Σκληρή κριτική στο σχέδιο νόμου, που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, άσκησε σήμερα ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Επί της αρχής, το βασικό ερώτημα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με την κατάθεση του νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ,  είναι αν  το οργανωτικό σχήμα, που εισηγείται: βλέπει στο μέλλον» επισήμανε, αν δηλαδή, όπως εξήγησε «προωθεί  τη διεθνή θέση της χώρας και τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στο σύγχρονο, απαιτητικό και ορισμένες φορές δυσχερές διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά την άποψή μας», όπως υποστήριξε υπάρχουν σοβαρά ζητήματα «σε σχέση με διατάξεις, που επηρεάζουν  κρίσιμα την αποστολή του ΥΠΕΞ, την διοικητική λειτουργία και την στήριξη των υπαλλήλων».

«Εκείνο που χρειαζόμαστε» τόνισε, στη συνέχεια, «είναι μια ακόμα πιο εξωστρεφή και αποτελεσματική Διπλωματική Υπηρεσία, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις σημαντικές προκλήσεις που, θα αντιμετωπίζουμε ως χώρα στον 21ο Αιώνα και ένας ορθολογικός και λειτουργικός Οργανισμός, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης Διπλωματίας».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο προτεινόμενος σήμερα Οργανισμός «επιτείνει, αντί να επιλύει, τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία στερούν από τις διπλωματικές αρχές μας εργαλείων και δυνατοτήτων για εξωστρεφείς δράσεις».

«Αντί να αξιοποιήσετε», όπως σημείωσε ο Γιάννης Αμανατίδης, «τις δημοσιονομικές δυνατότητες για αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ και πρόσληψη προσωπικού – δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν και σαφώς δεν υπήρχαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- εσείς κρατάτε χαμηλά τον προϋπολογισμό, μειώνετε τις οργανικές θέσεις και δεν προβαίνετε σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων υψηλής κατάρτισης μέσω ΑΣΕΠ ή Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα ανανέωνε το στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΞ, ενώ διατηρείτε την εξαιρετικά αρνητική αναλογία υπαλλήλων Εξωτερικού σε σχέση με το Εσωτερικό».

«Δεν συμφωνούμε με την κατάργηση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και την μεταφορά της, στην προ του 1983 λογική» τόνισε, την στιγμή που έχουμε «τον νόμο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός της ελληνικής επικράτειας εκλογέων στους τόπους διαμονής τους (έστω και αν δεν ανταποκρίνονταν στα όσα είχαν ζητήσει οι ομογενείς), και την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, που είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση μας το 2019 και έρχεται για ψήφιση με το σημερινό σχέδιο νόμου».

«Αποδυναμώνετε τις πολιτικές διευθύνσεις και πολλαπλασιάζετε τις διευθύνσεις ελέγχου και συντονισμού. Διπλασιάζετε τις ειδικές αποστολές στο εξωτερικό, που θα έπρεπε να είναι εξαίρεση και όχι σταθερή πρακτική και βάζετε επιτελικούς υπαλλήλους από το υπουργείο Οικονομίας με επιτελικές αρμοδιότητες σε προσωποπαγείς θέσεις, ή τους δίνετε την επιλογή να επιστρέψουν στο Υπουργείο τους δημιουργώντας σοβαρά κενά αρμοδιοτήτων» πρόσθεσε, στη συνέχεια.

«Το παρόν σχέδιο νόμου, με την διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου ενσωματωμένες στο ίδιο σώμα, με  την ενσωμάτωση επίσης των διατάξεων για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και με την μη ενσωμάτωση και αποδοχή εκ μέρους σας πολλών σωστών επισημάνσεων των φορέων των υπαλλήλων, ομφαλοσκοπεί» συμπέρανε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Διακρίνεται από εσωστρέφεια και αποδυναμώνει τις λειτουργίες των εξωτερικών υπηρεσιών ενώ παρά την θετική αποδοχή πολλών διατάξεων δικών μας, μάς οδηγεί στην επιφύλαξη επί της αρχής  για να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια» είπε, λίγο πριν κλείσει με μια ευχή:

«Να μην χαθεί, σήμερα, η ευκαιρία να ενισχύσουμε υλικά και ηθικά το σύνολο των υπηρετούντων στο ΥΠΕΞ και ταυτόχρονα να τους εφοδιάσουμε με τα «μέσα» ενός Οργανισμού επικαιροποιημένου, σύγχρονου, λιτού, με διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία: