Eurokinissi

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην Σκύρου, εντάσσονται από το πρωί του Σαββάτου στο επίπεδο πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Όπως εξήγησε, επίσης στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου.

Στις περιοχές αυτές, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο «κόκκινο» και το Ρέθυμνο

– Ενώ στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, τίθεται και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου -όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το Δήμο Ρεθύμνης- τα ενεργά κρούσματα ήταν 85.

– Τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ο Δήμος Καλυμνίων, όπου την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64, καθώς και

– ο Δήμος Καρπάθου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις κίτρινες δηλαδή περιοχές. Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους για την συνεργασία τους, την επιμονή και την υπομονή τους.

Τα καθολικά lockdown στην Επικράτεια

Άρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – κόκκινο, βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

– ο Δήμος Εορδαίας,

– ο Δήμος Θηβαίων,

– ο Δήμος Τανάγρας,

– ο Δήμος Σπάρτης,

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,

– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,

– ο δήμος Τεμπών

– η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

– ο Δήμος Καλυμνίων και

– ο Δήμος Καρπάθου.

Έως 22/2 τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων ότι οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

«Στόχος να είμαστε όλοι υγιείς»

Ο κ. Χαρδαλιάς κλείνοντας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί μου συμπολίτες, θα θέλαμε για ακόμα μια φορά να επισημάνουμε την ανάγκη όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα, και ακόμα περισσότερο στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που έχει συσσωρευθεί μετά από τόσους μήνες προσπάθειας και η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερό μας αντίπαλο.

Είναι όμως απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Που δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσουμε ότι εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα είμαστε υγιείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία».