Ομιλία Κώστα Μπάρκα στο Νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων
«Κύριε Πρόεδρε,
Δεν μπορεί να μην παρατηρεί κανείς ότι έντονη χαρά χαρακτηρίζει τις ομιλίες όλων των Βουλευτών σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι είναι το δεύτερο στη σειρά Νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχει μια γενική συμφωνία από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Πρώτα ήταν το Νομοσχέδιο για την προμήθεια των Rafale, όπου σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης ψήφισε θετικά και σήμερα το Νομοσχέδιο για την επέκταση στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Ο Υπουργός Εξωτερικών, που προέρχεται από αυτή την περιοχή, γνωρίζει τον αγώνα όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια, που έδωσαν για να γίνει πράξη το σημερινό Νομοσχέδιο, που είναι πολύ σημαντικό. Θετικά ακούσαμε κ. Υπουργέ και τη σημερινή σας τοποθέτηση στην Ολομέλεια για το γεγονός ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα αφορά και στο ανατολικό τμήμα. Πολύ σημαντικό κ. Υπουργέ το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έβαλε μυαλό και υιοθετεί ακόμα μία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων ως δικαίωμά μας και ανατολικά της Κρήτης. Είναι πολύ σημαντικό που η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί πλέον το σύνολο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στην Εξωτερική Πολιτική. Η παρούσα συζήτηση γίνεται στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Προφανώς είναι θετικό γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία για μια ακόμα φορά αφήνει στην άκρη τις διάφορες κορώνες που ακούγονταν από νυν βουλευτές της και πρώην διεθνολόγους, που έβαζαν διάφορα ζητήματα όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω κ. Υπουργέ και δεν αφορά εσάς αυτό, το τι έλεγαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από Βήματος Βουλής την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, που ήταν στην Αντιπολίτευση, όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την αύξηση των δώδεκα ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο έλεγαν οι τότε Τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών, ότι χωρίζουμε τη χώρα στη μέση. Σήμερα λοιπόν παίρνετε το θάρρος να ανασκευάσετε αυτή σας την άποψη. Χαίρομαι που αναιρείτε την προηγούμενη άποψή σας και δεν χωρίζετε τη χώρα στα δύο, αλλά κάνετε κάτι πατριωτικό, αυξάνετε την έκταση της χώρας. Ευελπιστούμε να συνεχίσετε σε αυτή σας την άποψη. Επίσης, κ. Υπουργέ, να σας θυμίσω, ότι ο νυν Υπουργός Εργασίας, ο κ. Χατζιδάκης, έλεγε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι ανταλλάξαμε συντάξεις με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι με δημόσια τοποθέτησή σας ανακοινώσατε το τι κερδίζουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι πάρα πολύ σημαντικό να το λέτε αυτό. Είναι θετικό το γεγονός ότι απομονώσαμε την Τουρκία από τον χώρο των Βαλκανίων και αυτό φάνηκε από την αλλαγή στάσης του Πρωθυπουργού της Αλβανίας και από ακραιφνής φίλος της Τουρκίας μετατράπηκε σε έναν ηγέτη που έχει στρέψει τα μάτια του στην Ευρώπη και πλέον θέλει να ενισχύσει τη φιλία της χώρας του με την Ελλάδα. Καλό θα ήταν πάντως, να μας ενημερώσετε τι συζητήσατε εσείς και ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ράμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.
Θέλω κ. Υπουργέ να δούμε και τον ρόλο της Ευρώπης, όσον αφορά στην Τουρκία. Διότι καλώς εμείς λέμε αυτά που λέμε, αλλά η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας να γίνουν πράξη. Διότι καλά τα λόγια, όμως είναι η ώρα αυτές οι κυρώσεις να γίνουν πραγματικότητα, έτσι ώστε η Τουρκία να πάψει να τοποθετείται με τον τρόπο που τοποθετήθηκε χθες ο κ. Τσαβούσογλου.
Εμείς λοιπόν Κυρίες και Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, σεβόμενοι τον ρόλο μας στην Εθνική Αντιπροσωπεία, σεβόμενοι την ιστορία του κόμματός μας και μη θέλοντας να διασαλεύσουμε την πολιτική μας θέση, θα ψηφίσουμε αυτό το Νομοσχέδιο, εν αντιθέσει με τον τρόπο που εσείς ασκείτε πολιτική.».
Δείτε σχετικά στο παρακάτω video: