Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Γιορτινή ατμόσφαιρα έχει και φέτος η Πάτρα, καθώς πλησιάζουμε στις απόκριες. Φόρεσε τα καρναβαλίστικα της, στις πλατείες και στον φωτισμό της πόλης, αν και φέτος δεν θα δούμε γιορτή και παρέλαση στους δρόμους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Πάτρα φημίζεται για το καρναβάλι της και κάθε χρόνο καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, συρρέουν για τη μεγάλη γιορτή που εξελίσσεται καθόλη τη διάρκεια των Αποκριών σε ολόκληρη την πόλη.
Να σημειωθεί πως το καρναβάλι της Πάτρας μετρά 190 χρόνια πορείας με τις εκδηλώσεις να αρχίζουν από τον Ιανουάριο και να διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς είναι και το πιο φαντασμαγορικό καθώς περιλαμβάνει παρελάσεις καρναβαλιστών και αρμάτων καθώς και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας.
Όλοι όσο επισκεφτούν την Πάτρα κατά τη γιορτινή αυτή περίοδο έχουν και από μια όμορφη ιστορία να διηγηθούν. Ανεξάρτητα από αυτήν, όλοι έχουν επιστρέψει για ακόμη μια φορά για να απολαύσουν το ξεφάντωμα και τη χαρά που προσφέρει.
Πως γεννήθηκε όμως το καρναβάλι της Πάτρας;
Σύμφωνα με το επίσημο site του Καρναβαλιού carnivalpatras.gr, ο ιστορικός ερευνητής Νίκος Πολίτης προσδιορίζει τις πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις στα μέσα του 19ου αιώνα, που ήταν κυρίως χοροί σε σπίτια και σε δημόσιους χορούς.
Ο πρώτος χορός πραγματοποιήθηκε το 1829 και περιελάβανε δημοτικούς και ευρωπαϊκούς χορούς και έγινε στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε και τον απλό καθημερινό κόσμο να στήσει το δικό του γλέντι στις γειτονιές χορεύοντας και τραγουδώντας. Σιγά σιγά, με τον καιρό, εμφανίστηκαν και οι πρώτες μπούλες, το γαϊτανάκι, τα πειράγματα και άλλα. Λίγοι γνωρίζουν πως το πατρινό καρναβάλι έχει τις επιρροές του στο Βενετσιάνικο και αυτό έγινε μέσω του λιμανιού της πόλης που προσέφερε άνοιγμα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Πατρινών με τη Δύση με αποτέλεσμα το καρναβάλι της μικρής ελληνικής πόλης να αποκτήσει αρκετά μεσογειακά και δυτικότροπα χαρακτηριστικά.
Αλλά το Πατρινό καρναβάλι απέκτησε τη δική του ταυτότητα, την περίοδο της Μπέλ Επόκ, κατά την πρώτη δεκαετία του 1900. Τότε για πρώτη φορά όλες οι κοινωνικές τάξεις της πόλης πήραν μέρος στο καρναβάλι και τότε είναι που καθιερώνεται και ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου.
Με την πάροδο των χρόνων το καρναβάλι αποκτά και άλλα παιχνίδια και εκδηλώσεις στο πρόγραμμα του όπως το 1966 που κάνει την εμφάνιση του ο Κρυμμένος Θησαυρός. Πρόκειται για το κλασικό προσκοπικό παιχνίδι πλοήγησης.
Το 1980 το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού με τα πληρώματα και τα άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής.
Τα τελευταία χρόνια το καρναβάλι περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων που αποτελούνται από χορούς, παρελάσεις, το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, το Καρναβάλι των Παιδιών, τα Μπουρμπούλια, θέατρα δρόμου, εκθέσεις, εικαστικές δραστηριότητες, συναυλίες, κ.α.
Μπορεί το καρναβάλι να μην πραγματοποιηθεί για φέτος αλλά έχει ετοιμάσει πολλές εκδηλώσεις διαδικτυακά όπως επίσης και διάφορες δράσεις έξω από νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως επίσης έχει στολίσει και την πόλη πολύχρωμα και γιορτινά.
Τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας.
Με πληροφορίες από το επίσημο site του καρναβαλιού: carnivalpatras.gr