Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη στην εφημερίδα Real News

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ανακοινώσατε πως ελπίζετε το καλοκαίρι να έχει εμβολιστεί η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Είναι εφικτό; Δεν ανησυχείτε μήπως οι δόσεις που στείλουν οι εταιρίες είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που έχουν δεσμευθεί;

Πράγματι, ελπίζουμε το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα των συμπολιτών μας. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει περίπου 24 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια εμβόλια (μίας ή δύο δόσεων), υπερκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες του πληθυσμού μας. Είναι σημαντική νίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επίτευξη συμφωνιών προαγοράς και η ίση πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε αριθμό δόσεων αναλογικό του πληθυσμού τους. Έτσι, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό και θα αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική τους επόμενους μήνες, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά διαθέσιμων εμβολίων και από άλλες εταιρείες, όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τόσο η παραγωγή όσο και η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα θα λειτουργήσουν με φερεγγυότητα.

Μετά το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων προτεραιότητα έχουν το λιανικό εμπόριο ή η τρίτη λυκείου;

Είναι προφανές ότι τόσο η οικονομία όσο και η παιδεία είναι τομείς πρωταρχικής σημασίας για την κοινωνία. Δεν τίθενται, λοιπόν, διλήμματα πολιτικής προτεραιότητας του ενός έναντι του άλλου. Η Κυβέρνηση εργάζεται, ώστε να δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες που θα καθιστούν το άνοιγμα ασφαλές, διότι το βασικότερο μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Με αυτό το σκεπτικό, ακολουθώντας την εισήγηση των ειδικών, ανοίξαμε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή. Παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή εκπαίδευση προχώρησε αλματωδώς, δεν μπορεί φυσικά να υποκαταστήσει τη σχολική ζωή στην πληρότητά της. Επομένως, θα αξιολογηθεί πώς εξελίσσεται η κατάσταση και, όποτε το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα των υπολοίπων βαθμίδων.

Όσον αφορά την οικονομία, εκτιμούμε ότι κάθε μήνας που μένουμε σε κατάσταση lockdown κοστίζει στο κράτος τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι σε όλους τους στατιστικούς δείκτες που αφορούν την πανδημία, βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο όχι μόνο σε σχέση με τα ποσοστά του Νοεμβρίου αλλά και εν συγκρίσει με τα ικανοποιητικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων στις 14 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για το άνοιγμα της εκπαίδευσης και της οικονομίας εξαρτώνται από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ σας ασκεί σκληρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας αλλά και για ελλείψεις στο εθνικό σύστημα υγείας. Τι λέτε;

Η αξιωματική αντιπολίτευση δυστυχώς αναλώνεται σε έναν μαραθώνιο παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Ωστόσο, τα δεδομένα καταδεικνύουν την έως σήμερα επιτυχή διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης. Έχουμε καταφέρει με βάση τους δείκτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να είμαστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Άρα, το θέμα δεν είναι τι λέμε εμείς αλλά τι λένε τα δεδομένα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για όσους ταξιδεύουν, που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ευρωπαίους ηγέτες, έχει ως απώτερο στόχο την περίοδο του καλοκαιριού και τον τουρισμό; Θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής;

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πρότυπου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού στοχεύει στη διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και με τρίτες χώρες. Γι’ αυτό και ζητήθηκε να συζητηθεί το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη. Με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απλουστευτεί σημαντικά – για όσους το επιθυμούν – η ισχύουσα διαδικασία, που προϋποθέτει γραφειοκρατία, κόστος σε χρόνο και σε χρήμα, λόγω των απαιτούμενων covid test και της καραντίνας. Για την Ελλάδα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, είναι πολύ σημαντικό.

Ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη εργαζόμενων, ανέργων και επιχειρήσεων;

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να περιοριστούν. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2020, στήριξε με 24 δισ. ευρώ την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση (σχεδόν 15% του ΑΕΠ), ενώ στον Προϋπολογισμό για το 2021 έχουν προβλεφθεί πρόσθετοι πόροι ύψους 7,5 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Η στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων περιλαμβάνει μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αναστολή και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η σημαντική μείωση ενοικίων, η παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληγαν, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά, ένα από τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση, ακόμα και στο ασταθές 2020.

Με δεδομένη την στάση της Τουρκίας πόσο πιθανό είναι να καταλήξουν σε αδιέξοδο οι διερευνητικές επαφές; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τι κάνουμε;

Προσερχόμαστε με θετική και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να διευθετήσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Aνατολική Μεσόγειο. Σε ενδεχόμενο αδιεξόδου των διερευνητικών επαφών υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα κοινής προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοσία.

Πώς είναι του κοστούμι του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Το “κοστούμι”, δηλαδή ο τομέας ευθύνης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, συνεπάγεται όχι μόνο υποχρέωση διαρκούς εγρήγορσης αλλά και πολιτικών αντανακλαστικών. Πρέπει πρώτα να κατανοείται η πολιτική διάσταση των γεγονότων και να ακολουθεί η επικοινωνία, το μήνυμα. Αντιλαμβάνομαι τις νέες προκλήσεις και ευθύνες, αλλά έχω τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να ανταποκριθώ αποτελεσματικά σε αυτόν τον πολιτικό ρόλο, που μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: Real News