Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., στον Thema radio 104.6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη
Στην ερώτηση του κ. Πρετεντέρη για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως από όταν ξεκίνησε η πανδημία, από το Μάρτιο του 2020, και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση αποδέχτηκαν τον περιορισμό στην παρουσία των βουλευτών στη Βουλή και άρα και τον περιορισμό στη δημοκρατική λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου, υπό τον όρο να υπάρξει και σημαντική μείωση του νομοθετικού έργου. «Ωστόσο όπως αντιλαμβάνεστε τα νομοσχέδια, τα σοβαρά ζητήματα και το τεράστιο “μεταρρυθμιστικό έργο” της κυβέρνησης -που είναι αντιμεταρρυθμιστικό- συνεχίζεται», και εξήγησε τι σημαίνει αυτό στο δεύτερο και το τρίτο λοκντάουν, σταχυολογώντας τα δημοκρατικά φάουλ της κυβέρνησης:
– Νομοσχέδια και τροπολογίες που κατατίθενται νύχτα.
– Νομοσχέδια για πάρα πολύ σοβαρά θέματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας μας που έρχονται χωρίς σοβαρή επεξεργασία.
– Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομοθετεί εν κρυπτώ χωρίς διαβούλευση
– Ο λόγος των βουλευτών περνά μέσα από το webex, ένα σύστημα που πότε δουλεύει, πότε δε δουλεύει
– Τροπολογίες που έρχονται μέχρι και 5 λεπτά πριν ολοκληρωθούν διαδικασίες νομοσχεδίων και αφορούν πολύ σοβαρά θέματα.
«Είμαστε, λοιπόν, σε μια εποχή πολύ κακής νομοθέτησης ως επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, είδατε προσφάτως στο νομοσχέδιο για την παιδεία, αλλά και πολλά άλλα». Ενημέρωσε στο τέλος πως στη Βουλή, μετά και το τρίτο λοκντάουν, γίνονται ακόμα πιο αυστηρά τα μέτρα.
Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η κ. Γεροβασίλη ήταν ξεκάθαρη σε ότι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ότι αφορά τη δημοκρατικότερη λειτουργία του κοινοβουλίου. «Προτείνουμε όσα έγιναν και στο πρώτο λοκντάουν», είπε, δηλαδή «ο περιορισμός στη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου να αντιστοιχεί με περιορισμό του νομοθετικού έργου από την πλευρά της Κυβέρνησης, πλην των απολύτως απαραίτητων που έχουν να κάνουν με την πανδημία και με τα τρέχοντα». Όπως τόνισε, «δεν είναι η ώρα να κατατίθενται τόσο σοβαρά νομοσχέδια με αυτόν τον τρόπο στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Συρρίκνωση της Δημοκρατίας
Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας: «από το Δεκέμβριο έχει κατατεθεί από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Αλέξη Τσίπρα, αίτημα προς συζήτηση στη Βουλή για θέματα δημοκρατίας, μιας και όπως αντιλαμβάνεστε Δημοκρατία και πανδημία είναι μια εξίσωση δύσκολη μεν, που οφείλει δε μια σοβαρή κυβέρνηση να κάνει τον κόπο να κρατήσει τη δημοκρατία στη χώρα ζωντανή και να μην οπισθοχωρεί. Συζήτηση την οποία ο κ. Μητσοτάκης προκλητικά αρνήθηκε να διεξάγει στο ελληνικό κοινοβούλιο και να απαντήσει στα ερωτήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Ο Πρωθυπουργός αρνείται να ενημερώσει
«Το αίτημα είναι να δουλέψει το Κοινοβούλιο με όρους δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας», σημείωσε εμφατικά η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να συνεχίσει πως είναι «ζήτημα η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα και δεν είναι η πρώτη φορά. Αρνείται συστηματικά, λοιπόν, και κάθε φορά χρησιμοποιεί την ενημέρωση, δηλαδή επιλέγει πότε θα έρχεται στη Βουλή και θα ενημερώνει το σώμα ανεξάρτητα από τα αιτήματα που τίθενται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πράγμα που θυμίζω δεν είναι δικαίωμα του μιας και το κοινοβούλιο ασκεί έλεγχο».
Στην ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη αν είναι κακό πως ο ίδιος παίρνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει γι’ αυτό που του ζητούν, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Ο Πρωθυπουργός παίρνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει για εκείνα τα οποία εκείνος εκτιμά ότι θέλει να ενημερώσει και όχι για τα ερωτήματα που του τίθενται. Επομένως γι’ αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής σήμερα το μεσημέρι, που έχει και την ευθύνη τήρησης των διαδικασιών της».
Η ΕΡΤ και τα λεφτόδεντρα που έχει η κυβέρνηση
Έπειτα, ο δημοσιογράφος του Θέματος ρώτησε για την ΕΡΤ. «Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στην ΕΡΤ τόσο πολύ; Γιατί από ότι βλέπω δεν προσάπτετε στην ΕΡΤ ότι δεν επιφυλάσσει καλή μεταχείριση στον ΣΥΡΙΖΑ ή τον κ. Τσίπρα, αλλά βασικά ότι μεταχειρίζεται καλά τον κ. Μητσοτάκη».
Όπως τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη:
– Ένα από τα ζητήματα για τα οποία ζητά τη συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είναι και το θέμα της πλουραλιστικής ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών, θέμα δημοκρατίας.
– Από την άλλη πλευρά, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε αυτές της συνθήκες, εν μέσω υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και με δυο μέρες χιόνι το οποίο διέλυσε πραγματικά τη χώρα αφήνοντας δυστυχώς πίσω του και θύματα, υπάρχουν λεφτόδεντρα στην κυβέρνηση.
– Υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ τα οποία περισσεύουν, και έτσι η κυβέρνηση έρχεται με ρύθμιση στο χθεσινό νομοσχέδιο και αυξάνει τις απολαβές των διοικήσεων, των ατόμων δηλαδή που η ίδια η κυβέρνηση τοποθέτησε στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, με προκλητικό τρόπο. Δηλαδή, οι τοποθετημένες διοικήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στον τομέα της ενημέρωσης θα αμείβονται στα ανώτερα επίπεδα του δημοσίου, δηλαδή στα επίπεδα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!!!
– Και δεν είναι η πρώτη τέτοια ρύθμιση. Έχουν έρθει τέτοιες ρυθμίσεις για τα golden boys επιλογής της κυβέρνησης με προκλητικές αμοιβές. Και το ξέρουμε όλοι μας ότι όταν ρίξουμε λάδι στα γρανάζια της λογοκρισίας, τότε αυτή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.
– Τέτοια προκλητική ρύθμιση έγινε χθες. Και σήμερα έχουμε ένα άλλο νομοσχέδιο όπου οι υπάλληλοι, οι συνεργάτες που θα επιλέγονται να υπηρετήσουν στο γραφείο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πέραν του μισθού τους, μπορούν να φτάσουν και σε ειδικές αμοιβές επιπλέον έως 2200 ευρώ το μήνα.
– Αντιλαμβάνεστε ότι είναι προκλητικό. Όταν επιλέγεις να δώσεις τέτοιες αμοιβές στους ανθρώπους που εσύ διορίζεις και δεν είναι όσοι αξιοκρατικά έχουν μπει σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των ελεγκτικών μηχανισμών -που όντως πάντα οι υπάλληλοι στην ΑΑΔΕ μπορούσαν να έχουν παραπάνω αμοιβές- έχει μια σημασία ποιος το επιλέγει αυτό και πόσες είναι αυτές οι αμοιβές.
– Αυτή φυσικά δεν είναι η μόνη ρύθμιση. Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ μετακλητών διορισμένων υπαλλήλων – ιστορικό ρεκόρ έχει ξεπεράσει τους 3000 μετακλητούς – και θυμίζω έχει νομοθετήσει να μειωθούν τα προσόντα που απαιτούνται και να αυξηθούν οι μισθοί, που κοντεύουν να γίνουν διπλάσιοι από ότι ήταν τα τελευταία χρόνια.
Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως μιλάει για τις προκλητικές αυξήσεις των μισθών και ως αίτημα των Ελλήνων πολιτών. «Καταθέσαμε πρόταση νόμου ούτως ώστε η διοίκηση της ΕΡΤ, μετά και το φιάσκο που είδαμε της προσπάθειας λογοκρισίας μέσα στην ΕΡΤ, που χρηματοδοτείται από χρήματα του ελληνικού λαού, να επιλέγεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία φυσικά δεν υιοθετήθηκε». Στην ερώτηση του κ. Πρετεντέρη γιατί δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τεσσεράμιση χρόνια που κυβέρνησε η Όλγα Γεροβασίλη κατέληξε: «Δεν το κάναμε και εμείς. Και λέμε επιτέλους ας γίνει. Εμείς προκλητικά δωράκια δε νομοθετήσαμε, ούτε δώσαμε. Ανέβηκε σκάλα η κυβέρνηση. Δηλαδή επιτελική ανεμελιά, την ώρα που οι πολίτες αυτής της χώρα καταρρέουν οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες αυξήσεις στα golden boys των κολλητών φίλων της κυβέρνησης».