Κείμενο: Άννα Σαϊνίδου
Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών για την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ που συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από την κλήση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου στην αστυνομία, ώστε να λυθεί η κατάληψη φοιτητών στο κτίριο διοίκησης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο campus τη Δευτέρα και οι μαρτυρίες των ακαδημαϊκών οι οποίοι βρέθηκαν εκεί, αλλά και η ερμηνεία των όσων ακολούθησαν. Στο σύνολο τους οι ομιλητές απέδωσαν ευθύνες στην Πρυτανεία, η οποία απουσίαζε από τον χώρο την ώρα που διαδραματίζονταν τα συμβάντα, στην αστυνομία για την ασύμμετρη βία που άσκησε κατά των φοιτητών, ενώ έκαναν λόγο για μια επιχείρηση που απέτυχε καθώς μέχρι και σήμερα, το κτίριο διοίκησης του Α.Π.Θ, τελεί υπό κατάληψη.
“Στηρίζουμε τους φοιτητές που διαμαρτύρονται ειρηνικά κατά των όσων προκαλεί ο νέος νόμος σε κάθε πτυχή του πανεπιστημίου , στηρίζουμε το αίτημα των φοιτητών για την επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλία, με όση ασφάλεια χρειάζεται μέσα στην πανδημία, καλούμε την πρυτανεία να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να τερματιστεί η κατάληψη με ειρηνικούς όρους, να μην επαναλάβει αυτό το απαράδεκτο λάθος πρόσκλησης της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο για ανάλογου τύπου διαμαρτυρίες, καλούμε την εισαγγελία να διερευνήσει τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων και της ευθύνης των επικεφαλής αξιωματούχων. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις συνέπειες αυτής της πρώτης δοκιμαστικής εφαρμογής του νέου νόμου”, είναι και το κεντρικό μήνυμα της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Αγγελόπουλος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην προϊστάμενος του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε για την δική του εμπειρία, κατά την προσπάθειά του να φτάσει στη σχολή, ενώ επισήμανε πως κανείς δεν προσπάθησε να τον σταματήσει: “Στη 1 παρα δέκα γινόταν χαμός. Κανένας δεν προσπάθησε να με σταματήσει. Είδα ΜΑΤ και φοιτήτριες και φοιτητές να κινούνται. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Πρύτανη, όπου ζητήσαμε την ανάγκη διευθέτησης κι αυτός απάντησε πως απλά είχε ενημερώσει την εισαγγελία. Μιλήσαμε και με την εισαγγελέα. Οι φοιτητές ήταν πολύ ήρεμοι, δεν παρουσίασαν κάποια αντίσταση. Οι φοιτητές ήταν λίγοι”, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, ενώ ανέφερε πως η εισαγγελέας δεν ανέβηκε στο κτίριο για να διαπιστώσει αν υπήρχαν ζημιές. “Οι αστυνομικές δυνάμεις με βαρβαρότητα προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Τόση βία δεν έχω δει στη ζωή μου. Δακρυγόνα, κρότοι λάμψης μια κατάσταση απερίγραπτη”, ανέφερε ο κ. Αγγελοπουλος ενώ στη συνέχεια κατέληξε πως ο αρχικός σκοπός, να απομακρυνθούν οι φοιτητές -αν ήταν αυτός- δεν επετεύχθη. “Δεν ήρθε κανείς να παραλάβει το κλειδί του κτιρίου διοίκησης. Το κτίριο παρέμεινε ανοιχτό”, υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος ενώ απέδωσε ευθύνες στις πρυτανικές αρχές, αλλά και στην αστυνομία για την έκνομη βαρβαρότητα.
Στη συνέχεια, και στο ίδιο κλίμα, τοποθετήθηκε η κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, η οποία εξέφρασε την άποψη πως αποτελεί διοικητική αρμοδιότητα η διατήρηση της τάξης, αλλά και πως βάσει νόμου οι ακαδημαϊκές αρχές είναι και αυτές που πρέπει να αναλάβουν την τάξη εντός του πανεπιστημίου. Ως προς το παραπάνω, η κ. Καμτσίδου απέδωσε ευθύνες στις Πρυτανικές Αρχές, καθώς “είχε διατεθεί στην αστυνομία η διαχείριση και προτροπή του κινδύνου χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια συνδιαλλαγής με τους φοιτητές” την ώρα που οι πρυτανικές αρχές δεν βρίσκονταν εκεί.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γ. Μυλόπουλος, κάνοντας λόγο για αισθήματα ντροπής που προκάλεσαν οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα τις τελευταίες ημέρες, ενώ χαρακτήρισε τα γεγονότα ως μια “πρόβα τζενεράλε μιας νέας τάξης πραγμάτων” που είναι ένα μέρους του σχεδίου της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου νόμου.
Ειδικότερα, ο κ. Μυλόπουλος εξήγησε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν μια πράξη αχρείαστη. “Δεν ήταν μεγάλος ο κίνδυνος, οι φοιτητές δεν ήταν οπλισμένοι, δεν υπήρχε πλήθος, αλλά και δεν έχουν γίνει ζημιές. Άρα η πρόσκληση της αστυνομίας ήταν αχρείαστη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση απέτυχε καθώς η κατάληψη ανανεώθηκε αφού έφυγαν οι αστυνομικοί ενώ απέδωσε και αυτός ευθύνες στις πρυτανικές αρχές, στην εισαγγελία και στην αστυνομία.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην περίοδο 2010 – 2014 όπου είχε διατελέσει πρύτανης, τονίζοντας πως παλιότερα υπήρχε σχέδιο διαχείρισης παρόμοιων κρίσεων εντός του campus.
Τέλος, ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε πως το περιστατικό εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης του πανεπιστημίου από την κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως τελικά “οι πλημμέλειες δείχνουν ότι είναι σκοπιμότητες”, όπως επίσης και ότι ο πρύτανης ταυτίζεται με την κυβερνητική γραμμή. “Πρόκειται για μια ιστορία μεθόδευσης ώστε να καταδειχθεί η ανάγκη ύπαρξης πανεπιστημιακής αστυνομίας”, κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής και Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ν. Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στην νέα τάση των καιρών η αστυνόμευση να λύνει κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, ενώ έκανε ειδική μνεία στην μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Ακόμη, αναφέρθηκε στο πόρισμα “Γαβρόγλου/Παρασκευόπουλου το οποίο είχε ως βάση την συλλογή απόψεων απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταλήξουν σε μια απόφαση. Τόνισε επίσης την σημασία της απουσίας των πρυτανικών αρχών ώστε να υπάρξει διάλογος. ” Στα βαριά κακουργήματα μπαίνει η αστυνομία, στα ελαφρά ας γίνεται μια στάθμισή προκειμένου να μην τραυματιστεί η πανεπιστημιακή ζωή”, κατέληξε ο τ. υπουργός.
Άρης Στυλιανού: Να μείνει έξω το ΑΠΘ απ’ αυτό, να μην υποκύψει στα κομματικά παιχνίδια της κυβέρνησης.
Τέλος, εισήγηση έκανε και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Άρης Στυλιανού, ο οποίος επίσης περιέγραψε την εμπειρία του από τα γεγονότα, ενώ ανέφερε πως με το που ενημερώθηκε για τα γεγονότα τηλεφώνησε στον πρύτανη να δώσει εντολή να φύγουν τα ΜΑΤ: “Υπήρχαν 100δες αστυνομικοί πάνοπλοι, ειδικές ομάδες ΟΠΚΕ Ζ ΔΙΑΣ και τα ΜΑΤ οι οποίοι ήταν περισσότεροι από φοιτητές και φοιτήτριες. Αφού συνέλαβαν όσους ήταν εντός του κτιρίου, συνέχισαν και με όσους ήταν έξω. 2 φοιτήτριες και 1 φοιτητής του τμήματος συνελήφθησαν, η μια μάλιστα λιποθύμησε, μπήκε στο ασθενοφόρο, οδηγήθηκε στο ΑΧΕΠΑ και μετά η αστυνομία τη συνέλαβε μόλις βγήκαν από το νοσοκομείο”.
Ακόμη, ο κ. Στυλιανού διέψευσε τις πληροφορίες που λένε πως οι 19 από τους προσαχθέντες δεν είναι φοιτητές: “Πρόκειται για φοιτητές είτε άλλων ΑΕΙ είτε για φοιτητές οι οποίοι δεν δήλωσαν ιδιότητα”, τόνισε ο κ. Στυλιανού, ενώ δήλωσε πως ήταν ιδιαίτερα άσχημες οι συνθήκες κράτησής τους, αλλά και πως τους καταλογίστηκαν πρόστιμα 300 ευρώ για μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
Τέλος, ο κ. Στυλιανού έκανε μια πολιτική εκτίμηση των γεγονότων, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να υπάρχει ένταση σε διάφορα πεδία, τα οποία σχετίζονται με θέματα νόμου και τάξης. Επιπλέον, απέδωσε και αυτός ευθύνες στις πρυτανικές αρχές για την απουσία τους από τα συμβάντα, αλλά και τη μη παραλαβή του κτιρίου διοίκησης μετά την κατάληψη, η οποία έπρεπε να λήξει. Τέλος, ο κ. Στυλιανού επισήμανε πως στηρίζει τους φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία όπως και επίσης το αίτημά τους που ζητά να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο για να επανέλθει η ακαδημαϊκή ειρήνη.
#menoume_speedy