Βλέπουμε βίντεο με φανταχτερά φορέματα και κοστούμια στο κόκκινο χαλί, αξιοζήλευτα ρούχα που κάποια στιγμή όλοι θα θέλαμε να τα δοκιμάσουμε. Ακόμη και τα πιο περίεργα. Αλλά γιατί οι εκδηλώσεις απονομής βραβείων έχουν κόκκινο χαλί;

Ηταν 18 Οκτωβρίου του 1922 όταν για την πρεμιέρα της ταινίας δράσης «Robin Hood» ο ιδιοκτήτης του θεάτρου Egyptian Theatre, Σιντ Γκράουμαν, αποφάσισε να στρώσει ένα κόκκινο χαλί στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου για την ώρα που οι αστέρες του κινηματογράφου εκείνης της εποχής θα κατέφθαναν στο θέατρο.

Πιθανότατα ο ίδιος να μην το είχε καταλάβει τότε, αλλά η επιλογή του χρώματος του χαλιού αποτέλεσε έκτοτε «θεσμό» για κάθε πρεμιέρα ταινίας, πολύ πριν υιοθετηθεί ως επίσημη διαδικασία και από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών το 1961.

Στην τελετή των Όσκαρ εκείνης της χρονιάς, οι παρευρισκόμενοι περπάτησαν πάνω σε ένα κόκκινο χαλί για να φτάσουν στο αμφιθέατρο, μια παρέλαση γοητείας και κοινωνικού glam που θα μπορούσε να είναι ό,τι πιο κοντινό χαρακτηριστικό έχουν οι ΗΠΑ με τη βασιλική τάξη!

Όταν οι αφίξεις άρχισαν να προβάλλονται στην τηλεόραση το 1964 -και το χρώμα του χαλιού φαινόταν για πρώτη φορά σε όσους είχαν έγχρωμη τηλεόραση το 1966- το κόκκινο χαλί και το Χόλιγουντ ήταν πια άρρηκτα συνδεδεμένα.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι η Ακαδημία εμπνεύστηκε από την επιλογή του Γκράουμαν ή κάτι άλλο. Σύμφωνα, πάντως, με τον ιστορικό Amy Anderson, και το mentalfloss.com, η Ακαδημία ακολούθησε τα βήματα εκείνων που θεωρούσαν ότι ένα κόκκινο χαλί είναι συνώνυμο με τον πλούτο, τη δύναμη και τη δόξα. Όπως για παράδειγμα τον 15ο αιώνα οι Αζτέκοι και οι Μάγια θεωρούσαν ότι το κόκκινο χαλί ήταν σύμβολο ευημερίας, με τη βαφή, η οποία παράγονταν από ένα συγκεκριμένο έντομο, να θεωρείται σπάνιο και πολύτιμο αγαθό. Έτσι, όπως ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο ή ρολόι, ένα κόκκινο χαλί είναι συνώνυμο της πολυτέλειας.

#menoumespeedy