομέα στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Οικονομία με την έννοια των καίριων κρατικών παρεμβάσεων.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Φοβάμαι διότι άκουσα και τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη, ότι συνεχίζεται ένας απαράδεκτος πλέον, γιατί έχει κακές συνέπειες, εφησυχασμός γι’ αυτό το οποίο συμβαίνει που δεν τελειώνει, δεν κλείνει. Το είδατε και εσείς και εμείς και οι επιστήμονες ότι η πανδημία είναι εξωγενής όπου συνεχίζεται και μάλιστα σε διάφορα στάδια. Είδατε τις προβλέψεις που υπάρχουν και έχουν δημοσιοποιηθεί από την προηγουμένη Κυριακή, δεν θα πω εγώ το νούμερο, όπου πλέον μπορεί να είναι πάρα πολύ δυσμενείς για το επόμενο τετράμηνο, εννοώ για τη χώρα μας όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με αυτήν την έννοια η κυβέρνηση και η πολιτική της γι΄ αυτό το θέμα αποτελούν κατά τη γνώμη μου και το λέω ευθύτατα, έναν παράγοντα και εστία μεγάλης ανησυχίας για την κοινωνία. Λαμβάνονται μέτρα για λοκντάουν, διαρρέονται προβλέψεις και εκτιμήσεις οι οποίες δεν είναι ίδιες με αυτές που έλεγε ο κ. Λαζαρίδης, εννοώ ότι διαρρέονται και από πλευράς κυβέρνησης και την ίδια ώρα που λαμβάνονται αυτά τα μέτρα για την οικονομία, για τα σχολεία, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν λέει κουβέντα η κυβέρνηση, δεν βάζει μυαλό, αυτό βάλτε το σε εισαγωγικά ως αδόκιμη πολιτική έκφραση, από το τι μας συνέβη με τους πέντε χιλιάδες νεκρούς. Δεν λέει κουβέντα για το τι θα αλλάξει σε σχέση με την υποστήριξη αυτού του προγράμματος. Είναι φανερό ότι ο εμβολιασμός είναι ένα μέρος που πλέον και γι΄αυτό το ζήτημα οι αισιόδοξες προβλέψεις απεδείχθη ότι δεν είχαν βάση, είναι ένα μέσο σημαντικό το οποίο βραχύ – μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει. Άρα λοιπόν όταν ανακοινώνονται μέτρα χωρίς ταυτόχρονα να ανακοινώνεται σειρά μέτρων για την επούλωση των πληγών, των αστοχιών, όλων αυτών που εν μέρει και η ίδια η κυβέρνηση αποδέχτηκε από τον εφησυχασμό του καλοκαιριού για το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή πως θα ανοίξουν τα σχολεία. Με τι αποστάσεις, με πόσο κόσμο, με ποιους εμβολιασμούς για το διοικητικό προσωπικό, για τους εκπαιδευτικούς ή και για τα παιδιά, με ποια ωράρια; Κουβέντα δεν έχει ειπωθεί για όλα αυτά. Πως θα προχωρήσει για να ανοίξει η αγορά, αν ανοίξει. Τι θα γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τι θα γίνει με το υγειονομικό σύστημα, το ΕΣΥ;

Ακόμα δεν λέει κουβέντα η Κυβέρνηση διότι προφανώς δεν θέλει αυτή τη δέσμευση για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και για τα δωρεάν τεστ του covid 19. Ποιος μπορεί να δίνει τόσα χρήματα για ένα τεστ; Γι΄ αυτό σας λέω η εστία ανησυχίας είναι η ίδια η Κυβέρνηση διότι δεν αλλάζει στρατηγική. Θα έχουμε βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ & ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ REAL FM 97,8 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΓΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

https://www.facebook.com/NikosVoutsis/videos/4849094025162725