Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Πριν από λίγο καιρό ένα βίντεο με τον Ουμπερτο Έκο να προσπαθεί να βρει ένα βιβλίο μέσα στο σπίτι του και στην τεράστια βιβλιοθήκη του, έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες καθώς βιβλιολάτρες από όλο τον κόσμο ταυτίστηκαν με τον διάσημο μυθιστοριογράφο. Όπως και λάτρεψαν τις τεράστιες και απέραντες βιβλιοθήκες του.
Ο Ουμπέρτο Έκο έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2016 στο Μιλάνο, σε ηλικία 84 ετών. Ο Ιταλός Ουμπέρτο Έκο αν και είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τα μυθιστορήματα του, δεν ήταν μόνο συγγραφέας αλλά είχε πολλές περισσότερες ιδιότητες. Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1932 στην πόλη Αλεσσάντρια του Πεδεμοντίου και ήταν σημειολόγος, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος.
Από τα πιο γνωστά του έργα ήταν το βιβλίο «Το Όνομα του Ρόδου» που εκδόθηκε το 1980 και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες και απέσπασε δυο βραβεία. Το Strega (1981), και το Γαλλικό Medicis Etranger, το βραβείο για τον καλύτερο ξένο λογοτέχνη, το 1982.
«Το Όνομα του Ρόδου» έκανε τεράστια επιτυχία και γνώρισε τον Έκο σε όλη την οικουμένη.
Επιπλέον η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη οπτικοποίησε το βιβλίο στα μάτια των αναγνωστών δίνοντας του μια δεύτερη ζωή. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ είχε ο Σον Κόνερι και η σκηνοθεσία ήταν του Γάλλου Ζαν Ζακ Ανό.
Ο αγαπημένος συγγραφέας ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του σπουδάζοντας αρχικά Νομικά που γρήγορα τα παράτησε για τις σπουδές Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας. Ολοκληρώνοντας τες, συνέχισε με το διδακτορικό του, με θέμα στον Θωμά Ακινάτη. Αν και μεγάλωσε καθολικός, κατά τη διάρκεια των σπουδών του έπαψε να πιστεύει στον θεό και εγκατέλειψε την καθολική εκκλησία.
Μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και έφτασε να γίνει διευθυντής του Πολιτιστικού Προγράμματος στην Κρατική Ιταλική Τηλεόραση (RAI). Όταν απολύθηκε από εκεί το 1959, δεν τον πείραξε ιδιαίτερα καθώς βρήκε περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με την συγγραφή και τις διαλέξεις.
Κάπου εκεί έγραψε και το δεύτερο βιβλίο του «Τέχνη και κάλλος στην αισθητική του Μεσαίωνα». Το πρώτο αφορούσε τον Θωμά Ακινάτη, το θέμα του διδακτορικού του.
Από το 1965 και έπειτα ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε παντρευτεί την Γερμανίδα τεχνοκριτικό Ρενάτε Ράμγκε, και απέκτησε 2 παιδιά. Η συγγραφή βιβλίων συνεχίστηκε και επιπλέον ο Ουμπέρτο Έκο αφοσιώθηκε στην σημειολογία. Ο Έκο είναι περισσότερο γνωστός στη χώρα μας σαν συγγραφέας αλλά χωρίς αυτή του η ιδιότητα να ακυρώνει όλες τις άλλες. Όλα του τα βιβλία σημείωσαν εξαιρετικές πωλήσεις αλλά κανένα δεν μπόρεσε να φτάσει «Το Όνομα του Ρόδου».
Κάποια από τα πιο γνωστά του έργα είναι: Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), Μπαουντολίνο (2001), Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2006), Το κοιμητήριο της Πράγας (2010), Το φύλλο μηδέν (2015).
Να σημειωθεί πως ο διάσημος ακαδημαϊκός είχε τιμηθεί στη χώρα μας στις 14 Μαρτίου 1995 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Ήταν λάτρης της Ελλάδος και την επισκεπτόταν με κάθε ευκαιρία για λόγους επαγγελματικούς και αναψυχής.