Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναφέρουν στην ανακοίνωση τους πως το προσωπικό πλέον είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, καθώς είτε νόσησαν από τον ιό, είτε αναγκάστικαν να δουλεύουν υπερωρίες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εκπαίδευσης.
Ακόμη, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως οι εμβολιασμοί έχουν ανατεθεί στα νοσοκομεία και όχι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, ενώ τέλος, ανάμεσα σε άλλα, ζητούν την ενσωμάτωση του Ιδιωτικό Τομέα Υγείας στις προσπάθειες του ΕΣΥ, “χωρίς υπερβάλλον κόστος”.
Συμπληρώνεται χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ακόμη δοκιμάζεται από ένα δεύτερο ισχυρότατο κύμα, που πολύ δύσκολα και αργά ελέγχεται. Μετά από μήνες σκληρών μέτρων αποκλεισμού, με πολύ αργούς ρυθμούς, οι ΜΕΘ ελευθερώνονται και οι κλίνες Covid μειώνονται.
Σήμερα γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, με πολλούς εργαζόμενους να έχουν νοσήσει ή και νοσηλευθεί πίσω από εξαντλητικά ωράρια και χωρίς τη δυνατότητα χρήσης των νόμιμων αδειών τους.
Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και βαθμίδες είναι πλέον απόλυτα φανερές και οι λύσεις των έκτακτων και επικουρικών χωρίς εμπειρία, εκπαίδευση, σταθερότητα και προοπτική δείχνουν να μη δίνουν λύση. Η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων καθώς και των περιστατικών κάθε άλλης πλην covid κατηγορίας συνεχίζει να είναι στα αζήτητα με υπολειτουργία των ΤΕΠ και αναστολή λειτουργίας των Τακτικών Ιατρείων.
Οι κλινικές/τμήματα μετακινήθηκαν ή ακόμη και σταμάτησαν τη λειτουργία τους, ενοποιήθηκαν με άλλες σε πολύ μικρούς χώρους, μείωσαν τις κλίνες τους δραματικά. Τα χειρουργεία αναβάλλονται με μόνη εξαίρεση τα απόλυτα επείγοντα. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα η κάλυψη των εμβολιασμών covid ανατέθηκε και πάλι στα Νοσοκομεία και όχι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, τα οποία θα πρέπει να τους διαχειριστούν στηριζόμενα στο ίδιο ελλιπές προσωπικό τους και στις ίδιες αναστατωμένες υποδομές τους.
Οι σχετικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, με τα παζάρια και τις ελλείψεις εμβολίων, τις τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ κρατών και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των φαρμακευτικών εταιριών, δείχνουν την ανετοιμότητα και αναποτελεσματικότητα των συστημάτων που στηρίζονται στα οικονομικά και όχι τα ανθρώπινα δεδομένα. Παράλληλα η πραγματικότητα της αργής και αβέβαιης ανοσίας μέσω των εμβολίων, επιτείνει τους φόβους για μια ακόμη πιο δύσκολη συνέχεια σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα των Υγειονομικών και του ΕΣΥ.
Οφείλει να συζητήσει με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, να καλύψει τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, να υποστηρίξει τις δομές Υγείας σε όλη τη χώρα.
Άμεσα πρέπει:
*Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες
*Να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι και επικουρικοί εργαζόμενοι
*Να επισπεύσει την κάλυψη των Νοσοκομείων με νέο αξιόπιστο εξοπλισμό
*Να αυξήσει πραγματικά τις κλίνες ΜΕΘ, φτάνοντας τες στις 3500 σε όλη τη χώρα
*Να προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους covid δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό
* Να φροντίσει για τη σταδιακή απόδοση των αδειών του προσωπικού χώρων υγείας
*Να ενισχύσει με προσωπικό και μέσα τις μονάδες ΠΦΥ, αποδίδοντας τους τον πραγματικό τους ρόλο
*Να προχωρήσει σε επαναλειτουργία εξειδικευμένων δομών υγείας που υπήρχαν και έκλεισαν
*Να ενσωματώσει τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας στις προσπάθειες του ΕΣΥ χωρίς υπερβάλλον κόστος
*Να αυξήσει την Εθνική χρηματοδότηση για τον Τομέα Υγείας με κάθε τρόπο
*Να προχωρήσει σε επανεξέταση, επανοργάνωση και επανενεργοποίηση ενός νέου, δυναμικού ΕΣΥ για ΟΛΟΥΣ.
#menoume_speedy