Κόντρα ανάμεσα στην Κομισιόν και την AstraZeneca
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό δύο δόσεων για τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους της έως το πέρας του καλοκαιριού, ωστόσο η επίτευξη του στόχου αυτού βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει την προμήθεια 300.000.000 εμβολίων για τo πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι εταιρείες άρχισαν να παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα καθυστερούσε την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων επειδή έπρεπε να κάνει αλλαγές στη γραμμή παραγωγής προκειμένου να μπορέσει να παράξει μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, αλλά μετά από τις πιέσεις της Κομισιόν, μείωσε την καθυστέρηση σε μία εβδομάδα, με τη δέσμευση ότι θα παραδώσει μεγαλύτερες ποσότητες.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε τη μείωση κατά 60% των ποσοτήτων που θα παρέδιδε το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία ήταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, όμως θα παραδώσει τελικά 31 εκατομμύρια λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή».
Η AstraZeneca έχει ξεκινήσει συνεργασία με τη ρωσική πλευρά, για κοινές μελέτες σχετικά με τον συνδυασμο του δικού της εμβολίου και του ρωσικού SputniK-V.
Εφημερίδα της Γερμανίας αξιολογεί με κριτική διάθεση τους χειρισμούς της Επιτρόπου στο ζήτημα των εμβολίων: «Όταν η Κομισιόν άρχισε να δέχεται κριτική για τα προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων, δεν θέλησε να δώσει στόχο. Φυσικά η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια είχε γίνει υπό τη δική της πολιτική επίβλεψη. Η ίδια δεν επέδειξε τη διαφάνεια, την οποία τώρα απαιτεί από τις κατασκευάστριες εταιρίες. Ελάχιστες λεπτομέρειες αποκάλυπτε στην αρχή, επί σειρά ημερών δίνονταν εσφαλμένες πληροφορίες και αυτό ενίσχυε την εντύπωση ότι η Κομισιόν δεν είχε υπό έλεγχο την κατάσταση».
Η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων του εμβολίου, ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που υπογράμμισε εχθές η Κομισιόν, οι παραδόσεις να γίνονται έγκαιρα. Αυτό είναι σημαντικό, έχουμε πανδημία και τα κράτη-μέλη χρειάζονται αυτές τις δόσεις», ανέφερε ο Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ.
#menoumespeedy