Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δε θα σκεφτόταν να μετατρέψει τον εμβολιασμό σε ρουσφέτι και να εμβολιαστούν κομματικά στελέχη πριν τους υγειονομικούς
Εγκληματικά λάθη καταλογίζει στον κύριο Μητσοτάκη, για τη δραματική, όπως σημειώνει, επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη “Kontra News” και το δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή. Ασκεί ακόμη κριτική στην πολιτική διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κάνει την κρίση ευκαιρία προς όφελος λίγων και εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών ενώ, παρουσιάζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με επίκεντρο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ξεκαθαρίζει επιπλέον ότι κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σκεφτόταν να μετατρέψει τον εμβολιασμό σε κομματικό ρουσφέτι και να εμβολιαστούν κομματικά στελέχη πριν τους υγειονομικούς.
Υπογραμμίζει ότι η συνεργασία των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων και μια Προοδευτική κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας, την προκοπή του τόπου και την επαναφορά της ελπίδας στη νέα γενιά και ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει: «Είναι γεγονός ότι δεν μοιάζουμε με κόμματα όπως η ΝΔ, όπου η στρατηγική συζητιέται με τους λίγους εκλεκτούς που εξυπηρετούνται από την οικογενειοκρατία. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποτέ δεν φοβηθήκαμε τον διάλογο και τα ρεύματα ιδεών γιατί θέλουμε ένα κόμμα σύγχρονο, συμμετοχικό, ανοιχτό, παραγωγικό».
Όσον αφορά τέλος στο διάλογο με την Τουρκία τόνισε ότι: «Η στάση μας ήταν πάντα θετική και ξεκάθαρη αφού, η Τουρκία ήταν αυτή που αποχώρησε το 2016. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ειρηνική γειτονία και συνεργασία αλλά με ξεκάθαρο περιεχόμενο και ατζέντα που θα αφορά μόνο στα θαλάσσια ύδατα χωρίς παράλληλες προκλήσεις και αμφισβητήσεις».
Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι θα κάνατε διαφορετικά αν ήσασταν στην κυβέρνηση;
Καταρχάς θα ολοκληρώναμε την ενίσχυση του ΕΣΥ και τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών που πάγωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019, επειδή στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. Με την έναρξη της πανδημίας, θα προχωρούσαμε σε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια Υγεία, ώστε, να μην έχουμε, ακόμα και σήμερα, κλειστά Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά και στη δημιουργία Μονάδων Εντατικής θεραπείας, επίταξη ιδιωτικών κλινικών χωρίς διπλασιασμό της αποζημίωσής τους και μαζικά δωρεάν τεστ στους πολίτες για την αποτελεσματική ανίχνευση του COVID19 και τον περιορισμό διάδοσης. Και φυσικά κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα σκεφτόταν να μετατρέψει τον εμβολιασμό σε κομματικό ρουσφέτι και να εμβολιαστούν κομματικά στελέχη πριν τους υγειονομικούς. Ούτε θα χρησιμοποιούσαμε την εκστρατεία εμβολιασμού ως κάλυψη και δικαιολογία για να μην ενισχύσουμε το ΕΣΥ, όπως έκανε η ΝΔ. Παράλληλα με τον τομέα της Υγείας, θα δίναμε και εμβόλιο στήριξης στην οικονομία και στην εργασία, επιδοτώντας τις επιχειρήσεις και την εργασία και όχι την ανεργία. Χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα εργαζομένων και χωρίς αποκλεισμούς στη στήριξη των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κάνει την κρίση ευκαιρία προς όφελος λίγων και εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών.
Θεωρείτε πως η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα; Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε πως υπήρχε αυτή η σύσταση από ειδικούς.
Ο κύριος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν ενημερωθεί προσωπικά και θεσμικά για την έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, από τις 19 Οκτωβρίου, και είχαν στα χέρια τους εισηγήσεις επιδημιολόγων και αυτοδιοικητικών για αυστηροποίηση των μέτρων και ακύρωση των εκδηλώσεων της 26ης-28ης Οκτωβρίου. Τη δυσμενή και τελικά τραγική εξέλιξη είχαν προ-επισημάνει και διαφορετικές επιστημονικές ομάδες του ΑΠΘ. Ο κύριος Μητσοτάκης όμως, όχι απλά δεν πήρε τα μέτρα που του πρότειναν, αλλά και δεν ενίσχυσε τα νοσοκομεία της πόλης με αποτέλεσμα για πολλές εβδομάδες να ξεκινούν την εφημερία τους χωρίς διαθέσιμη ΜΕΘ. Ακόμα και η επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες αποδείχτηκε υποκριτική. Ο κύριος Γεωργιάδης επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Τα εγκληματικά λάθη του κυρίου Μητσοτάκη που οδήγησαν στη δραματική επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν είχε ούτε επιχειρησιακό κέντρο για τη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα και οι Δήμοι, μόλις πριν τα Χριστούγεννα, άρχισαν να ενημερώνονται για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων για να συμβάλλουν στη μάχη της πανδημίας.
Πώς εκλαμβάνετε την άρνηση του ΜέΡΑ25 του ΚΚΕ και του μεγαλύτερου τμήματος του KINΑΛ να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, καταθέτει σταθερά προτάσεις συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και στη Βουλή και στην κοινωνία με ειλικρίνεια, κάτι που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την ίδια στρατηγική εφαρμόζουμε σταθερά και στην Ευρώπη με τη συνεργασία Αριστερών Σοσιαλιστών-Πρασίνων που αποτελεί ταυτοτική μας επιλογή. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασιών θα συνεχίσουμε. Προφανώς σε μείζονα θέματα, όπως της πανδημίας ή τα εθνικά ζητήματα, πρέπει να πετυχαίνουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις. Όμως συγκλίσεις χρειαζόμαστε ιδιαίτερα για την επόμενη προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση που θα ανατρέψει τις άδικες, συντηρητικές και αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η συνεργασία των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας, την προκοπή του τόπου και την επαναφορά της ελπίδας στη νέα γενιά.
Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες έντονες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποια η γνώμη σας για τη PENE και την Ομπρέλα; Θεωρείτε πως έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται τόσο έντονα με τα εσωκομματικά του εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αριστερό κόμμα, οφείλει να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Για να το πετύχει, συζητά στις οργανώσεις του αλλά και με την κοινωνία για την προοδευτική διακυβέρνηση και για τη στιβαρή αντιπολίτευση στις επιζήμιες για την κοινωνία πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με δανεικές δυνάμεις ή συμβούλους αλλά, αξιοποιώντας την εσωκομματική δημοκρατία που είναι όπλο μας και όχι αδυναμία. Είναι γεγονός ότι δεν μοιάζουμε με κόμματα όπως η ΝΔ, όπου η στρατηγική συζητιέται με τους λίγους εκλεκτούς που εξυπηρετούνται από την οικογενειοκρατία. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποτέ δεν φοβηθήκαμε τον διάλογο και τα ρεύματα ιδεών γιατί θέλουμε ένα κόμμα σύγχρονο συμμετοχικό ανοιχτό παραγωγικό. Που να φέρει πιο κοντά την προοδευτική διακυβέρνηση. Η πορεία μας για τις Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις και η προγραμματική μας συζήτηση οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις επεξεργασίες και τις προτάσεις. Όμως αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να εξαντλείται μέσα στις τάσεις και να εξυπηρετεί προσωπικές διαδρομές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να απαντάει πρωτίστως στις ανάγκες της κοινωνίας.
Τι περιμένετε από την πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η Τουρκία; Ποια θα είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα;
Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μνημονιακή πίεση, ενισχύσαμε την εθνική στρατηγική, πήραμε σοβαρές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, επιτυχίες που αποτελούν σοβαρή πατριωτική παρακαταθήκη και συμβολή. Όσον αφορά στο διάλογο, η στάση μας ήταν πάντα θετική και ξεκάθαρη αφού, η Τουρκία ήταν αυτή που αποχώρησε το 2016. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ειρηνική γειτονία και συνεργασία αλλά με ξεκάθαρο περιεχόμενο και ατζέντα που θα αφορά μόνο στα θαλάσσια ύδατα χωρίς παράλληλες προκλήσεις και αμφισβητήσεις. Γιατί δεν μπορούν να αποσιωπηθούν οι παραβιάσεις και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων το τελευταίο 18 μηνο, όπως και η κριτική μας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής στρατηγικής και του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.